Krogen från insidan

Publicerad 2020-04-26 17:43

– Ibland känns det som att folk pratar om krogbranschen som att det har något helt annat än med jobb och göra. Det handlar ju trots allt om att jobba.
John Pernsved har sina rötter i Göteborg och satte sitt första fotsteg inom restaurang när han som sextonåring arbetade som frukostbiträde på Scandic Europa, ett jobb som visade sig öppna dörrarna för en framtid i branschen.

Det är lite stökigt i ettan på Magasinsgatan, han ska just sätta igång en tvätt och passar på att samtidigt diska undan gårdagens middagstallrikar. Möjligheten att åka ut till Käringön fanns inte just nu eftersom krogen han jobbar på har säsongsstängt. Restaurangen heter Petersons Krog, ett ställe som du på dagen kan avnjuta genom en lunch på den soliga bryggan innan det förvandlas om till en klubb på den härliga övervåningen fram till småtimmarna.

Hanna Larsson

Jobbet på Scandic Europa, som John fick som sextonåring gav honom många nya erfarenheter. Han lärde sig framförallt vad arbetsmoral innebär och hur det är att ha en chef att jobba under. 

–Då hade jag en chef, hon hette Corina tror jag. Hon var chef för frukosten och styrde med järnhand!

Han fortsätter att diska vilket påminner honom om de tidiga mornarna på frukostbuffén, han minns hur ansträngande det var att som tonåring behöva gå till jobbet 05.30, under ett helt sommarlov under gymnasiet. Det är inte direkt något han saknar. Rummet fylls av en svag doft av diskmedel. Han torkar bort det vatten som skvätt ner på golvet bredvid honom. Efter sommaren på hotellet fick han jobb på restaurangen Bejing 8 som huvudsakligen serverar dumplings, ett slags knyte med olika innehåll från Asien. Han lagade mat, agerade bartender och servitör. Krogen var ganska ny under den tiden och låg på en rolig gata med många andra restauranger vilket gjorde stämningen mer kroglik än den som fanns på Scandic frukosten. Ett litet leende kommer fram när han tänker tillbaka på den tiden. Han hade gått ut gymnasiet och det var hans första smakprov på den karriär han skulle komma att skapa.

"Oavsett hur stolt man än säger att man är så säger man nog inte nej till Kungafamiljen

John träffade sin flickvän under tiden på Beijing 8, Frida som var tre år äldre hade sedan något år tillbaka arbetat i en klädbutik på ön Käringön i skärgården under somrarna. Hon ville att han skulle följa med till den fantastiska ön och därigenom blev det. Han fick ett servitörsjobb på Petersons Krog, den mest populära på hela ön, en stor merit även om ön är väldigt liten. John häller upp varsitt glas cola zero och börjar skratta lite när jag frågar om han träffat på några kändisar under tiden på Käringön. I somras när han jobbat som hovmästare hade en stor man i kostym kommit in på krogen och bett om att få prata med den ansvarige. Det visade sig vara kronprinsessan Victorias livvakt som ville meddela att familjen gärna ville äta lunch på restaurangen. Det var mitt på dagen och alltså väldigt mycket folk, men det fick gå ändå. 

Hanna Larsson

– Oavsett hur stolt man än säger att man är så säger man nog inte nej till Kungafamiljen.

Krogbranschen är oerhört rolig, den lockar unga människor med det sociala umgänget och det festandet som hör samman med yrket. I somras tog jag mig ut till Käringön och fick under ett antal dagar ta del av den speciella atmosfären. John pratar om den familjära känslan som skapas mellan kollegor och bosatta på ön. Att umgås så intensivt under tre månader bildar automatiskt starka band, det blir en liknande gemenskap som barn får på ett sommarkollo.

 – Man kan säga att det är lite som ett vuxendagis, beskriver John det som.

I det röda huset längst ut på ön precis bredvid restaurangen bor personalen på Petersons Krog. Ett hus på två våningar som skriker hav och sommar. Utanför dörren hänger blöta badkläder och handdukar på tork, John och hans kompis tog nämligen ett dopp på lunchrasten innan de fortsatte sina arbetspass. Tempot är lugnt, det finns inga krav på att hitta på saker på dagarna. De flesta ligger hemma i kollektivet och spelar playstation eller vilar i något av de fyra sovrummen på övervåningen. De flesta är bakis. De hängde sig kvar efter stängning och drack bärs till soluppgången. Det är så det funkar där ute, förklarar han. Allt handlar om att jobba, äta god mat och dricka mycket alkohol. Jag funderade på om kopplingen mellan krog och alkoholkonsumtion verkligen är så stark som mina fördomar säger. John verkar tänka på vad han ska säga, tillslut säger han det som en självklarhet:

Hanna Larsson

– Det finns absolut en koppling mellan att jobba på krogen och att dricka mycket. Det är precis som om du jobbar på nordic wellness, då är det nog en ganska stor chans att du även tränar en hel del. Du är på jobbet stor del av ditt liv och om du jobbar i restaurang och krog så kommer du att äta mycket god mat och även dricka mycket.

