Intervju med Morgan Alling

Publicerad 2021-04-23 11:45

Morgan Alling är en fyrabarnspappa från Göteborg. Han är en svensk skådespelare som varit med i väldigt många serier och filmer, Morgan var med i en av Sveriges bästa barnfilmer Sune i fjällen mm. Morgan Alling är 52 år gammal och bor i ett hus. Jag valde att intervjua honom efter som han har ett väldigt intressant jobb som jag ville veta mer om. Jag intervjua honom även för att jag i framtiden kanske vill bli skådespelare, han är även en liten idol för mig.

Morgan Alling jobbar som skådespelare, han berättar att det är ett ansträngande jobb där man i vissa inspelningar jobbar 7 dagar i veckan. 

Varför blev du skådespelare?

- Jag blev skådespelare för att jag älskade att stå på scen och spela teater.

Morgan visste att han skulle bli skådespelare redan i ung ålder för han märkte att folk skrattade åt honom när det var roliga timmen i skolan. Efter det tog Morgan kontakt med en amatörteatergrupp som hette Falstaff. 

Vilken linje gick du på gymnasiet?

- Jag gick en linje som hette Sociallinjen. Den linjen finns tyvärr inte kvar idag. Men det var egentligen en skola som var en fortsättning på 9an.

Morgan visste att han ville bli skådespelare och därför valde han en bred linje som inte fokuserade på natur, ekonomi och samhälle. Morgan gick på Hvitfeldska skolan i Göteborg. Han gick bara i den skolan 1,5 år, sedan kom han in på teaterhögskolan i Malmö. Där efter flyttade Morgan till Malmö när han var 17 år gammal.

Hur kan en vanlig arbetsdag kan se ut?

– En vanlig arbetsdag för Morgan kan se otroligt olika ut beroende på vilken film/teater/Tv-projekt han gör. Morgan börjar alltid med att han går upp med sina barn och äter frukost tillsammans. Barnen går i olika skolor så Morgan åker runt i 1 timme för att lämna av dem. Sen åker Morgan hem och skriver eller repeterar någonting, eller så åker han till inspelningsstudion och jobbar. Efter det hämtar Morgan barnen i skolan och åker hem och äter middag. Sedan tränar Morgan inför vad han ska göra nästa dag. När Morgan är med i någon film brukar han bo på något hotell i närheten av inspelningsstudion. Morgan börjar oftast väldigt tidigt på morgonen då ska Morgan bli sminkad sedan äter han frukost och sen blir man kallad till inspelningen. Sen filmar man oftast 10-12 timmar, för att sen köras till hotellet, äta lite och sen repeterar på vad han ska göra nästa dag.

Hur gjorde du för att lyckas bli den du är idag?

- Jag lyckades bli den jag är idag för att jag arbetade väldigt hårt.

Morgan startade en teatergrupp för att spela det han ville spela. Teatergruppen gjorde succé på föreställningarna. Efter det ringde SVT och då blev han programledare i sommarlovsmorgon-93 och-94. Sedan fortsatte Morgan att göra föreställningar han ville göra. Morgan tog små roller, stora roller och konstiga roller, för han ville lära sig allt om hantverket skådespeleri utan och innan. När Morgan inte fick jobb, då började han skriva saker han ville spela. Så därför har Morgan Alling aldrig varit arbetslös för han har alltid skapat, startat nya projekt och gjort konstiga saker som han tyckt varit spännande. Han lärde sig en viktig sak om hur mycket man än jobbar och sliter spelar det ingen roll om man inte är snäll. Morgan bestämde sig snabbt att alla som jobbar med han ska ha roligt, det ska vara kul och trevligt att jobba med honom. Det har varit en nyckel: var snäll och jobba hårt med det du älskar!

Vad var ditt drömjobb när du var liten?

- Min dröm har alltid varit att bli skådespelare.

Morgan växte upp i ett missbrukarhem med kriminella och alkoholiserade föräldrar. Då ville han bli något annat. När han upptäckte att han var bra på att få folk att skratta eller bli imponerade av att han kunde slänga sig i väggar eller utför trappor. Då visste han att han ville bli skådespelare, så han har alltid velat bli skådespelare.

Vad är det roligaste med att vara skådespelare?

- Det jag tycker är roligast med skådespeleri är att få höra reaktionerna i publiken. Oavsett om man spelar tragedi eller komedi. Det är reaktionerna som berör. Sen gillar jag att skapa och hitta på vad publiken ska uppleva med mina kollegor. Det är den kreativa processen som är häftig. Vi tänker ut coola saker och publiker reagerar, det är kul. Sen är det stor skillnad på teater, film och tv. Inom teater får du reaktionerna direkt medans i film får man det flera månader senare. Filmer lever dock kvar mycket längre.

Vilka serier och filmer har du varit med i? 

- Jag har varit med i Tippen. Drama: Taurus, Lasermannen, Anderssons älskarinna, Ramona, Hjälp och Oskyldigt dömd. Filmer: Sune i Grekland, Sune i Fjällen, Sune på bilsemester, Arn, Göta kanal osv. Cirkus Imago, och så gör jag Halv 8 hos mig.

Vilken film/serie har varit roligast att vara med i? 

- Det finns ingen som är bättre eller sämre. Jag är stolta över alla.

Vem var din idol när du var liten? 

- Mina idoler när jag var liten är Charlie Chaplin och Buster Keaton. Fysiska slapstickkungar.

Hur har din uppväxt varit? 

- Min uppväxt har varit sorglig, mina föräldrar var alkoholiserade och kriminella och det var mycket fysiskt våld och jag blev placerad på olika barnhem och flyttade runt bland olika fosterfamiljer. Vissa var bra andra var väldigt dåliga.

Men i allt det där lärde han sig han måste överleva och då valde han att fokusera på vad han var bra på och att han inte själv skulle bli alkoholiserad eller kriminell. För det är ingen som vinner på det. så jag valde en annan väg.

Gillar du ditt jobb som skådespelare och på vilket sätt gillar du det?

- Jag älskar mitt jobb. Det är fritt, Det är kreativt och det är också höga krav och det gillar jag. Det är också omtyckt och det är svårt. Ibland blir det bra, ibland dåligt. Men det är också tjusningen med det."

Vem är din förebild?

- Min fru är fantastisk så henne ser jag upp till. Idag är också mina barn stora förebilder. De växer och är kloka och fina.

Vad gör du helst på fritiden?

- På fritiden är jag med min familj, tränar , ser på tv, tittar serier, reser runt i världen, snickrar och kollar på fotboll.

Det har varit väldigt kul att få intervjua en av mina idoler och att få veta mer om hur han jobbar och vad han gör utanför jobbet.

Skribent

Dela

Elevartikel

Guuled Mohamed
20 nov
Elevartikel
16 nov
Elevartikel
10 nov
Elevartikel
10 nov
Elevartikel
10 nov
Elevartikel
10 nov
Elevartikel
10 nov
Elevartikel
10 nov
Elevartikel
Foto: Frankie Fouganthin
10 nov
Elevartikel
10 nov
Elevartikel
10 nov
Elevartikel
10 nov
Elevartikel
Ester Costa
10 nov
Elevartikel
10 nov
Elevartikel
10 nov
Elevartikel
10 nov
Elevartikel
Penny Jordö
10 nov
Elevartikel
09 nov
Elevartikel
30 okt
Elevartikel
04 okt
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional