Intervju med sjuksköterska: "Jag trivs faktiskt väldigt bra"

Publicerad 2021-04-26 08:45

I denna artikel har jag intervjuat Charlotte som jobbar som legitimerad sjuksköterska på sjukhuset. Hon berättar bland annat om vilka arbetsuppgifter det finns som sjuksköterska, hur arbetsmiljön ser ut och hur bra hon trivs på jobbet. 

 

Vad arbetar du som?

Jag jobbar som legitimerad sjuksköterska på ett privat sjukhus i Stockholm, samt jobbar extra på Södersjukhuset. 

Vilka arbetsuppgifter har du?

Jag som sjuksköterska har ett omvårdnadsansvar på avdelningarna, där jag har varierat med olika uppgifter. Jag ger smärtstillande och medicin till patienterna efter deras behov, kontrollerar undersköterskornas uppgifter, lägger om sår och ta blodprov mm. Sedan kan jag också göra mer vardagliga uppgifter såsom byta sängkläder, servera mat, tvätta och hjälpa patienterna med hygienen. Även att ringa runt och boka tex. sjukgymnast eller dietist vid behov, eller att prata med läkare och se till att allt som sägs ska utföras osv. Bortsett från själva omsorgen av patienterna är det mycket dokumentering som måste göras. Allt man gör och vad som händer med patienterna måste dokumenteras så man har koll på allting, så det är en stor del inom yrket också. 

Vad tycker du är roligast och vad är tråkigast inom yrket?

Det jag tycker är roligast är när det är mycket variation, när man får göra och uppleva lite av varje. Men också tycker jag det tekniska är kul såsom att ta blodprov, såromläggning mm. på patienterna. 

Det jag tycker är mindre kul är när saker tar tid, göra iordning maten eller dokumentera sådant som tar lång tid.

Varför?

 Jag har inte riktigt tålamodet att hålla på med något en längre tid. Jag tycker också att det är väldigt tråkigt när arbetsmiljön är dålig, när personalen klagar, gnäller och är allmänt otrevliga, då tappar jag humöret och motivationen. 

Hur fick du yrket och varför?

Det var en kollega som tipsade mig, hon hade sett att det Sjukhuset sökte anställda. Hon hade då sökt själv och rekommenderade mig att också söka, så det gjorde jag. Det tidigare stället jag jobbade på trivdes jag inte på pga. att dem hade otrevlig personal med mycket gnäll, klagomål och dålig lön. Så jag kände att det var dags att byta. 

Varför jag valde att bli sjuksköterska var inte självklart från början, när jag var yngre var jag inne på att bli polis. För att jag tyckte det verkade spännande, men sedan ändrade jag mitt perspektiv och läste till sjuksköterska istället. Det verkade ha roliga arbetsuppgifter och bra löner så jag valde det istället. 

Jag frågade även henne om vilken linje hon gick på gymnasiet och om hur det påverkade hennes val senare: 

När jag gick gymnasiet valde jag Vård & Omsorgslinjen då man fick prova på mycket olika och även praktisera inom vården. Så när jag var klar med gymnasiet var jag redan färdig undersköterska och jobbade som det ett tag innan jag bestämde mig. Så min utbildning där kan man säga var början på tankarna att jag ville bli sjuksköterska, annars kanske jag hade valt något helt annat. 

Hur länge har du varit sjuksköterska?

Jag blev klar med utbildningen 2014, så jag har jobbat som sjuksköterska i ungefär 7 år. 

Vilken utbildning krävs?

Det skiljer sig såklart lite i upplägget beroende på vart man går sin utbildning och så, men den är oavsett lika långa. Vissa har mycket praktik och får prova på mycket så man får erfarenhet medans andra har längre lov osv. Själva grundutbildningen efter gymnasiet är 3 år där man får prova på mycket såsom narkosavdelningar, vanliga avdelningar, akuten mm. Så man kanske känner att man passar extra på någon plats och vill vidareutbilda sig senare. Jag hade i stort sett hela utbildningen i skolan och inget på distans vilket jag tyckte var väldigt bra. 

Kan man vidareutbilda sig efteråt?

Ja, det kan man. Det finns många vidareutbildningar man kan välja efteråt, men man ska helst ah jobbat som vanlig sjuksköterska minst 1 år innan man pluggar vidare. Just för att man ska ha bra erfarenheter innan man väljer ratt söka in, det är ofta större chans att man kommer in på utbildningen om man redan jobbat ett tag som sjuksköterska. Men som sagt det finns väldigt många olika vidareutbildningar man kan välja, tex. barnmorska, distriktssjuksköterska, narkossjuksköterska, intensivvårdssjuksköterska mm. 

Har du haft några andra yrken innan?

Ja, det har jag. Först jobbade jag som undersköterska efter gymnasiet på ett äldreboende och sen på infektionsavdelningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Efter ett tag flyttade jag till Norge och jobbade som lagerarbetare där ett tag. Jag provade även att jobba på en matvarubutik i Oslo och bakade bröd som skulle säljas. Jag var i England ett tag och jobbade som telefonsupporter och pratade engelska, där satt jag med ett par headset och svarade folk som ringde in med olika problem de hade med sina telefoner. Ungefär som kundservice för mobiltelefoner. Så jag har provat på lite olika innan jag bestämde mig. 

Hur upplever du arbetsmiljön på arbetsplatsen?

Eftersom jag jobbar på två olika sjukhus är det lite olika. På ena är det ofta gnäll och klagomål på mötena och rätt så hård stämning mellan personalen, så där trivs jag inte lika bra. Men på det andra är alla trevliga mot varandra så man behöver aldrig vara nervös över vem man ska behöva jobba med. Där trivs jag jättebra i nuläget.  

Skulle du rekommendera mig att läsa till sjuksköterska?

Ja, men det skulle jag göra. Det är roligt att jobba med människor och att det är så varierat som det är. Även fast man någon gång har en dålig dag kan man man ändå känna att man åstadkommit något under arbetsdagen. Att man känner att man oavsett vilket humör man är på har hjälpt en annan människa. Det är också som sagt en så bred kategori med mycket olika uppgifter att göra så man aldrig tröttnar. 

Så slutligen verkar Charlotte tycka det är kul att arbeta som sjuksköterska och trivs med hennes arbete just nu. Och rekommenderar att välja att plugga till det i framtiden. 

 

Bildtexter till Reportagebilder: (1)
Skribent

Dela

Elevartikel

8 sidor.se
12 maj
Elevartikel
OrnaW
12 maj
Elevartikel
Pexels.com
10 maj
Elevartikel
10 maj
Elevartikel
Nedzad Dzonlic
06 maj
Elevartikel
Anisa Farah
06 maj
Elevartikel
"CC-32" by Trausti Evans is licensed under CC BY 2.0
06 maj
Elevartikel
06 maj
Elevartikel
05 maj
Elevartikel
05 maj
Elevartikel
bild: sara fallenius
03 maj
Elevartikel
BILD: www.pexels.com
30 apr
Elevartikel
BILD: Joshua
29 apr
Elevartikel
29 apr
Elevartikel
29 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel

Redaktionen

04 feb
Professional
17 okt
Professional
06 maj
Professional
02 feb
Professional
29 jan
Professional