Hunden är människans bästa vän

Publicerad 2020-01-22 09:23
Foto av Sannse

Jag älskar hundar och jag vet att många av er som läser detta också älskar hundar eller bara gillar dem. Jag vet också att någon av er som läser detta konstigt nog inte gillar dem, kanske till och med hatar dem. Det med att man inte gillar dem kan jag förstå lite, fast att man hatar dem kan jag inte förstå. Visst det är mycket jobb och de måste ha uppmärksamhet ganska ofta, mer eller mindre hela tiden. Men jag förstår fortfarande inte varför man hatar dem, för att hatar är ett så starkt ord så man kan knappt beskriva vad det betyder. Men jag älskar ju dem och det kommer jag alltid att göra, och det kommer min familj också att göra för de älskar också hundar.

Exempelvis har min morbror och hans familj en hund som är 13 år gammal och är en tysk dvärgspets (pomeranian) som heter Masi. Masi är väldigt lat för att han är gammal, men när han var yngre var han väldigt sprallig och glad och älskade att vara ute och ha skoj. Som sagt är Masi lat och gammal fast när jag är ute med honom så är han väldigt pigg och glad, men när jag kommer in igen lägger han sig och sover eller så äter han.

Ett annat exempel är min kompis som skaffade en hund för ungefär 3 år sedan och han var så glad och tyckte det skulle bli jätteroligt och det blev det ju. Men efter ett tag började han tröttna lite grann men han tycker och älskar fortfarande honom. Och när han och delvis jag ibland är ute med honom är han såklart glad och sprallig, men det känns också som om han aldrig vill gå in igen.

Som tidigare sagt är det väldigt mycket jobb med hundar, att de behöver uppmärksamhet mycket, du behöver rasta de varannan timma, du kan behöva ha hundpassning, exempelvis kan dina föräldrar kanske passa hunden när du inte kan själv, i värsta fall kan man ta med hunden till ett hunddagis men då får man ju betala för promenader mm. Tanke på betala och pengar så kostar du ju väldigt mycket att ha hund, att skaffa hund kan kosta upp till 15.000 kr beroende på vad det är för hund, dessutom måste man ju betala för försäkringar, mat och tillbehör och det blir ju ca 2.000 kr/månaden eller ca 24.000 kr/år. Som ni ser är det väldigt många nackdelar med att ha hund, fast på tal om nackdelar finns det förmodligen mer fördelar än nackdelar enligt mig och många andra. Jag kan väl bara uppge några exempel som t.ex man får mysa med dem, man blir mindre stressad och minskad blodtryck, du är aldrig ensam i exempelvis hemmet, de kan skydda dig, de är roliga och söta och ett annat exempel är att man kommer ut i naturen mer vilket är bra för att då får man röra på sig som är bra för motionen och man får bättre hälsa som kan leda till en massa fördelar för dig. Exempelvis att du sover bättre, du minskar risken för att få sjukdomar och din hjärna påverkas positivt av att röra på sig varje dag.

Så om jag vore en människa som inte är ute och rör på mig varje dag eller har svårt för att komma ut så skulle jag rekommendera mig själv och er andra som har svårt att komma ut att skaffa en hund. För då måste man gå ut var sjätte timme dagtid, gärna flera gånger under en dag, exempel varannan timme. Och dessutom om du skaffar hund kommer den bli din bästa vän för att du kommer umgås med troligtvis varje dag. Så du som har detta problem att du har svårt att komma ut och har råd att betala ca 2.000 kr/månad, köp då en hund för du kommer tacka dig själv att du gjorde det för flera anledningar. Till exempel att den kommer bli din bästa vän.

Källor: (1) Kostnad för hund - Norra Älvsborgs Kennelklubb (ssk.se)
Tags: 

Dela

Elevartikel

Privat
09 sep
Elevartikel
31 jul
Elevartikel
31 jul
Elevartikel
26 jun
Elevartikel
15 jun
Elevartikel
29 maj
Elevartikel
Privat
19 maj
Elevartikel
.
16 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
Okänd.
07 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
28 apr
Elevartikel
Wilma Olsson
27 apr
Elevartikel

Redaktionen

17 okt
Professional
24 aug
Professional
13 aug
Professional
05 maj
Professional
20 mar
Professional