Icke-binär

Publicerad 2020-11-06 11:58

Icke-binär
Icke-binära personer är ett nytt ämne som många människor känner igen men faktiskt inte vet vad det handlar om. Många har fel tankar om icke-binära personer, eftersom de inte är pålästa eller helt enkelt inte bryr sig. Men vad innebär det egentligen att vara icke-binär? Och hur ser samhället på icke-binära?

Ja, vad innebär det egentligen att vara icke-binär?

En icke-binär person känner sig varken som man eller kvinna men det betyder inte bara det. Man kan även känna sig som båda könen, eller inget. När man pratar med en icke-binär person ska man alltid respektera deras pronomen. Icke-binära personer använder sig oftast utav hen/den skriver RFSL.

Kye Rowan

En sen höstkväll intervjuade vi Robin 15 år som är icke-binär. Vi frågade Robin vad hen upplevde att icke-binär betyder:

-Skulle jag bli en man skulle jag vara obekväm men skulle jag fortsätta va kvinna så skulle jag också känna mig obekväm, svarade Robin.

Robin har då alltid känt sig utanför i sin födda kvinnokropp men heller inte välkommen i en manskropp. Hen känner sig tryggast i att bli kallad icke-binär. Därefter sa Robin:

-Icke-binära personer förstår att det bara finns 2 kön, men att vara icke-binär är en könsidentitet inte ett kön.

Att vara icke-binär innebär alltså inte ett helt nytt kön eftersom de biologiska könen alltid kommer finnas, men man borde fortfarande ha respekt för deras egen vilja. Efter det frågade vi en fråga som många kanske inte vet svaret på, vad är skillnaden på att vara trans och icke-binär?

Maja Blomqvist

-Trans är mer kvinna till man eller man till kvinna och icke-binär är något däremellan, den största likheten mellan trans och icke-binära är att de delar en kroppsdysfori, svarade Robin.

Detta är en bra förklaring på skillnaden, sen finns det massa andra begrepp som, genderfluid eller queer. Det finns även folks om anser sig vara t.ex. icke-binär transperson. En grundlig förståelse är något många inte har men är något man borde sträva efter. Vissa tycker även att man borde införa mer information som ges ut redan i skolan.

Vad kan vara svårt i samhället för icke-binära?

Att leva med det tredje könet när samhället bara har två kan bli svårt för icke-binära.  de kan känna sig utanför i samhället eftersom det inte finns något juridiskt tredje kön på exempelvis passet där det endast står han/hon. Där vi ställde frågan till Robin vad hen tyckte om att det inte finns ett juridiskt tredje kön?

-Det är väl klart att det suger, men jag tror inte att mänskligheten kommit så långt än. Det skulle ju inte direkt göra någon skada, Så jag tycker att man borde kunna ändra det.

Edvin Molarin

Även problemet på allmänna toaletter kan uppstå när det endast finns toaletter dedikerade till kvinnor och män. Där kan det uppstå problem för icke-binära till exempel, att det inte känns som att de passar in, eller att de som är icke-binära inte vet exakt vilken av de könsuppdelade toaletterna som de ska gå på.

Vi talade med en person, som vill vara anonym, och frågade efter deras tankar om icke-binära.

- Jag tycker att det är helt okej att vara icke-binär så länge man är normal, dvs att man går på toaletten av sitt födda kön ifall det inte finns en allmän toalett. Och att man inte håller på med all den här “did you just assume my gender” skiten.

Icke-binära och transpersoner har nästan blivit som en trend att skämta om, det är alltid respektlöst att skämta om det. Det är många som anser det vara onödigt och allmänt tråkigt att skämta om. Det har nästan blivit lite uttjatat. Det skulle bli bättre för både icke-binära och cis-personer om alla slutade skämta om det. Det skulle också resultera i att folk tar icke-binära på allvar.

Icke-binära är ett ämne som många undrar och funderar över. Därför är det bra att alltid kolla med personens pronomen och namn. Att få vara sig själv och identifiera sig hur man vill är en mänsklig rättighet som visa glömmer bort eller ignorerar. Med detta borde man uppmärksamma icke-binära mera i samhället så att fler lär sig respeketera icke-binära. 

Källor: (1) Rsfl, (2) UMO, (3) Robin
Bildtexter till Reportagebilder: (1)
Skribent
Research

Dela

Elevartikel

8 sidor.se
12 maj
Elevartikel
OrnaW
12 maj
Elevartikel
Pexels.com
10 maj
Elevartikel
10 maj
Elevartikel
Nedzad Dzonlic
06 maj
Elevartikel
Anisa Farah
06 maj
Elevartikel
"CC-32" by Trausti Evans is licensed under CC BY 2.0
06 maj
Elevartikel
06 maj
Elevartikel
05 maj
Elevartikel
05 maj
Elevartikel
bild: sara fallenius
03 maj
Elevartikel
BILD: www.pexels.com
30 apr
Elevartikel
BILD: Joshua
29 apr
Elevartikel
29 apr
Elevartikel
29 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel

Redaktionen

04 feb
Professional
17 okt
Professional
06 maj
Professional
02 feb
Professional
29 jan
Professional