Italienska tonåringar drivs till vansinne

Coronapandemin ur en italienares perspektiv

Publicerad 2020-05-19 11:26

Just nu hör man mycket om Corona och hur situationen ser ut för oss i Sverige. Vi själva vet hur vi känner om situationen här i Sverige men hur går tankarna och känslorna hos någon som lever i ett av världens mest Coronadrabbade länder, nämligen Italien. Hur är levnadssättet i Italien? Vad får man göra i Italien? Hur mår man psykiskt efter karantän i veckor och utan ett socialt liv? Detta är frågor som jag kommer söka svar på under min intervju med en italienare som just nu har en levnadsyta på 110 kvadratmeter.

Vi i Sverige och hela världen lever just nu i en pandemi. Detta är en annorlunda situation och vi alla märker av detta Coronavirus. I Sverige är Corona nästan det enda vi hör om på nyheterna men många lever i stort sett på som vanligt bortsett från att vi är mer försiktiga och noggranna med hygien och att hålla avstånd. Såklart finns det även människor som valt att sätta sig i karantän utav olika anledningar, framförallt de över 70 år och människor i riskgrupp. I Italien har man valt andra åtgärder och invånarna i Italien är mycket mer begränsade än oss i Sverige. Situationen i Italien är annorlunda. Antalet bekräftat smittade av Corona i Italien är i dagsläget ca 8 gånger fler än i Sverige. Hur mår man efter karantän i flera veckor? Hur är levnadssättet i Italien? Jag har en hel del frågor och tog därför tillfället i akt att försöka få svar på mina frågor när jag hade kontakt med min italienska vän.

Jag är ensam hemma och det är tyst i lägenheten. Jag ringer ett skypesamtal till min vän som jag i denna text väljer att kalla Amanda. Jag är lite spänd men samtidigt nyfiken och förväntansfull. Amanda svarar och hos henne är det långt ifrån tyst, hennes mamma lagar mat och hennes syster tittar på tv. Jag inleder samtalet med mina frågor.

Hur började processen hos er i Italien och hur snabbt gick det?

- I Italien gick allt väldigt snabbt och antalet smittade ökade drastiskt. Den 4 mars stängdes alla skolor i hela Italien, den 6 mars satt 16 miljoner invånare i provinser i norra Italien i karantän och den 9 mars sattes hela landets 60 miljoner invånare i karantän. Min skola stängde tidigare, den stängdes redan i slutet av februari. 

Hur går det med Onlineskolan nu när ni haft det såpass länge? Känner du att man hamnar efter eller att det är svårt att hänga med?

- Vi har haft Onlineskola sedan den 22 februari vilket är lite tidigare än en del andra skolor i Italien. Jag tycker att det fungerar bra, men det är jobbigt att sitta framför en dator 5 timmar i sträck och jag saknar mina vänner. Men vi ligger i fas med skolarbetet och detta ska inte drabba vår framtid.

"Vi drivs till vansinne"

Jag frågar Amanda om hur man psykiskt mår av att sitta länge i karantän: 

- Dom som vi har pratat med mår alla bra. Vi har bekanta som avlidit i Corona men ingen nära bekant. Dock håller framför allt yngre och tonåringar på att bli tokiga, efter ingen social kontakt och av att sitta framför en skärm 5 timmar sträck varje dag. Vi drivs till vansinne. Ingen tycker väl att detta är roligt och vi alla vill bara att detta ska gå över. Man lär sig uppskatta de mindre sakerna som att gå till skolan eller bara att kunna gå på en promenad. Nu skulle jag mycket gärna vilja gå till skolan även om det innefattar att gå upp tidiga mornar, sådant som man tidigare klagade över.

Efter dessa 3 frågor och svaren får jag en känsla av att det kanske inte är så annorlunda från hur vi har det här i Sverige. Även om jag går i skolan och inte behöver sitta framför en skärm 5 timmar i sträck har jag bekanta i Sverige som också har online skola. De som har online skola i Sverige behöver även de sitta framför en dator i ca 5 timmar. Jag valde därför att gå in på mer frågor angående hur man lever och hur levnadssättet ser ut. Jag väljer därför en ganska enkel fråga som några av oss redan vet svaret på.

Hur är levnadssättet i Italien och hur får man tillgång till frisk luft?

- Man får inte göra någonting förutom att handla och gå ut med hunden men i sådana fall max 200 meter ifrån sitt hus. Om man ska handla får endast en från varje hushåll gå ut och det är då obligatoriskt att bära handskar och munskydd. En del tror att det är brist på mat men det är det inte, iallafall inte där vi bor. Om man vill ha frisk luft får man endast gå ut i sin egen trädgård eller balkong om man har, sedan kan man även gå ut med sin hund och då får man frisk luft. Det finns människor här som “hyr” hundar av hundägare bara för att de ska kunna gå ut.

Efter denna frågan förstår man verkligen hur allvarligt det måste vara om man endast får gå ut för att handla, om man har en hund eller om man har en balkong/ trädgård. Man förstår även hur desperat man blir efter frisk luft och en promenad, en sådan enkel sak som alltid varit självklar innan. Jag är lite nervös för att ställa den sista frågan då det kan vara känsligt men jag väljer att ställa den snabbt då hon måste gå och äta middag. Jag vill gärna ha svar på frågan då jag inte kunnat läsa något om detta på sociala medier eller nyhetssajter och jag vet att hon kan svara på frågan för hon har upplevt pandemin i både Sverige och Italien.

"Det inte går att jämföra länderna, huvudsaken är att man skyddar sina medmänniskor"

Jag ställer sedan frågan jag var nervös över nämligen om hon föredrar sättet man hanterar det i Sverige eller i Italien?

Sättet man hanterar det i Sverige fungerar där men det skulle det inte gjort i här Italien. Det fungerar inte här då vi är tätt bebodda och många lever i generationsboenden. Det finns många familjer där farföräldrar bor hemma hos sina barns familjer. Om vi skulle fått gå ut hur som helst hade vi kunnat dra hem smittan till alla våra äldre. Många äldre hade antagligen inte klarat av Coronaviruset. I Sverige är det inte lika vanligt med generationsboende så det kanske fungerar bättre där, men ingen vet vilken strategi som fungerar bäst. Jag måste också säga att det inte går att jämföra länderna, huvudsaken är att man skyddar sina medmänniskor, så att så få som möjligt blir sjuka och dör. På vilket sätt man gör det spelar ingen roll.

Efter denna lärorika Intervju var Amanda tvungen att lägga på då hon skulle äta laxen hennes mamma lagat till under tiden vi pratat. Vi säger hejdå och jag stänger ner skärmen och plockar undan mina grejer. 

Källor: (1) Wikipedia
Bildtexter till Reportagebilder: (1) , (2)
Skribent
Research

Dela

Elevartikel

8 sidor.se
12 maj
Elevartikel
OrnaW
12 maj
Elevartikel
Pexels.com
10 maj
Elevartikel
10 maj
Elevartikel
Nedzad Dzonlic
06 maj
Elevartikel
Anisa Farah
06 maj
Elevartikel
"CC-32" by Trausti Evans is licensed under CC BY 2.0
06 maj
Elevartikel
06 maj
Elevartikel
05 maj
Elevartikel
05 maj
Elevartikel
bild: sara fallenius
03 maj
Elevartikel
BILD: www.pexels.com
30 apr
Elevartikel
BILD: Joshua
29 apr
Elevartikel
29 apr
Elevartikel
29 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel

Redaktionen

04 feb
Professional
17 okt
Professional
06 maj
Professional
02 feb
Professional
29 jan
Professional