Lotten Erlander, delägare av klubben och restaurangen Pustervik här i Göteborg, kan instämma på att alkoholkonsumtionen absolut ökar ifall du tar dig in i branschen. Lotten och Johns vägar har mött varandra många gånger under deras olika karriärer, de har många gemensamma vänner även om åldersskillnaden mellan dem är stor. Hon är 54 år och har jobbat på krog sedan hon var femton. Hon började i disken och har därefter haft många olika jobb som tillslut tagit henne till den dröm hon lever i idag. 

– Pustervik är min dröm. Ett ställe som detta är något jag alltid haft i tankarna. Jag skulle inte vilja byta bort mitt jobb mot någonting.

Lotten förklarar hur livsstilen som krögare är, det har förekommit både mycket alkohol och även en del droger, hos hennes kolleger, under de dryga 40 åren inom restaurang. Hon har dock märkt en skillnad mellan hur det var i början av hennes karriär och hur det ser ut idag. Idag är det inte någon som ifrågasätter personer som valt att ta avstånd från den delen av krogkulturen, det är snarare något som hyllas, medan det var en självklarhet att man skulle dricka efter varje jobbpass för 30 år sedan. Hon går bakom bardisken på Pustervik och fyller upp två glas vatten. Det är lite klibbigt på golvet, antagligen någon utspilld öl från kvällen innan. Hon vill klargöra att det även finns bra och roliga sidor med yrket, inte bara alkoholism och andra missbruk. Det absolut roligaste hon vet att få ta del av musikscenen i Göteborg, att få träffa mycket olika människor och hela tiden få uppleva nya saker som bidrar till erfarenhet.

John har främst erfarenhet inom restaurang och som servitör, men har även jobbat som bartender och med att laga mat. Det roligaste han vet med att jobba på krogen är även det att möta olika typer av människor. Det är en stor del av jobbet, att integrera med de gäster och besökare som förväntar sig en trevlig kväll, matmässigt men även med de som kommer för att få kröka. Det kan såklart bli påfrestande att dagligen handskas med fulla personer men för John är det en självklar del i arbetet. Det är jobbigare att möta störiga fulla personer när han själv är ute och har druckit.

– Fylla är en del av jobbet, och när man jobbar får man helt enkelt stå ut med det, förklarar han.

Det största problemet med fylla och droger på framförallt Käringön är när kompisarna råkar illa ut eller mår dåligt. Konsekvenserna av en sådan intensiv livsstil kan leda till ångest och depression, vilket vänner och kollegor till John råkat ut för. Själv har han alltid försökt hålla sitt privatliv skilt från jobb vilket ibland kan bli svårt, men i slutändan hjälpt honom att kunna må bra under sina säsonger på ön.

Disken är diskad och den första tvätten är redo för en tur i torktumlaren. John ska gå och träna på Friskis&Svettis om en kvart och börjar packa träningsväskan medan han berättar hur hans vardag ser ut idag. Han har pluggat ekonomi i både Jönköping och på Handels i Göteborg. I höstas fick han ett erbjudande att få jobba som controller hos företaget Jollyroom vilket gjorde att han nu har pausat studierna i ett år. Det är roligt att bli utmanad och göra något som i längden kommer ligga till grund för hans karriär inom ekonomi. Han saknar dock krogen, att få träffa olika människor varje dag och den stämning som skapas i en miljö där mat och dryck är i fokus. Det tar tid att anpassa sig efter ett nio till fem jobb, det är lite som att gå i skolan menar han på, man tänker på jobbet det första man gör när man vaknar och det sista man gör när man ska sova på kvällen.

– På krogen är det ett väldigt tydligt avslut liksom. När man jobbar så jobbar man och när man slutat så har man verkligen slutat och då är det inte en enda procent jobb i skallen förens du börjar jobba nästa dag.

Taklampan släcks och dörren stängs, vi säger hejdå och går åt varsitt håll. John kommer absolut att gå tillbaka och jobba på krogen igen, men det kommer att dröja. Nu ligger allt fokus på att skapa den grund till det vuxenliv som ska följa med för resten av hans liv.

AV: Hanna Larsson

Bildtexter till Reportagebilder: (1) , (2)

Dela

Elevartikel

Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional