Höj åldersgränsen på nikotin- och tobaksprodukter

Publicerad 2021-02-25 12:30

Vi måste höja åldersgränsen på snus och tobak till 20 år för att minska beroendet för unga. Idag ser man i många studier att stora delar av unga vuxna i vårat samhälle använder sig av det här produkterna och det vet man påverkar hälsan mycket negativt.

 

Problemet skapas av att det unga vuxna lever kvar i deras tonårsliv där allt sådant var mycket intressant och nu när dom får tillgång till detta på ett helt nytt sätt blir det en självklarhet. Beroendet som unga framkallar vid en sådan ålder är inte nyttigt eller bra. Det kan påverka hela ens liv, och man har inte det konsekvens tänket vid 18 årsåldern så man kan förstå hur negativ det påverkar hälsan. Ska det verkligen vara så här, ska unga vuxna falla in i ett ohälsosamt beroende vid 18 årsåldern?

Enligt 1177 vårdguiden så suger nervcellerna upp nikotinet och stimulerar receptorerna i ca 30 min efter det utvecklas ett röksug. Det är det som händer med kroppen när ett nikotinberoende har framkallads i din kropp. Utöver hur kroppen reagerar när ett beroende framkallas så tar även kroppen mycket skada och kroniska sjukdomar kan plåga en resten av livet. Därför ska man öka åldersgränsen på nikotin produkter så det här inte händer till mer människor än vad det behövs.

Att tonåringars framtidstänk bara sträcker sig till nästa fredag kan förklaras av hjärnforskningen. Förmågan till överblick mognar inte förens man är i 20 år åldern och hjärnan utvecklas extrema mängder i tonåren, säger den amerikanska forskaren Jay Giedd till SVT nyheter. Det här är en till anledning varför åldersgräns borde höjas. Som man ser här säger Jay Giedd att överblicks förmågan mognar vid 20 års ålder så varför skulle en så beroendeframkallande produkt kunna säljas hur lätt som helst till 18 åringar. Om man fysiskt sätt inte vet hur farligt det här produkterna kan vara för en varför hjälper inte samhället till. Om vi kan sätta en lag som kan rädda liv varför gör vi inte de?

Dock en negativ konsekvens som kan ske av en höjt åldersgräns kan vara att det börjas sälja olagligt istället. Om ungdomar och ung vuxna köper tobak och nikotin produkter olagligt har dom ingen säkerhet. För det första kan det vara riskabelt att köpa från människor man aldrig träffat förut men också kan man inte vara säker på vad som är i produkterna.

Ur en miljö aspekt är minskningen av tobak och snus användning bra. Enligt tobaksfakta.se så tillverkas det mesta tobaken som ska till Sverige i Bulgarien, Turkiet och Grekland, ju längre bort en vara produceras ju längre frakt är det till användarna. Om tobaken kommer från till exempel Turkiet måste det fraktats ungefär 4 130 km för att komma till Sverige. Antagligen så fraktas det med flyg och ett flygplan med standard vikt släpper ut ca 2.7 liter bränsle per km säger ecotree.green.se därför så bränner flygplanet ca 11 151 liter bränsle på hela vägen. Det är en extremt onödigt förbränning av flygbränsle som skulle kunna gå till något annat än transponera varor som inte är livs behövande utan farliga för din kropp.

För att sammanfatta det här så borde vi höja åldersgränsen på tobak och snus till 20 år för att minska användandet och motarbeta att unga vuxna ska falla in i ett beroende som kan vara livshotande och framkalla kroniska sjukdomar. Det här är viktigt att förmedla och förstå alvaret i för att minska våra klimatförändringar och minska unga vuxna att falla in i något dom inte förstår alvaret i. Ska verkligen ingen hjälpa till i det här problemet? Så snälla förstå alvaret och gör något år det.

Källor: (1) 1177 vårdguiden, (2) Tobaksfakta.se
Skribent
Tags: 

Dela

Elevartikel

22 apr
Elevartikel
Sixten Törlind
22 apr
Elevartikel
Foto: Pixabay
22 apr
Elevartikel
Bild: Pixabay
22 apr
Elevartikel
Elin Olofsson Bogren
22 apr
Elevartikel
Pixabay
21 apr
Elevartikel
Foto:Creative commonc
21 apr
Elevartikel
20 apr
Elevartikel
20 apr
Elevartikel
20 apr
Elevartikel
20 apr
Elevartikel
Elvira Grimm
20 apr
Elevartikel
20 apr
Elevartikel
19 apr
Elevartikel
19 apr
Elevartikel
19 apr
Elevartikel
Edita Meskoniene
19 apr
Elevartikel
Tony Holmgren
19 apr
Elevartikel
Vattenfall AB
19 apr
Elevartikel
Thea Jansson
19 apr
Elevartikel

Redaktionen

04 feb
Professional
17 okt
Professional
02 feb
Professional
29 jan
Professional
29 jan
Professional