Livet Efter Dig: en känslofylld och oförglömlig läsupplevelse!

Publicerad 2019-09-26 07:58
Kajsa Ekholm

Livet Efter Dig, en kärlekshistoria som får dig att skratta, rasa och brista i gråt! Berättelsen handlar om Louisa Clark, en tokig 26-årig småstadstjej som jobbar som cafébiträde. Louisa har bott i den lilla byn så länge hon kan minnas och jobbet på caféet har varit hennes enda jobb. När Louisa får jobbet som sällskapsdam för den totalförlamade, uppnosiga och deprimerade mannen Will Traynor tar hennes enkla liv en ordentlig vändning. Will, som har spenderat de två senaste åren av hans liv förlamad, efter en tragisk motorcykelolycka, är full av vrede och förtvivlan över att han förlorat sitt perfektiva, aktiva liv. Louisa och Wills relation får en dålig start, på grund av Wills dåliga mående, men med tiden växer en passionerad kärleksrelation fram. På slutet så väljer Will att ta sitt liv genom dödshjälp trots Louisas kärlek och omsorg.

Författaren Jojo Moyes använder sig av ett relativt enkelt språk, med en diskret knasig humor, trots det sorgliga motivet. Boken är skriven i dåtid, utifrån Louisas perspektiv. Meningarna varierar mellan väldigt bildliga beskrivningar som gör att man verkligen kan se det framför sig, samt många dialoger mellan karaktärerna. Språket Jojo Moyes använder är väldigt flytande vilket gör det lätt att sträckläsa den, vilket var precis det jag gjorde.

Den uppenbara huvudkaraktären i boken är Louisa Clark. I början av boken beskrivs hon som en väldigt simpel person. Den lilla byn hon bor i, hennes familj och hennes jobb på caféet är det enda hon känner till och hon har därför inte så höga ambitioner utanför hennes lilla bubbla. Hon verkar inte riktigt veta vad hon vill göra i livet, utan nöjer sig med det vardagliga liv hon har.
Men med tiden förändras Louisa Clark. Hon tvingas möta situationer som hon aldrig stött på tidigare, hon blir alltmer tydlig om vad hon tycker och hon lär känna nya delar av sig själv som hon aldrig visste fanns där. Under bokens gång blir hon starkare och mer självständig som person samt att hon inser vad det är hon vill göra med sitt liv.

Den andra huvudkaraktären i Livet Efter Dig är Will Traynor. Innan den bedrövliga motorcykelolyckan levde Will ett enligt honom perfekt liv, med mycket äventyr, träning och rörelse. Efter olyckan bestämde sig Will för att han aldrig kommer vara lycklig igen och att hans nya liv inte var ett liv värt att leva. Hans enda utväg från lidandet var att avsluta sitt liv. Louisa gör allt för att ändra hans syn på livet. Även Will förändras under bokens gång, Louisa lyckas ta fram lite av Wills livsglädje och goda humor.

Jag tror att budskapet med boken är att ta vara på den tid vi har, att glädja sig av alla härliga stunder man har med dem man älskar mest. Detta budskapet förmedlar författaren Jojo Moyes på ett väldigt vackert sätt med denna sorgliga och gripande kärlekshistorian.

Jag är inte säker på vilket bokens huvudtema är, men ett väldigt viktigt tema är självmord och Louisas ihärdiga försök till att få Will att ändra sitt beslut att ta sitt liv. Louisa gör allt för att försöka få honom att inse att trots hans förlamning så är hans liv ändå värt att leva. Hon tar med honom på massor av äventyr och har en väldigt positiv och optimistisk attityd trots hans dystra inställning. Från ögonblicket då Louisa får syn på ärr på Wills arm, så blir det underliggande temat i boken självmord. Författaren Jojo Moyes försöker få oss läsare att fundera över hur etiskt det är med självmord. Har någon som Will, som inte längre vill leva, rätten att välja när hans liv slutar? Eller gör han fel som får hans nära och kära att sörja, för att inte tala om att ta honom till dödshjälpgruppen Dignitas i Schweiz, som hjälper honom att avsluta sitt liv. Moyes visar en nyanserad bild av frågan och många olika åsikter och känslor kring frågan. Louisas mamma känner starkt att ta ett liv är oacceptabelt, medan Wills familjemedlemmar och Louisa själv motvilligt accepterar snarare än stödjer hans beslut av respekt för Will.

Någon som också tycker att detta temat är en viktig del av boken är Richard från det brittiska tv-programmet Richard & Judy Book Club. Livet Efter Dig valdes till årets bok i Richard & Judy Book Club. I Richard & Judys recension av boken skriver Richard såhär “En av anledningarna till att jag njöt av novellen är att den hanterar ett mycket modernt dilemma. Om en handikappad ung man känner att hans liv är över, spelar det ingen roll hur mycket dem runt omkring honom- hans föräldrar, hans vänner - älskar honom och vill hjälp, är han berättigad att bestämma sitt eget öde, även om det betyder att de som blir kvar blir sorgsna.”

Jag älskar denna boken och kan utan tvekan säga att det är den bästa boken jag har läst. När jag läst de första tjugo sidorna av boken förstod jag att jag skulle behöva ställa in mina planer för dagen därför att jag inte skulle kunna sluta förrän jag läst klart den. När jag först bestämde mig för att läsa boken så förväntade jag mig en smörig kärlekshistoria som vilken som helst, men Livet Efter Dig är så mycket mer. Handlingen är unik, inte som något annat jag läst förut. Det är inte bara en klyschig feel-good film, utan den har något mer. Den har ett djup och den får dig att fundera över saker. Denna boken berörde mig oerhört mycket. Jojo Moyes har ett sätt att skriva som gör att du blir väldigt investerad i karaktärerna och i händelseförloppet, vilket gör att du inte vill sluta läsa.

Jag rekommenderar alla starkt att läsa denna boken! Det är en underbar bok som lockar både till skratt och tårar, med en variation av lättsam ironisk humor och mörk sorg. Den berör viktiga ämnen och får en att fundera över etiken bakom självmord och dödshjälp.

Omdöme:
Källor: (1) Richard & Judy Book Club

Dela

Elevartikel

Aya Najib
14 jan
Elevartikel
Ichigo121212/Pixabay
13 jan
Elevartikel
Pexels.com
22 dec
Elevartikel
21 dec
Elevartikel
Cornelia Saidi
20 dec
Elevartikel
17 dec
Elevartikel
Nils Clase
17 dec
Elevartikel
17 dec
Elevartikel
17 dec
Elevartikel
16 dec
Elevartikel
16 dec
Elevartikel
by U. S. Fish and Wildlife Service
16 dec
Elevartikel
15 dec
Elevartikel
"Yngeredsfors, vattenkraftverk i Ätran." by Fotograf okänd, / Järnvägsmuseet is marked with CC PDM 1.0
15 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
Axel Harkén
14 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
"Grand Theft Auto IV - Stylized (3)" by William Hook is licensed under CC BY-SA 2.0
14 dec
Elevartikel
Erik Backman
14 dec
Elevartikel
Linus Granat
14 dec
Elevartikel

Redaktionen

21 dec
Professional
25 okt
Professional
13 okt
Professional
24 sep
Professional
05 jul
Professional

Mobilestories Poll