Hur ser polisyrket ut om 10 år?

Publicerad 2020-12-17 12:00

Hur kommer yrken se ut om 10 år? Polisen är polisväsendet i Sverige, och deras syfte är att upprätthålla allmän ordning och skapa säkerhet i samhället samt att bekämpa brott. Vilka utvecklingsområden finns det inom poliskåren?

 

Hur ser framtiden ut för detta yrke?

Syftet med detta jobbet kommer inte förändras med tiden, utan det är snarare vart deras arbete som kommer förändras ju mer allt digitaliseras. Med andra ord kommer de behöva bekämpa exempelvis mobbning, bedrägeri och andra saker som nätet öppnar möjligheter för. Poliskåren kommer därför fokusera på brottsligheten över nätet först, men givetvis kommer brott "i verkligheten" fortfarande ske, men det är jag övertygad om att det inte kommer förändra sig så mycket.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Polisen_vapen.svg

De vanligaste brottet det förra året var stöldbrott som var 26 procent av alla brott som genomfördes i Sverige, och det är det polisen lägger mest tid på. 

Är det lätt att få jobb?

Det krävs att man klarar vissa fysiska och mentala övningar plus att man måste klara av polisutbildningen, och efter det är du kvalificerad för att bli polis. Givetvis är inte polisyrket något för alla, utan man måste ha ett visst psyke för att klara av jobbet, plus att man behöver vara i bra fysisk form. Dessutom krävs ytterligare tester och utbildningar om man vill utbilda sig till någon av de mer specifika inriktningarna inom Polisen. I framtiden kommer dessa tester och samma fast uppdaterad utbildning fortfarande vara aktuell. Den enda skillnaden kan vara om man kommer på nya metoder eller material att använda för att klara av sitt yrke så behöver man bli utbildad för att använda dessa. Just nu är det väldigt lätt att få ett jobb som polis om man har rätt kvalifikationer som krävs. I Sverige finns det nu 34000 medverkande varav 21000 är poliser. Anledningen till att man måste gå dessa utbildningar och klara dessa tester är för att det är ett fysiskt och mentalt påfrestande jobb där man minst sagt utsätter sig själv för faror. Har man inte rätt utbildning eller har rätt personlighet för jobbet kan det gå väldigt snett. Du kan sätta dig själv eller andra omkring dig i farliga situationer om du inte har lärt dig hur du skall hantera vissa situationer och människor.

Hur påverkar förändringar i samhället detta yrket?

Digitaliseringen kommer troligtvis att leda till att Polisen kommer behöva anlita många IT-utbildade personer som kan utföra samma arbete som detektiver och poliserna gör på plats. Dessutom kommer ett ökande av "digitala affärer" av olika slag påverka och minska mängden praktiskt som Polisen gör. Med denna förändring kommer man även behöva införa och stifta lagar för att skapa mer struktur, och för att minska mängden brott då nätet blir mer och mer tillgängligt för mer och mer. Exempel på dessa "IT-lagar" som kommer införas för att skapa struktur och säkerhet för alla på nätet är att skapa ett bättre konsumentskydd där man skyddar sina handlare från bedrägerier och falska fakturor. Dessutom måste man skapa en bättre struktur gällande leveransbilar då mer handlande över nätet kommer öka mängden leveranser, och denna förbättring kan både ske gällande miljön men även hur varorna ska hanteras hos lokala affärer där de hämtas ut. Exempelvis kan man anpassa så det bara är lokala leveransbilar som lämnar och ger ut maten för att minska transportsträckan.

Poliskårens utrustning kommer givetvis att utvecklas och förbättras, och det gäller allt från bilar och fordon till vapen och västar. Man kanske har övergått till elbilar på grund av miljöpåverkan. Som det ser ut nu ser det inte så lovande ut med elpolisbilar utan det har polisen ratat hittills men vem vet vad som kommer ske i framtiden. Kanske utvecklar man ett vapen som har en bedövande effekt för att avväpna förövaren, men som inte skadar personen för att minska antalet som blir skadade/dödade av poliser och är pålitlig till skillnad från elpistolen. Det jag syftar på är att utveckla ett vapen som används i samma syfte som när polisen blir tvungen att använda sin pistol fast där den stora skillnaden blir att gärningsmannen inte tar skada.

Det finns inget konkret inom poliskåren som inte är värt att satsa på, utan som jag tidigare nämnt, kommer man troligtvis att få lägga mer pengar på att digitalt bekämpa brott om tio år än vad man gör idag. Eftersom Polisen är en statlig myndighet är den väldigt "översedd" så det finns i stort sett inga kostnader eller områden som man inte bör satsa på.

