Hungerspelen, bästa boken jag läst!

Publicerad 2019-09-26 07:16
Emilia Heikel

Hungerspelen skriven av Suzanne Collins handlar om den 16 årige Katniss Everdeen. Boken utspelar sig i ett postapokalyptiskt land vid namn Panem. Inbördeskrig och naturkatastrofer har blivit resultatet av ett uppdelat land. Regimen har delat upp landet i 12 distrikt där pengar och levnadssätt är väldigt uppdelat. Efter inbördeskriget som var nära att störta landet så valde Regimen från The Capitol vilket motsvarar huvudstaden att anordna en tävling varje år. En pojke och flicka mellan 12-18 från varje distrikt lottas ut. Kampen mellan liv och död direkt sänt i Tv. Den årliga festen för de rika och den årliga kampen för de fattiga. Hungerspelen som kampen kallas är till för att hålla distrikten i schack och påminna om de hemskheter som förekom under inbördeskriget.

Katniss Everdeen en stark och självsäker tjej från det fattigaste distriktet försörjer sin sjuka mamma samt sin lillasyster genom att tjuvjaga i skogen. När det är dags för lottningen inför det årliga Hungerspelen så blir Katniss syster lottad men för att rädda sin familj så tar Katniss plats i turneringen frivilligt. Katniss kommer till The Capitol där hon tränas och stylas inför den stora kampen med sin klasskamrat Peeta Mellark. Under bokens gång byggs det upp en kärlek som får folket att fatta sympati för de fattiga bonddrängarna från distrikt 12. Spelet går ut på att skaffa allierade och tillslut bli den sista segraren efter alla dött. 24 ungdomar går in arenan men bara en får komma ut och det efter man dödat alla andra motståndare. Det 94:e hungerspelen utspelar sig i en skogsmiljö vilket har utvecklats och designats för att inte vara sig likt något av de tidigare åren men samtidigt för att det ska bli bra tv. Mycket blod, känslor och mod är något tittarna söker hos de 24 ungdomar som krigar för sina liv.

Hungerspelen kom ut 2008 och är skriven av Suzanne Collins. Det är den första boken i den prisbelönta trilogin och en film släpptes 2011. Detta var en av de första romanerna jag läste och jag blev genast frälst. Denna boken talade till mig på något sätt. Det var något med den som fick mig att bara vilja läsa mer. Kanske var det sättet den var skriven på eller hur varje sida fick en mer engagerad i hur det skulle gå för den stackars Katniss. Men bra är den i alla fall. Den är så bra att jag läst den 4 gånger och jag känner mig fortfarande inte nöjd. Motivet i boken är att förmedla den våldsamma sanningen som finns idag. Hur ett samhälle med stora skillnader i samhället och en högre makt ofta skapar motstånd. Suzanne vill symbolisera hur man inte ska dela upp ett samhälle som det tydligt framkommer i boken. Detta för att ett splittrat land inte kommer till något gott. Temat fick verkligen mig att tänka till. Så jag tolka det är hur framtiden kan se ut om mänskliga rättigheter inte följs samtidigt som världen drabbas av krig och naturkatastrofer. Hur den styrande makten kommer att framkomma och hur vi i världen måste samarbeta för att inte hamna i en sådan dystopi. Boken speglar till viss del hur det finns länder i form av makt, våld och jämställdhet liknar Panem och dess styre. Att vi tillsammans måste jobba för människans rätt till ett värdigt liv och att världen i dag kommer resultera i ett inhumant samhälle. Vi måste alltså ändra på oss.

Avslutningsvis rekommenderar jag denna boken starkt. Den är lätt att läsa och språket är inte svårt att förstå. Det är en riktig nagelbitare och varje sida, varje kapitel får dig att vilja läsa mer. Men framförallt så är budskapet oerhört viktigt och det är en riktig tankeställare. Är det verkligen såhär vi vill att framtiden ska se ut? Hungerspelen fick verkligen mig att tänka till och jag tror verkligen att det kommer göra samma för dig.

Omdöme:
Källor: (1) Hungerspelen
Skribent
Fotograf

Dela

Elevartikel

Hodon Dahir
26 jun
Elevartikel
15 jun
Elevartikel
29 maj
Elevartikel
Privat
19 maj
Elevartikel
.
16 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
Okänd.
07 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
28 apr
Elevartikel
Wilma Olsson
27 apr
Elevartikel
21 apr
Elevartikel
16 apr
Elevartikel
16 apr
Elevartikel

Redaktionen

17 okt
Professional
05 maj
Professional
20 mar
Professional
26 jan
Professional
26 jan
Professional