Idre fjäll

Publicerad 2021-05-18 07:04

Mitt namn är Joakim, jag befinner mig just nu på Idre Fjäll. Då kan man undra varför jag är här, den stora anledningen är att jag vill jobba här sen när jag går ut gymnasiet.Idre Fjäll ligger omkring 10 km öster om tätorten Idre i Älvdalens kommun nära Städjan och Nipfjället. Vad är så speciellt med Idre Fjäll då, det är en backe där som heter Chocken det är den brantaste backen i Sverige. Backen har hala 46 graders lutning.

Jag befinner mig på toppen av Idre Fjäll, det är sol klart och inga moln på himlen. Människor åker kårs och tvärs bredvid mig. Det är människor överallt och alla köer är långa. Snön hemma är som ingenting här, det är upp till knäna i bara löss snö. Det är -15 och sol vad mer kan man önska sig.

Min handledare Linus Erikson var med mig de två veckorna som jag var där. Jag ställe några frågor till honom.

Hur mycket tjänar man när man arbetar som skidlärare hos er?

- Som skidlärare tjänar du mellan 18000 och 25ooo kr före skatt. 

Kan du berätta lite mer om just Idre Fjäll?

- Idre Fjäll har 41 pister. Idre Fjäll Invigdes 1968 och ligger omkring 10 km öster om tätorten Idre, högsta fallhöjden är 307m. Den längsta nedfarten är på 2800m. 

Jag fick under min praktik leda slalomgrupper för barn, knatte level 1 och patrull level 1, till grupperna hör de yngsta barnen som är nybörjare. Jag har också fått ha privatlektioner i slalom för vuxna och barn som inte vill vara med i en stor grupp. Under min praktik fick jag också ta ner Self timern, den timer som kan mäta din tid på en slalombana. 

Under min praktik fick jag bo på Näsets Camping i en stuga som kallas för Storstugan, det är den största stugan på hela campingen, där fick jag bo själv under en vecka. Andra veckan fick jag bo där med min klasskamrat Andrea Nilsson. Näsets Camping ligger 10km från min praktikplats på Idre Fjäll. Campingen låg nere i dalen.

Under min andra vecka snöade det hela tiden, det kom mycket lös pudersnö, vilket gjorde att jag kunde åka mycket i skogarna med barnen på skidskolan. Det som var lite roligt var att vi som ledare hade så breda skidor att vi kunde ta oss genom lössnön, men barnens smala skidor gjorde att dem sjönk ner, det såg lite roligt ut. 

Under min praktik fick jag fixa till i knatteområdet, jag fick sätta upp hinderbaneområdet på morgonen och plocka ner det på kvällen så att det inte blev stulet eller blåste iväg. 

En sak jag aldrig kommer att glömma är mitt första försök till en framåtvolt, jag fick inte till tillräckligt med rotation, jag snurrade ganska långsamt och landade tyvärr på ryggen bredvid lössnön. Men jag är inte avskräckt, jag kommer att försöka igen.

Slutligen vill jag berätta att min APL period var den mest lärorika och roliga tid jag haft på länge. Det är så roligt att man får göra så roliga saker på skoltid när man går på äventyrsgymnasiet. Jag har lärt mig hur man tar hand om barn som har extra behov och behöver extra mycket hjälp, jag har lärt mig hur man lär ut hur man åker skidor. Jag skulle absolut kunna tänka mig att komma tillbaka till den här APL platsen, jag skulle kunna rekommendera den till andra elever, men, jag vill ha den själv nästa år. Jag kommer att söka dit igen på nästa praktperiod. Det som hade kunnat vara bättre är att Idre Fjäll inte kunde fixa boende, jag kunde inte bo på fjället så jag hade en bit upp till fjället och jag fick lov stå för boende själv, vilket blev ganska dyrt för en student. Men jag vill ändå komma tillbaka igen.

Källor: (1) Linus Eriksson, (2) Joakim Wallhed
Bildtexter till Reportagebilder: (1) , (2)
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

11 jun
Elevartikel
Hatice EROL
10 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
Hälsingeschakt AB.
09 jun
Elevartikel
Simon/Pixabay
09 jun
Elevartikel
Wokandpix
09 jun
Elevartikel
08 jun
Elevartikel
08 jun
Elevartikel
08 jun
Elevartikel
08 jun
Elevartikel
07 jun
Elevartikel
07 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
Emilia Westerberg
03 jun
Elevartikel
31 maj
Elevartikel
Alvin Landström
31 maj
Elevartikel
20 maj
Elevartikel
Joakim Wallhed
18 maj
Elevartikel
8 sidor.se
12 maj
Elevartikel

Redaktionen

04 feb
Professional
17 okt
Professional
06 maj
Professional
02 feb
Professional
29 jan
Professional