Hon rakade av allt hår

Publicerad 2018-04-25 15:32

Tjejer ska ha långt hår och killar ska ha kort. Det är en norm man lär sig i väldigt ung ålder. Men vad händer om man som tjej bryter den normen och rakar av allt?

En onsdagsmorgon i slutet av första vårmånaden, ska jag träffa min vän Sindra Kockum som nyligen har gått från att ha hår ner till midjan till helt snaggad. Solen har stigit och luften utomhus är frisk. Det finns bara några enstaka moln i himlen, annars är det klarblått. Havet har ett tunt täcke med is sedan de föregående minusgradiga nätterna. Solen reflekteras varmt på byggnader som ser ut på skärgården. I korridoren sitter Sindra framför en vägg av fönster. Morgonljuset gör att man känner sig vaken. Hon sitter på en hög stol vid ett högt bord. Hennes hår är nyligen rakat för andra gången och hon har på sig en röd långärmad tröja som syns under en svart t-shirt med ett par lösa svarta byxor. Hon bär glasögon och stora runda örhängen. Det doftar av dagens lunch som håller på tillagas. Man hör små ljud från olika klassrum där lektioner pågår, annars är det tyst i korridoren då alla har lektion.

Vad var det som fick Sindra att vilja raka av håret? Jo, hon var helt enkelt väldigt trött på att ha hår.

Elna Ågren

- Jag tänkte länge såhär att någon gång vill jag raka av håret för att känna hur det känns och sen kom det bara en dag då jag tänkte “fan vad jag är sugen på att raka av håret”, berättar hon.

Så var det lite av en impuls grej?

- Nej alltså jag hade tänkt på det i kanske 2 veckor och det hade svajat från “ja gör det” till “nej jag ska inte göra det”. Men sen på dagen kom min kompis till mig och sa att hon skulle raka av sitt hår. Då sa jag helt enkelt att vi kunde göra det tillsammans. Så vi bestämde det och jag var väldigt osäker precis innan men det blev ju tillslut att jag gjorde det.

Sindra berättar hur hon ångrade det lite direkt efter då det var väldigt annorlunda att se sig själv utan hår eftersom hon alltid haft hår ner till midjan. Men det var mer när hon kom hem som hon tittade sig i spegeln och tänkte “vad fan har jag gjort”. Sedan förklarar hon att hon inte längre ångrar det.

- Ibland kan jag däremot känna att fler killar hade gillat mig om jag hade kvar mitt långa hår, alltså man anses vara mindre attraktiv för vissa, fortsätter hon.

Men normen har inte ändrat Sindras åsikter, hon informerar om att hon ytterligare en gång har rakat av det nu då hon kände att hon verkligen är snygg i det och att hon trivs i det.

Hur kände du före och efter?

- Innan jag rakade av det var jag ju väldigt nervös, det var så konstig känsla, det kändes som jag drömde allting. Men ändå längtade jag till att raka av det.

Därefter fortsätter hon med att om hon inte hade gjort det hade hon än idag gått runt och tänkt på att hon vill. Sindra förklarar känslan efteråt. Hur hela hårbotten kittlades så härligt även fast det var kallt och hon frös.

Sindras mamma ville att hon skulle vänta tills våren då det är lite varmare ute, men det blev svårt att vänta så långt. “Det kommer ju växa ut igen det är inte som att hugga av en arm”, påpekade Sindra. Hon tror att hennes mamma egentligen tyckte det var lite jobbigt när Sindra rakade av det, att hon tyckte Sindra såg lite sjuk ut och att det var finare förr. Hon hade hår ner till rumpan och hennes mamma hade alltid kallat det för “änglahår”. Men när håret hade växt ut lite sa hon ändå “fan vad snyggt det var nu!”.

- Sen nu när jag skulle raka av det igen sa hon “nej, nej, nej, nej, nej!”, men jag bara gick därifrån, säger Sindra på skämt, "det tar ju ett tag att vänja sig".

Hur reagerade kompisar/ klasskamrater?

- Jag fick väldigt bra respons, jag tror de flesta tyckte det var coolt. Förutom en kille i min klass som skrev till mig “neeeeeeej! varför gjorde du det?”. Jag förklarade att vi passar jävligt bra i det och han sa att vi var snyggare förr. Jag bara berättade att vi inte bad om hans åsikt. Men det var den enda negativa responsen jag fick egentligen. Sindra fortsätter med att berätta att hon fick lite konstiga blickar på stan, främst av killar och barn, men att folk även kom fram och gav komplimanger.

Anledningen till att så många unga tjejer nu rakar av sig håret är att det är en modetrend, anser Sindra. Hon tror inte att det har så jättemycket med feminism rörelserna att göra. Sindra berättar att många andra i Karlskrona rakade av håret ungefär samtidigt och att många tjejer i klassen även klippte kort.

- Jag tror det blev lite som att man gav mod till varandra och visade att det inte var så farligt. Man måste kunna bryta den här normen om hår, för hår är så jäkla överskattat! Jag tror det är så många tänker, att de inte orkar bry sig längre.

För några år sedan hade hon aldrig i livet trott att hon skulle raka av sig sitt långa hår. Hon hade inte ens tänkt den tanken då. När hon gick i sexan och var tolv år, ville hon vara som andra med långt hår och ha märkeskläder. Hade hon rakat av sig håret då hade mått dåligt av det, tror hon. Sindra hade känt att hon inte passade in, vilket spelar stor roll när man är i den åldern.

- Det tar ju ett tag att hitta sig själv och man måste ju vara bekväm i sig själv, annars kommer man ångra det, säger hon.

Har du lärt dig något nytt av det?

- JA! Hår är så jäkla överskattat! Men jag kan förstå det, man har en relation till sitt hår. Men det är såhär att folk överreagerar väldigt mycket när det kommer till hår. Vissa spenderar flera tusen kronor på löshår och går till frisören tre gånger i månaden, bara för att vara fin i håret. Men nu när jag inte har något hår, så finns det inga dagar då jag har en dålig hårdag och jag minns hur ful man kände sig just när man hade en dålig hårdag.

Sindra berättar även att hennes frisyr hjälper henne filtrera bort falska killar som bara går efter utseende. Innan när hon hade långt hår kom det killar och kallade henne snygg och sexig. Hon kunde inte veta om de bara var ute efter sex eller om de ville va med henne på riktigt. Sen när hon rakade av håret var det några som försvann och de som verkligen tycker om henne stannade kvar.

Efter sista frågan tackar jag för tiden. I närmsta klassrum hörs stolar som skjuts undan och elever beredda på rast. Sindra går iväg till sin nästa lektion och lämnar mig med svar på alla mina frågor. “Hår är överskattat”, man behöver det alltså inte för att känna sig vacker. Så länge man älskar sig själv och är nöjd med den man är, kan man känna sig vacker oavsett.

Källor: (1) Sindra Kockum
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

Hodon Dahir
26 jun
Elevartikel
15 jun
Elevartikel
29 maj
Elevartikel
Privat
19 maj
Elevartikel
.
16 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
Okänd.
07 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
28 apr
Elevartikel
Wilma Olsson
27 apr
Elevartikel
21 apr
Elevartikel
16 apr
Elevartikel
16 apr
Elevartikel

Redaktionen

17 okt
Professional
05 maj
Professional
20 mar
Professional
26 jan
Professional
26 jan
Professional