Kvinnans rättigheter för abort

Publicerad 2020-11-09 11:26
Gaviota Paseandera

Abort handlar om rätten att bestämma över sitt liv och sin framtid. Abortlagen betyder att man har möjlighet att avbryta en graviditet, alltså att du som är gravid har rätt att avbryta din graviditet. Du som är gravid ska ha rätten att kunna bestämma själv om du vill göra det eller inte, det finns även ingen åldersgräns för att göra abort. Jag tycker att abort ska vara en rättighet för att det finns många situationer när en kvinna måste ha möjlighet att stoppa en graviditet. Kvinnor måste ha rätten att bestämma över sin egen kropp! 

Om man gör en abort så undrar de flesta över ifall det blir svårare i framtiden att bli gravid, svaret är nej. Men om man får allvarliga komplikationer efter en abort så kan de påverkas men det är väldigt ovanligt. Aborträtten gäller för alla som är gravida i Sverige men även för dem som inte är svensk medborgare eller bosatt i Sverige. Om man ska göra en abort så behöver man självklart inte tala om varför man gör det och heller inte behöva bli ifrågasatt.

Kvinnor runt om i världen riskerar faktiskt dagligen sina liv i osäkra aborter, vilket jag inte visste om och det är helt sjukt. Det dör ungefär fem kvinnor i timmen på grund av osäkra aborter och över 47 000 dör per år av svåra komplikationer.

Abort är intressant eftersom det är ett så känslosamt och polariserande ämne med starka åsikter på varsin sida av debatten. Fri abort har funnits i Sverige sen 1938 och men är fortfarande förbjudet i stora delar i världen.

Rätten till abort ger ett mer jämställt samhälle. Rätten till reproduktiv hälsovård plus preventivmedel samt abort är en förutsättning för ett hållbart jämställt samhälle. Aborträtten är även kopplad till de mänskliga rättigheterna: rätten till liv, rätten till hälsa, rätten till privatliv och värdighet och rätten till icke diskriminering. Men även att en kvinnan måste få bestämma över sin egna kropp, att det ska finnas ett självbestämmande som vilket är en mänsklig rättighet som är fastställt i ett flertal internationella konventioner.

Varför är inte abort acceptabelt i alla länder? Det skulle göra livet så mycket lättare för så många människor, framför allt då för kvinnan. Tänk dig själv att du är en tjej/kvinna och blir våldtagen. Skulle du då verkligen vilja bära på det barnet som blev till vid något av den hemskaste stunden i ditt liv? Ska inte ett barn bli till av kärlek och omtanke? Inte vill man bli tvingad till att föda ett barn som kommer påminna en om någonting fruktansvärt.

Om du föder ditt första barn och det visar sig att barnet har ett gravt förståndshandikapp och du väljer efter några år att skaffa ett barn till. Du får möjlighet att göra alla prover och tester för att se om fostret är “normalt”, proverna visar att du ännu en gång kommer att föda ett barn med ett gravt handikapp. Om nu den gravida känner att hon absolut inte skulle orka med ytterligare ett handikappat barn så tycker jag att det är självklart att den gravida ska ha möjlighet att välja abort i ett sådant läge.

Många anser att om man gör abort så begår man ett mord då man anser att det är en levande varelse, då man tycker att ett barn alltid skapas av kärlek, guds kärlek. Gud har ett syfte med varje människa som sätts på jorden, vare sig om det är en kvinna, man eller handikappad. Även bibeln talar om i den gyllene regeln “allt vad ni vill att människorna skall göra för er, skall också ni göra för dem.” Och gud ser även fostret i magen som en människa, då människan är skapad älskad och önskad av gud. Så barnet behöver aldrig känna sig oönskat.

Abort är något man förknippar med mord. Det är ändå ett oskyldigt liv som man tar slut på. Man kan enkelt definiera det som att döda någon som inte kan tala för sig själv. En gravid mammas valfrihet över sin egna kropp ska inte förhindra en person till en chans i livet. Varenda individ ska få rätt att leva. Inget civiliserat samhälle tillåter andra människor att skada eller döda en annan levande människa utan straff, och abort borde inte vara annorlunda. Många religioner talar emot abort och ser på det som mord då de anser att man mördar den människan som formas inuti mammans mage. Till exempel inom islam, som i många fall kan vara en riktigt strikt religion, så är det inte tillåtet att göra abort under något stadie under graviditeten. Även starkt troende kristna ser det som en synd att gör abort, då de anser att man dödar ett oskyldigt liv.

Abortmotståndare ser abort som ett ”mord”, men att ”döda” ett outvecklat foster, är inte mord. Det är en mänsklig rättighet, rättigheten till sin egen kropp. Så vad jag vill ha sagt är att jag tycker abort ska vara en rättighet för att det finns många situationer när en kvinna måste ha möjlighet att stoppa en graviditet. Ingen annan än kvinnan själv ska ha rätten att få bestämma en sådan sak.

Källor: (1) 1177, (2) UMO, (3) Riksdagen
Skribent
Research

Dela

Elevartikel

26 nov
Elevartikel
"train" by k_haruna is licensed under CC BY-NC-ND 2.0
24 nov
Elevartikel
08 nov
Elevartikel
BILD: Madelen Claeson
08 nov
Elevartikel
08 nov
Elevartikel
08 nov
Elevartikel
08 nov
Elevartikel
Pxfuel
08 nov
Elevartikel
08 nov
Elevartikel
Iris Gulis
06 nov
Elevartikel
06 nov
Elevartikel
Wilda Losbäck
06 nov
Elevartikel
06 nov
Elevartikel
06 nov
Elevartikel
06 nov
Elevartikel
05 nov
Elevartikel
05 nov
Elevartikel
Erich Westendarp
05 nov
Elevartikel
20 okt
Elevartikel
Privat
09 sep
Elevartikel

Redaktionen

17 okt
Professional
07 okt
Professional
24 aug
Professional
13 aug
Professional
05 maj
Professional