Hårdare straff minskar brottslighet

Publicerad 2020-11-24 14:48
"prison" by Kim Daram is licensed under CC BY-NC 2.0

Jag tycker att vi borde göra något åt vårt straffsystem. Jämt med att kriminaliteten ökar så delas mer och mer straffrabatter ut. Även om du som dömd är över 18 får man allt för låga straff för brotten man begått. Jag själv ser dagligen att våldtäktsmän döms till 6 månader eller mindre för våldtäkter de har begått. Man ser samtidigt att folk som begått mycket mildare brott får 3 år. Detta tycker jag är absurd. Därför anser jag att straffen ska skärpas!

Idag döms folk till allt för låga straff. Och speciellt de unga. Enligt Norrbotten Kuriren (2019) används unga personer av kriminella gäng för att inte själva bli straffade. De vet att de snart kommer ut igen och kan fortsätta begå brott. Det jag tycker är väldigt märkligt är att när man har blivit dömd för ett brott vilket betyder att du har begått det att de ger ut en rabatt. Att ge någon rabatt för att de är unga. Jag tycker att det är ännu märkligare att ge någon rabatt efter att ha begått ett brott mot en annan människa. Som exempel våldsbrott. Det är inte kul att veta att den som misshandlade dig eller mördade dig får komma ut efter några år.  

Högre straff kommer resultera i att brottsligheten minskar. Detta för att det ska skrämma en brottsling till att inte begå en kriminell handling för att straffet är högt och det är inget man vill riskera. Det ska få folk som redan sitter inne att få tid att tänka över vad de gjort och rehabiliteras. Detta för att en brottsling ska bli bestraffade med det mest humanistiska sättet möjligt. En brottsling ska få sitta en lång tid för det brottet hen begått. I Folkbladet skriver Widar Andersson den 20 September 2019, om Fredrik Kärrholm och hans krönika han skrev i Svenska Dagbladet 2017 om varför det gynnar att öka längden på straffen och att återfallsrisken minskar.

Finns det några nackdelarna med längre och hårdare straff? Dessa finns såklart också. Det handlar om att oskyldigt dömda får sitta längre inne än vad de var menade att göra. Att bli oskyldigt dömd är inte en stor risk så jag tror att detta är inte ett så stort problem som många andra tror. 

Att återfallsrisken minskar är det absolut mest positiva med högre straff. Att en person som är benägen att göra dessa brott igen ska straffas hårt är ett måste. En bedömning på att personen inte är tillräcklig empatisk eller har tendensen att sluta ska göras för att senare göra slutsatsen om ett längre fängelsestraff. Det är bara logiskt att låsa in folk som gör grova brott för att minska brottsligheten. Detta kommer kräva en satsning på rättssystemet samt fängelserna men det är en satsning som behövs för att öka trygghet.  

Slutligen tror jag på att längre och strängare fängelsestraff minskar brottsligheten för att de som sitter inlåsta inte kan begå nya brott. Man får bort brottsligheten från gatan. Det behövs ändring för ökad trygghet och rättvisa!

Källor: (1) Norrbotten Kuriren, (2) Folkbladet
Skribent
Research

Dela

Elevartikel

BILD: PRIVAT
27 jan
Elevartikel
Elin Strandberg
26 jan
Elevartikel
26 jan
Elevartikel
26 jan
Elevartikel
Klara Larsson
26 jan
Elevartikel
Freja Settergren
25 jan
Elevartikel
BILD: Polly Wasshede Rosander
25 jan
Elevartikel
Emil Spennare
24 jan
Elevartikel
21 jan
Elevartikel
Christoffer Franzén
20 jan
Elevartikel
Anna Svensson
20 jan
Elevartikel
19 jan
Elevartikel
19 jan
Elevartikel
19 jan
Elevartikel
15 jan
Elevartikel
BILD: Erik Jansson
14 jan
Elevartikel
Sadaq Faisal
13 jan
Elevartikel
12 jan
Elevartikel
BILD: Esaias Lundgren
12 jan
Elevartikel
06 jan
Elevartikel

Redaktionen

17 okt
Professional
15 dec
Professional
07 okt
Professional
24 aug
Professional
13 aug
Professional