Intervju med prästen Joanna Kölsch

Publicerad 2021-04-23 10:45

I och med att jag alltid haft ett intresse för SO men framförallt för religion så valde jag att intervjua en präst. Jag ställde frågor och fick svar som jag inte hade väntat mig. Efter bara första frågan fattar man att yrket är så mycket mer än bara Gud, det är mer än att bara begrava en person. Tillexempel berättar hon om hur man håller kontakt med den bortgångnes familj och hur man kan introducera stöd grupper med andra människor som också har saknad.

 

Jag började med att fråga den viktigaste frågan, enligt mig; Vad fick dig att välja det jobb du har?

Svaret jag fick var väntat men du kanske inte hade väntat dig det.

”Anledningen till att jag blev präst är en viktig fråga för mitt yrkesval. Det är ett ganska långt svar, men jag skall försöka svara så kort jag kan. Det började egentligen när jag var 17 år. Jag jobbade med Röda korset på en olycksplats där 63 ungdomar hade dött i en brand på ett disco i Göteborg. Vi från Röda korset var där och tröstade vänner och föräldrar som grät nätterna efter olyckan. Vi var utomhus, det var blommor och tända ljus och vinter och kallt. Varje natt och kväll gick en utländsk farbror runt och delade ut smörgåsar till alla på plats som han brett själv hemma. Hans agerande påverkade mig så mycket att jag aldrig glömde det. Det gjorde att jag ville jobba med något som kunde vara till nytta för andra. I slutändan gjorde det att jag blev präst."

Sedan frågade jag hur man behövde utbilda sig när man vill bli präst. "Vilken linje gick du på gymnasiet?" "Jag gick samhällsvetenskaplig linje med samhällsinriktning på gymnasiet, svarar hon."

"Behövde du plugga vidare på universitet?" "Ja jag har läst 255 högskolepoäng på universitetet och sen studerat på pastoralinstitutet i Uppsala."

"Vad gör du på din fritid?" "Just nu har jag en liten tvååring och då hinner man inte med så mycket på sin fritid. Men jag har intressen av friluftsliv, yoga, musik, skapande verksamhet, läsa böcker, hästar med mera som jag hoppas få mer tid till framöver."

Jag frågade Joanna hur lång tid det tog för henne att slutföra utbildningen och hon berättade att hennes studier började när hon var 26 men att hon läst på halvfart och jobbat på Röda korset samtidigt vilket gjorde att hon inte blev vigd till präst förens hon var 37 år gammal.

"Vad är det roligaste med ditt jobb?" "Det roligaste är alla mötet med människor och att det kan vara ett väldigt kreativt jobb. Ofta vet inte vanliga människor vad en präst gör förutom att jobba på söndagarna. Men vi gör väldigt mycket, exempelvis: Gudstjänster såklart , men framförallt hålla i begravningar och ha regelbunden kontakt med familjen, anhöriga och begravningsbyrå samt musiker för att göra begravningen så fin som möjligt, hålla i bröllop och dop och kontakter med familjer rörande detta, hålla i öppen förskola, hålla i soppluncher för pensionärer, hålla i bokcirklar, ha undervisning för konfirmander på helger och kvällar, hålla i ungdomsgrupper, filmkvällar, åka till äldreboenden och hålla i träffar där ......med mera..."

"Vad är det tråkigaste/jobbigaste med ditt jobb?" "Det tråkigaste är att vanliga människor inte har så stor inblick i vad vi gör"

"Vad har du jobbat med innan du blev präst?" "Innan jag blev präst jobbade jag med konst, teater och på röda korset.”

I och med att jag nu gjort denna intervju har jag lärt mig mycket nytt både om hur man kommer in på de olika utbildningarna som behövs men även orsaker till varför man vill ha ett visst yrke. Detta arbetet har också visat att prästyrket är mer än bara religion, själv skulle jag säga att det är mer om själavård och det är ju underbart. 

 

Källor: (1) Joanna Kölsch
Bildtexter till Reportagebilder: (1)
Skribent

Dela

Elevartikel

8 sidor.se
12 maj
Elevartikel
OrnaW
12 maj
Elevartikel
Pexels.com
10 maj
Elevartikel
10 maj
Elevartikel
Nedzad Dzonlic
06 maj
Elevartikel
Anisa Farah
06 maj
Elevartikel
"CC-32" by Trausti Evans is licensed under CC BY 2.0
06 maj
Elevartikel
06 maj
Elevartikel
05 maj
Elevartikel
05 maj
Elevartikel
bild: sara fallenius
03 maj
Elevartikel
BILD: www.pexels.com
30 apr
Elevartikel
BILD: Joshua
29 apr
Elevartikel
29 apr
Elevartikel
29 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel

Redaktionen

04 feb
Professional
17 okt
Professional
06 maj
Professional
02 feb
Professional
29 jan
Professional