Helene: Helst skulle jag bli arbetslös

Publicerad 2021-04-29 06:15

Jag har intervjuat Helene Lindström. Hon jobbar som polis och just nu jobbar hon inom internetrelaterade sexbrott mot barn. Hon berättar om hur hon fick jobbet och känslorna kring det. Vi får även ta del av hennes tips till hur vi ungdomar och barn kan undvika att bli utsatta för dessa brott i dagens sociala medier. 

 

Helene bor i Uppsala med sin familj. Hon har två barn och på fritiden tränar hon mycket, speciellt innebandy. På gymnasiet gick hon vård & omsorg för att bli barnskötare och jobba inom förskolan och skolan. Hon berättar att hon inte riktigt vet varför det blev just polisyrket men att hon alltid varit sugen på polisyrket och att hon velat fortsätta jobba med barn även om hon skolade om till ett nytt yrke. 

Hon började plugga på polishögskolan och blev en examinerad polis efter 2.5 års utbildning. För att jobba med det hon håller på med idag berättar Helene att hon behövt göra en del specialist utbildningar. Hon har jobbat som polis i tolv år men de senaste tre åren har hon jobbat på RC3 vilket står för Regionalt cyber crime. Hon arbetar med sexual relaterade it brott mot barn. 

Jag har alltid undrat vilka egenskaper man behöver ha som polis. Det verkar vara ett tufft jobb. Jag frågade Helene detta och hon svarade.

-Alltså man behöver vara flexibel, lyhörd, noggrann, ansvarsfull. 

Hon verkar fundera ett tag men fortsätter sedan att prata. 

-Man behöver vara driven också, och ödmjuk såklart. Men även analyserande, speciellt i mitt jobb som utredare. 

Vi börjar nu prata om de olika arbetsuppgifterna hon och sina kollegor har. 

-Just nu håller jag i en massa förhör och jag utreder. Jag granskar illegalt material alltså det som bedras som övergreppsbilder mot barn

De arbetsuppgifterna Helene tycker är tråkigast är allt efterarbete som behöver göras och begära ut uppgifter från olika internetsidor. 

Inom Helens arbete kan jag tänka mig att det finns en del känslomässigt påfrestande arbetsuppgifter. När jag frågade henne detta tyckte hon att det var en väldigt svår fråga men hon svarar ändå att det som är mest känslomässigt är när målsman berättar om tuffa händelser som hänt men att det ändå var då som hon kände att sitt arbete betydde något.

De roligaste arbetsuppgifterna hon ägnar sig åt är att hålla förhör med misstänkta och binda olika personer till ärendet. Hon tycker även att det är lättande att samla ihop fallet och ha ett färdigt åtal att skicka till åklagaren. 

Helenes arbetsplats och arbetsmiljö beskriver hon bara med positiva ord. Hon trivs med både chefer och de kollegor hon har hemma i Uppsala och de kollegor som arbetar i resten av regionen. Helenes närmaste arbetsgrupp har en bra stämning och de lyfter både de motgångar och framgångar gruppen stöter på. I gruppen finns det lite fler kvinnor än män men det är inget som påverkar resultaten. 

På grund av att det är få som vet att Helenes arbete finns tror hon inte att många funderar på att specialisera sig inom Internet sexualbrott relaterade mot barn utan utbilda sig till poliser och upptäcka arbetet på sådan väg. 

-Vi behöver fler poliser eftersom internet relaterade sexualbrott mot barn ökar lavinartat. 

Hon skulle absolut tipsa dig som läser att bli polis. Det är ett superbra jobb och det finns många olika saker att göra. Du kan jobba ett helt arbetsliv inom polisen eftersom du kan göra så pass många olika saker som är relaterade till polisens arbete. 

Helenes tipsade om olika saker man kan tänka på för att vara lite säkrare på internet. Det viktigaste är att vara försiktig. Så fort du postar en bild eller skriver något på sociala medier förlorar du kontrollen över det. Skicka inte bilder som du själv inte hade postat på dina egna sociala medier. 

Anmäl till polisen om det inte känns rätt. Det är olagligt att fråga, skicka och sprida bilder i sexuellt syfte. För att läsa mer om vad som gäller kan du trycka här och komma till polisens hemsida om delbara bilder. Här kan du även hitta svarsbilder till om någon skickar opassande bilder eller frågar dig om opassande bilder. 

Källor: (1) Helene Lindström
Skribent

Dela

Elevartikel

8 sidor.se
12 maj
Elevartikel
OrnaW
12 maj
Elevartikel
Pexels.com
10 maj
Elevartikel
10 maj
Elevartikel
Nedzad Dzonlic
06 maj
Elevartikel
Anisa Farah
06 maj
Elevartikel
"CC-32" by Trausti Evans is licensed under CC BY 2.0
06 maj
Elevartikel
06 maj
Elevartikel
05 maj
Elevartikel
05 maj
Elevartikel
bild: sara fallenius
03 maj
Elevartikel
BILD: www.pexels.com
30 apr
Elevartikel
BILD: Joshua
29 apr
Elevartikel
29 apr
Elevartikel
29 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel

Redaktionen

04 feb
Professional
17 okt
Professional
06 maj
Professional
02 feb
Professional
29 jan
Professional