Intervju med idrottsläraren Martin Dahlin

Publicerad 2021-04-23 09:00

Martin Dahlin är idrottslärare här på Vallonskolan. Han är 39 år, bor och kommer från Gimo. Han har tidigare jobbat som fotbollstränare med sin tvillingbror Emil Dahlin. Här kommer några svar på hur det är att vara idrottslärare, varför han valde att bli idrottslärare, och lite vad han tänkte bli. - Jag hade drömmar om att bli "säsongare", jobba som skidguide på vintern och på sommaren som reseledare i något exotiskt land, säger Martin när jag frågar om han hade några andra jobbplaner.

 

Vilket yrke arbetar du med?

- Idrottslärare.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?

- Lektioner med klasser från åk 4-9. Utöver det har jag planeringstid, resurstid samt är lite rastvakt. 

Vad har du för utbildning?

- 3-årig gymnasial utbildning efter grundskolan.

Vad är din uppgift på jobbet?

- Huvuduppgiften är att se till att eleverna får en bra utbildning inom ämnet Idrott och Hälsa. Det innebär bland annat att de får lära sig att värdesätta träning och fysisk aktivitet. Att det främjar hälsan och väl måendet.

Vad får dig att vilja fortsätta med att arbeta som idrottslärare?

- ​Att få jobba med barn och ungdomar är det bästa jag vet. Idrott har alltid legat mig varmt om hjärtat och att få dela med mig av det till eleverna tycker jag är fantastiskt inspirerande.

Utvecklingsmöjligheter?

- ​Det finns det alltid inom läraryrket! Kurser eller vidareutbildning är alltid möjligt och viktigt. Man lär sig nya saker varje dag och skolan förändras med tiden så man måste alltid se det på ett nyanserat sätt.

Utmaningar på arbetsplatsen?

- ​Att varje dag att nå alla elever och att få de att tycka Idrott och Hälsa är kul, det kan vara utmanande. Man får aldrig ge upp och att arbeta med kontinuitet och försöka sprida en positiv känsla kring det, anser jag är en av mina styrkor som pedagog.

Viktigt med jobbet?

- ​Att få eleverna att inse hur viktigt det verkligen är med fysisk aktivitet. Att de hjälper till i det vardagliga livet och att man mår mycket bättre av att röra på sig, vare sig det är i mer eller mindre utsträckning.

Martin berättade att många i hans familj och släkt är lärare, han började jobba i skolan direkt efter gymnasiet. Han har i stort sett varit kvar sedan dess, i olika omgångar. Han tycker att det är utmanande och roligt att handskas med barn, han har nu jobbat med de i snart 20 år. 

Jobbar du ensam eller i grupp?

- ​Man arbetar självständigt under lektionerna men man ingår i ett arbetslag med andra lärare och har alltid ett nära samarbete med tex sin idrottslärarkollega.

Vilket företag arbetar du för?

- ​Östhammars kommun är min huvudarbetsgivare.

Vilket gymnasieprogram gick du?

- ​Jag gick Handels- och administrationsprogrammet, 3-årigt yrkesförberedande.

Han hade andra arbetsplaner inför gymnasiet. När han valde program så hette det handel- och turism, när han skulle börja "andra ring" så togs turismutbildningen bort, och han fick tankarna på annat. Det var just turism som lockade Martin att välja just det programmet. Hans dröm var att bli "säsongare", jobba som skidgubbe på vintern och på sommaren som reseledare i något exotiskt land.

Hur länge har du varit idrottslärare?

- ​2 senaste åren men innan det har jag varit varit det i olika omgångar. Sammanlagt 5-6 år, tror jag.

Vad är det sämsta/bästa med ditt jobb?

- ​Att man ibland inte hinner med. Man missar lite planeringstid, hinner inte förbereda på rätt sätt och då går det ut över eleverna. Det är sämst. Men det bästa är ändå att få arbeta och träffa härliga barn och ungdomar om dagarna!

Hur har dina jobbmöjligheter varit under coronatider?

- ​Ändå helt okej. Men visst har vi fått anpassat oss lokalmässigt och det har ställt till det en del. Mycket uteverksamhet har det varit men eleverna har inte gnällt så mycket som jag trodde att de skulle.

Kan du flytta runt med ditt yrke?

- ​Det finns lediga yrken inom skolan på andra orter, ja. Jag har arbetat inom skolan i både tex Stockholm och Skåne. Just nu trivs jag där jag är. Jobbar på orten jag växt upp i och har närhet till natur etc, något som jag värdesätter mer än att bo i en storstad.

Martin trivs med sitt jobb som idrottslärare. Han möter alltid eleverna med positivitet, även om han är stressad eller ifall om det inte blev som han tänkt sig. Vi alla på Vallonskolan blir glada av att träffa Martin, han är superskön och skämtar mycket med oss. 

Källor: (1) Martin Dahlin
Skribent

Dela

Elevartikel

8 sidor.se
12 maj
Elevartikel
OrnaW
12 maj
Elevartikel
Pexels.com
10 maj
Elevartikel
10 maj
Elevartikel
Nedzad Dzonlic
06 maj
Elevartikel
Anisa Farah
06 maj
Elevartikel
"CC-32" by Trausti Evans is licensed under CC BY 2.0
06 maj
Elevartikel
06 maj
Elevartikel
05 maj
Elevartikel
05 maj
Elevartikel
bild: sara fallenius
03 maj
Elevartikel
BILD: www.pexels.com
30 apr
Elevartikel
BILD: Joshua
29 apr
Elevartikel
29 apr
Elevartikel
29 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel

Redaktionen

04 feb
Professional
17 okt
Professional
06 maj
Professional
02 feb
Professional
29 jan
Professional