Intervju med David Sundin

Publicerad 2021-04-23 11:15

David Sundin, 44, är en av Sveriges mest framgångsrika tv-profil men även komiker, skådis och författare.

 

David Sundin är uppvuxen i Gimo, Uppland. Det bästa med att växa upp i Gimo är att de de är ändå på landet samtidigt som de är nära till butiker etc., att ha alla kompisar på gång och cykelavstånd. Det är liksom nära till allt fast ändå på landet.

Han gick på grundskolorna i Gimo och på gymnasiet gick han första året på Naturvetenskaplig linje på Bruksgymnasiet i Gimo.

- Mina betyg var för dåliga för att gå det jag ville gå, men de var så få som sökt Natur på Bruks så dit var alla välkomna! säger David.

Året efter började han om på Utbildningscenter i Uppsala, medieprogrammet med inriktning på Radio och TV, det passade honom bättre.

Innan David blev offentlig och började som programledare så fick han jobb som webbdesigner, att göra hemsidor för företaget Brand Management där han gjorde bland annat Non Violence och NK:s hemsida. Efter ett år på Brand Management så startade han sin egen webbyrå och har sen den dagen (1997) aldrig varit anställd utan bara drivit egna företag eller varit frilans.

Jag frågar David om vad han jobbade med innan han jobbade med det han gör nu.

Han berättar att han efter gymnasiet började jobba med hemsidor och hade först ett företag som hade över 100 anställda och fem kontor, sen så slutade han där och startade ett nytt bolag som också fick över 100 anställda och fem kontor i Tokyo , New York, Barcelona osv. Men för 9 år sen slutade han där för att fokusera på att skriva böcker, göra humor, skådespela osv, vilket han gör än idag!

David har drivit många företag, många bra och fler dåliga, säger han själv. De största och mest framgångsrika har varit de två reklam/IT-byråerna.

Har drömmen alltid varit att bli komiker/ Tv-profil eller har den ändrats längst vägen?

- Reklam och webb-sängen hamnade jag lite i av misstag, jag hade nig tänkt att syssla med radio, tidning, böcker och humor av något slag. Jag är mycket glad att jag till slut tog steget och bara hoppade -det gick bra!

Det är svårt att bestämma vilket jobb som är de roligaste av alla han gjort, men att jobba med Melodifestivalen har varit så himla roligt. Han har jobbat där i flera år där, fast som manusförfattare, publikunderhållare som underhåller publiken i arenorna innan sändningen börjar, och sen även som programledare.

- Allt med Mello är så stort och häftigt, jag älskar programmet! säger David.

- Det bästa med mitt jobb är att jag kan planera min egen tid och bestämma vad man vill göra och inte. Det sämsta är att jag gör alldeles för mycket saker och sånt som jag inte borde- fast än att de är jag som bestämmer!

- Att jobba under en pandemi har haft både sina nackdelar men även vissa fördelar.

David säger att han tror till och med att han har haft sina bästa år under den här pandemin. Det tråkiga har varit att delen med att uppträda inför publik har blivit helt obefintlig.

- Min första soloturné med standup har flyttats fram både en och två gånger, säger David.

Han hade dock turen att planera in lite ledighet precis när pandemin bröt ut, sen har han sysslat med massa annat så som spelat in TV och skrivit böcker, så de har funnits saker att göra trots att den sociala biten blivit obefintlig.

- Den ena dagen blir aldrig exakt lika dan som en annan , på gott och ont, säger David när jag frågar hur en vanlig arbetsdag ser ut i han liv.

- Men jag lämnar barnen på skola/ förskola och sen åker jag antingen till mitt kontor som jag delar med min bror och skriver och planerar eller så är de någon inspelning och då åker jag dit. Sen hämtar jag barnen, lagar mat och lägger mig tidigt för att allt ska börja om dagen efter.

Har du någon gång ångrat att du blev offentlig?

- Ja, lite ibland. När jag hämtar mitt äldsta barn på skola så brukar de bli full rulle med massor av barn som har frågor och så.

Jag frågade David om han hade något tips till dem som har som dröm att bli tex radiopratare eller programledare.

- Det är väldigt få programledare som plockats upp från ingenstans. Man måste börja klättra i trappan helt enkelt! Man kan till exempel göra de man vill göra det man vill göra så gott kan på egen hand- vill man jobba med radio så gör man en podcast, vill man bli programledare så gör man en YouTube-kanal osv. Man kan även söka småroller och jobb på statist.se, de gjorde jag jättemycket i början!

Han är mest nöjd över är hans barnbok som han skrivit och att den blev den mest sålda barnboken förra året och som nu ska ges ut i 25 länder i sin karriär.

- Ofattbart roligt!! säger han.

Hans framtidsplaner nu är att skriva fler böcker, spela in en till säsong av "Bäst i Test" och kanske någon mer överraskning. Sen längtar han även till han får åka på turné med standup osv.

Bildtexter till Reportagebilder: (1)
Skribent

Dela

Elevartikel

8 sidor.se
12 maj
Elevartikel
OrnaW
12 maj
Elevartikel
Pexels.com
10 maj
Elevartikel
10 maj
Elevartikel
Nedzad Dzonlic
06 maj
Elevartikel
Anisa Farah
06 maj
Elevartikel
"CC-32" by Trausti Evans is licensed under CC BY 2.0
06 maj
Elevartikel
06 maj
Elevartikel
05 maj
Elevartikel
05 maj
Elevartikel
bild: sara fallenius
03 maj
Elevartikel
BILD: www.pexels.com
30 apr
Elevartikel
BILD: Joshua
29 apr
Elevartikel
29 apr
Elevartikel
29 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel

Redaktionen

04 feb
Professional
17 okt
Professional
06 maj
Professional
02 feb
Professional
29 jan
Professional