Dessutom kommer förmodligen Polisen att utveckla ett system att följa och spåra personer via Face ID genom alla möjliga kameror, och man kommer förmodligen utveckla fler system för att kunna bekräfta personers identitet och för att lättare kunna bekämpa brott. Kanske även en lögndetektor som är så pass pålitlig att man kan lösa mun mot mun-situationer?! Detta skulle kunna revolutionera brottsligheten då man i stort sett kan lösa alla rättegångar, och dessutom skulle de oskyldigt dömda få rättvisa! Det hade även påverkat oss individer då man inte längre hade kunnat ljuga om det finns en fungerande lögndetektor, så förmodligen hade fler blivit ärliga.

Poliskåren skapar trygghet i samhället, och det är på det sättet som polisyrket bidrar till den positiva samhällsutvecklingen. Dessutom så uppnår Polisen det hållbara kravet genom att utveckla elbilar istället för nuvarande bilar som går på diesel/bensin.

Vad krävs för personliga egenskaper för att bli en framgångsrik polis?

Det är svårt att definiera vad som är en framgångsrik polis, men det som däremot är tydligt för att kunna genomföra sitt jobb på ett bra sätt är att ha sunda värderingar. Du ska inte agera på ett annorlunda sätt på grund av att en person t.ex. har en annan etnicitet, utan alla ska behandlas på samma sätt, och detta faller även in på att man skall vara rättvis. Givetvis krävs en sund etik och moral för att kunna genomföra sitt arbete som polis på ett rättvist sätt utan att exempelvis utnyttja sin makt för sin egen vinning eller bara för att man kan. Man måste även vara modig, att våga kämpa för rättvisan och sätta sina egna rädslor åt sidan för att exempelvis fånga tjuven eller för att göra det ingen annan vågar.

Hur ser lönebilden ut om 10 år?

Så som det ser ut nu är den genomsnittliga lönen ca. 27 000 kr varje månad innan skatt, och jag tror att lönerna kommer öka för poliserna på grund av olika anledningar. Dels finns det många röster som vill öka lönerna för våra poliser, i stort sett alla partier är för högre löner. Dessutom tror jag att poliser kommer kräva högre lön på grund av det arbete de genomför. De sätter nämligen livet på spel för samhällets säkerhet och därför tror jag att de kommer få igenom sina krav på högre löner.

 

Intervju med polisen Mats Matsson, en "vanlig" polis från Uddevalla:

Vad tycker du om ditt jobb och varför tycker du så?

  • Jag älskar mitt jobb, inte bara för att det är det yrket jag som barn alltid önskade att jobba som, utan även eftersom varje dag är inte en annan dag lik. Det är det som är så spännande, att man aldrig vet vad som kommer hända, så man måste alltid vara på tå.

Om du hade fått ändra på en sak gällande ditt arbete, vad hade du ändrat då?

  • Personligen hade jag velat ha högre lön, och det tror jag varenda polis i detta land kan ställa sig bakom mig och hålla med om. Jag tycker att vårat jobb borde belönas på grund av det vi gör och står ut med varje dag. Det är vi som är stommen för att vårt land skall fungera!

Hur tror du som läser detta att polisen kommer se ut om 10 år? Kommer man ha utvecklat robotar istället för att använda sig av oss människor, kanske kommer de flyga runt i flygande bilar?

Som avslut på min text vill jag säga att vi har mycket att tacka poliserna för, och jag tror inte de får höra de tillräckligt!

Källor: (1) SVT, (2) Wikipedia, (3) DI, (4) Brå, (5) Framtid.se, (6) Wikipedia
Skribent

Dela

Elevartikel

Rainforest Action Network
28 jan
Elevartikel
Helena Klouda
28 jan
Elevartikel
BILD: Creative Commons
28 jan
Elevartikel
BILD: PRIVAT
27 jan
Elevartikel
Elin Strandberg
26 jan
Elevartikel
26 jan
Elevartikel
26 jan
Elevartikel
Klara Larsson
26 jan
Elevartikel
Freja Settergren
25 jan
Elevartikel
BILD: Polly Wasshede Rosander
25 jan
Elevartikel
Emil Spennare
24 jan
Elevartikel
21 jan
Elevartikel
Christoffer Franzén
20 jan
Elevartikel
Anna Svensson
20 jan
Elevartikel
19 jan
Elevartikel
19 jan
Elevartikel
19 jan
Elevartikel
15 jan
Elevartikel
BILD: Erik Jansson
14 jan
Elevartikel
Sadaq Faisal
13 jan
Elevartikel

Redaktionen

17 okt
Professional
15 dec
Professional
07 okt
Professional
24 aug
Professional
13 aug
Professional