"Hon trodde hon skulle dö"

Publicerad 2020-11-06 19:15

Varje dag drabbas ett barn i Sverige av cancer. Den 1 november 2018 drabbades 8 åriga Isabelle Johansson Svahn. Isabelle berättar om hur det är att leva med cancer som barn och drömmen om ett “frisk kalas”. När Isabelle och föräldrarna Angelica och Richard var på sjukhuset fanns också syskonet Leon hemma idag 6 år gammal. Leon är med på hela resan och berättar sina bästa knep för att trösta och vad man gör när Isabelle och mamma eller pappa är på sjukhuset.

 

FOTO: Beatrice KihlmanVi sitter på två olika håll så nära men ändå så långt ifrån, Leon är snabb med att säga att han ska börja bli intervjuad och Isabelle sticker in huvudet och säger hej. De sitter spända och förväntansfulla i soffan med stora leenden. Leon vill börja berätta och sätter sig framför mobilen, mamma sitter tryggt sida vid sida.

Leon berättar att han inte kommer ihåg vad han tänkte när han fick reda på att hans syster och bästa vän hade drabbats av cancer, han var ju så liten då och på något sätt har han levt med det i 2 år. Under dessa åren när det varit tomt hemma och Isabelle behövt vara på sjukhuset berättar han att han tillsammans med sin mamma eller pappa brukar ha något som dem kallar Myskväll. På en myskväll har man mys tillsammans och kollar på film, säger Leon med bus i blicken.

“Kramar är det bästa läkemedlet”

Jag frågar Leon vad hans bästa knep för att trösta och göra någon annan glad är.

- Det är stora kramar! säger han leendes.

Leons meddelande blir att han ska äta mammas pannkakor och att det gör honom jätte glad.  Han går för att måla för nu var det Isabelles tu

FOTO: Privatr. 6 åriga Leons ord lärde mig mycket bla att man ska vara glad och upp

skatta det lilla, något jag tror alla behöver tänka på.

“Ånej nu kommer jag att dö”

Isabelle hoppar in i bild  med ett stort leende bredvid sin mamma i den gråa soffan Vi börjar prata och jag frågar henne vad hennes första tanke var när hon fick reda på att hon drabbats av cancer.  En svår fråga att ställa, hur blir reaktionen på en sån känslosam fråga.

- Ånej nu kommer jag att dö, svarade hon med ett långt djup i ögonen och en allvarlig blick.

- Jag hade stora blåsor på fötterna så jag kunde inte gå men det jobbigaste var att tappa håret. Medicinerna är jobbiga för man måste vänta länge. Berättar Isabelle.

“Jag känner mig konstig, som den konstigaste i klassen”

I skolan har Isabelle ett eget rum med kuddar och en ipad, där går hon in om hon känner sig trött och vill vila eller lyssna på ljudbok. Cancern har gjort att hon känner sig konstig, det känns som att jag är den konstigaste i klassen, säger hon och kollar mig djupt i ögonen. Jag känner hur det hugger till i hjärtat av allt hon sagt, inget barn ska någonsin behöva gå igenom det hon gör.

“Allt det här kommer bli bra, det är bara att fortsätta kämpa och snart är  den här behandlingen över”

Levnadsglada Isabelle berättar hennes bästa knep för att vara glad. Jag brukar tänka att allt kommer bli bra, det är bara att fortsätta kämpa och snart är den här behandling över. Där sitter hon 93 av 96 cytostatika behandlingar senare och uttrycker sig i dem orden, så start och klock redan nu. Kanske har hon kommit så här långt på grund av hennes attityd och snart är hon framme vid sitt mål nämligen drömmen om ett “friskkalas”.

- Ett friskkals är ett stort kalas som jag ska ha när jag blir frisk, då ska Sean banan komma, det ska finnas hoppborgar, vi ska leka och allt kommer bli jätte roligt, berättar hon med glitter i ögonen och ett stort leende.

Isabelle vill säga till alla att man inte bara kan gå runt och säga har du cancer eller ifrågasätta kön. Är det viktigt för dig att veta det eller inte? Det är inte okej att säga så” Leon gör mig glad. Även om vi bråkar älskar vi varandra säger Isabelle och kollar på Leon.

Leon får Isabelle att glömma bort cancern, något som Leon inte insett men Isabelle berättar att det är så för henne.

Isabelles största dröm är att inget barn ska dö av cancer och hennes resa kan man följa på hennes instagram @Isabelleskampmotcancern.

Källor: (1) Barncancerfonden
Bildtexter till Reportagebilder: (1)
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

22 apr
Elevartikel
Sixten Törlind
22 apr
Elevartikel
Foto: Pixabay
22 apr
Elevartikel
Bild: Pixabay
22 apr
Elevartikel
Elin Olofsson Bogren
22 apr
Elevartikel
Pixabay
21 apr
Elevartikel
Foto:Creative commonc
21 apr
Elevartikel
20 apr
Elevartikel
20 apr
Elevartikel
20 apr
Elevartikel
20 apr
Elevartikel
Elvira Grimm
20 apr
Elevartikel
20 apr
Elevartikel
19 apr
Elevartikel
19 apr
Elevartikel
19 apr
Elevartikel
Edita Meskoniene
19 apr
Elevartikel
Tony Holmgren
19 apr
Elevartikel
Vattenfall AB
19 apr
Elevartikel
Thea Jansson
19 apr
Elevartikel

Redaktionen

04 feb
Professional
17 okt
Professional
02 feb
Professional
29 jan
Professional
29 jan
Professional