Kanokwans framtid

Publicerad 2018-12-07 12:30

Kanokwan Bonsook 17 år föddes i Thailand och för 4 år sedan bestämde sig hennes mamma för att ta henne till Sverige för en bättre framtid. Numera bor Kanokwan i Älta och studerar på Nacka Gymnasium där jag träffade henne.

 

Vi sitter i ett klassrum där en klass precis avslutat sin lektion. Det hinner bara gå några minuter innan vi startar igång med intervjun.

Det som jag är intresserad av mest är just Kanokwans syn på framtiden och vad hennes intressen i livet är, eftersom vi kommer från helt olika bakgrunder. Första frågan handlar alltså om hur hon vill att sitt liv ska se ut från och med nu samt 10 år framåt.

- Det första jag vill göra är att lära mig svenska och sedan är jag lite osäker på hur jag vill att mitt liv ska se ut exakt. Älta är den platsen som jag skulle fortsätta vilja bo på. Det som gör att jag trivs så bra i Älta är just för att det är tyst och det finns inte så mycket folk. Något som jag är intresserad av mycket är att fotografera och hålla på med film, speciellt animation med mangafigurer eftersom jag gillar att rita manga. Men jag vet inte riktigt om det är något som jag vill jobba med i framtiden.

Efter att Kanokwan svarat på vad hennes intresse är, så ställer jag frågan om hur länge hon har gillat att hålla på med fotografering och film samt vad som ger henne inspiration.

- Jag har hållit på med att fotografera sedan 3 år tillbaka, jag tar bilder på saker som himlen och skolan, det är omgivningen som ger mig insperation.

Utöver att hålla på med detta så har hon även andra intressen. Kanokwan gillar även att prata med sin kompis i Thailand samt spela onlinespel där hon chattar på engelska. Genom detta har hon fått flera kompisar från världen. Dock tycker Kanokwan inte att det är bra att spela spel mer än en halvtimme per dag.

- Det är viktigt för mig att få klart läxor och så måste jag se till att vara social med min mamma och pappa, min familj betyder mycket för mig.

Vi sitter och fortsätter prata, jag frågar henne hur hon ser på Nacka Gymnasium och hur den svenska skolan är i jämförelse med den Thailändska. Hon tycker att Nacka Gymnasium är bra, lärarna är snälla och det är lätt att få hjälp. Den enda nackdelen för Kanokwan är att många kommunicerar gärna på dari och arabiska, vilket hon inte kan prata. Thailändska skolan är ganska lik den svenska enligt henne men svårare och istället för att lära sig spanska, tyska eller franska så är det kinesiska som gäller. En annan olikhet med den Thailändska skolan är även att man måste bära uniform, vilket hon inte tycker om särskilt mycket då hon vill kunna välja kläder själv. Kanokwan tycker även att lärarna i Thailand var väldigt stränga och man kunde inte prata med de på samma sätt som här i Sverige.

- Många elever i Thailand är rädda för lärarna och vågar därför inte ställa frågor, här i Sverige är lärarna mycket mer hjälpsamma.

Kanokwans föräldrar är skilda, hennes mamma har i 6 års tid bott i Sverige och är gift med en svensk man. Hon har en storebror i Thailand och en storasyster i Sverige som utbildar sig inom vård och omsorg och vill bli tandläkare. Kanokwan hade en dröm om att bli någon form av läkare, men det var när hon var liten.
 

Bildtexter till Reportagebilder: (1)
Skribent

Dela

Elevartikel

11 jun
Elevartikel
Hatice EROL
10 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
Hälsingeschakt AB.
09 jun
Elevartikel
Simon/Pixabay
09 jun
Elevartikel
Wokandpix
09 jun
Elevartikel
08 jun
Elevartikel
08 jun
Elevartikel
08 jun
Elevartikel
08 jun
Elevartikel
07 jun
Elevartikel
07 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
Emilia Westerberg
03 jun
Elevartikel
31 maj
Elevartikel
Alvin Landström
31 maj
Elevartikel
20 maj
Elevartikel
Joakim Wallhed
18 maj
Elevartikel
8 sidor.se
12 maj
Elevartikel

Redaktionen

04 feb
Professional
17 okt
Professional
06 maj
Professional
02 feb
Professional
29 jan
Professional