"Jag är siffernörd "

Publicerad 2019-12-12 12:45

Visste du att controller är ett varierande yrke vilket innebär att man inte bara arbetar på ekonomiavdelning utan även i verksamheten, påstår Karin Bergdahl som är controller i Göteborg.

 

Det är söndagskväll vid Stena Lines företag där det är fullt med bilar som vanligt. En bil parkerar och en annan åker. På andra sidan havet finns det massor med företag. Samtidigt som jag är upptagen med utsikten om hur solen går ner och ljuset från båtens fönster är genomskinligt på vatten hör jag ljudet av fotsteg. En kvinna med brunt hår blonda slingor uppmuntrar mig med leende på läppar och säger “Välkommen det är jag som är Karin”. Leendet gör mig lugn och upprymd på samma gång som jag känner på mig att den här dagen skulle blir något utöver det vanliga. Hon har ganska stora ögon för det smala ansiktet. För det mesta ser hon lite reserverad ut, men då och då brister hon ut i ett socialt sätt och lätt att prata med. Hon doftar mystiskt av någon parfym och tuggar tuggummi i takt till en gammal låt av Imperiet som dunkar från en bil som är bakom oss. Hon har arbetat på Stena Line ända sedan hon gick ut gymnasiet fem år sedan. Karin älskar sitt jobb framförallt att jobba med siffror, och det syns på hur hon trivs med att berätta vad det innebär att vara controller.

“ Att vara controller innebär “

“Controller är ett av de vanligaste yrkena bland ekonomer och betyder ekonomistyrning. Det finns två inriktningar inom controller som är finansiell controller och business controller, talar Karin om under tiden som hon visar med hela ansiktet hon tycker inte om lukten från bensinen. Därefter säger hon“en finansiell controller arbetar nära redovisningsavdelning, alltså mäta hur ett företag går rent lönsamhetsmässigt, på samma gång som en business controller arbetar nära andra delar i företaget till exempel en division och man kan arbeta nära försäljningar eller med marknadsfrågor. Att vara controller innebär i stort att samla in och analysera sifferunderlag och statistik för att sedan hålla dragningar om resultaten för beslutsfattare. Som controller ger stöttning och utbildning när det gäller ekonomiska frågor för personer i ett företag”.

“ Jag är siffernörd “

Jag frågar Karin vad som är hemligheten bakom att hon blev controller och vad det är som gör att hon trivs med det. Svarar hon samtidigt som hon visar ett djupt engagemang i frågan genom att visa med hela ansiktet hur siffror betyder mycket för henne.“ Vid min barndom både hemma och skolan tillbringar jag mest min tid med siffror. Jag är siffernörd, det vill säga jag tycker om siffror och gillar att jobba med siffror. Redan där väcktes mitt intresse för att bli controller.

Vidare berättar hon om hur ser en vanligt dag ut för henne, alltså vad gör hon. “Det varierar ganska mycket. Det finns ingen typiskt vanligt dag faktiskt, men återkommande är att man följer upp siffrorna och jobbar med uppföljning på regelbunden basis till exempel månadsuppföljning eller kvartalsuppföljning. Ibland får man också uppfinna saker som inte finns redan, som analyser och olika rapporter. Jag arbetar på avdelningens kostnader, hjälper till med analyser och tar fram ekonomiska rapporter ", informerar Karin, controller i Göteborg.

I slutet av vårt intervju frågar jag Karin om hon skulle rekommendera mig eller andra ungdomar att utbilda sig till controller, då svarar hon " Ja, det är ett roligt arbete om man tycker om siffror och gillar att arbeta med dem. Som controller arbetar man ute i verksamheten och inte på en ekonomiavdelning. Sedan är det bra att vara analytisk och noggrann för man måste ofta jobba med att förstå stora mängder data och analysera fram vad som är viktigt att titta på. Jag tror också man måste ha lite skinn på näsan det vill säga man måste våga stå för det man tror på och det man tycker.

Karin Bergdahl

Ålder: 50 år

Familj: Man och en dotter i Göteborg.

Yrke: Controller

Utbildning: Läst Ekonomiprogrammet i gymnasiet och Civilekonom i Lunds universitet med inriktning redovisning & finansiell styrning

i fyra år.

 

 

Källor: (1) Framtid.se
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

31 jul
Elevartikel
31 jul
Elevartikel
26 jun
Elevartikel
15 jun
Elevartikel
29 maj
Elevartikel
Privat
19 maj
Elevartikel
.
16 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
Okänd.
07 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
28 apr
Elevartikel
Wilma Olsson
27 apr
Elevartikel
21 apr
Elevartikel

Redaktionen

17 okt
Professional
05 maj
Professional
20 mar
Professional
26 jan
Professional
26 jan
Professional