Här finns extraknäcken för unga

Publicerad 2016-03-23 12:30

Ta kontakt med lokala Ica-handlaren, fråga runt bland föräldrarnas vänner eller sök på nätet. För den som visar lite driv finns alla möjligheter att få ett extrajobb i vår. 

 

Eric Nylander går på gymnasiet, men tre morgnar i veckan kliver han upp lite tidigare än vad skolschemat kräver. På vägen till jobbet stannar han till vid Ica i Hammarby Sjöstad i utkanten av centrala Stockholm, för att packa varor som ska levereras hem till privatpersoner i området som beställt matkassar. 

 

– På morgonen kommer jag hit och förbereder jag och så kör jag ut varorna på eftermiddagen. Jag gillar att det är fritt. Det är ganska kul åka runt och lämna matkassar och prata med med folk.

 

Tillgång till bil var ett villkor för att få jobbet, men företaget som ansvarar för tjänsten, Gordon Delivery, står för dekaler med företagsnamnet som sätts på bilen under arbetstid och står för frigolitlådor som tillfälligt förvandlar bilen till en kylbil. På Erics vänsterarm sitter en display där han matar in vilken typ av kasse han ska packa och på andra en scanner som han blippar varorna med. Datorn checkar av så att allt blir rätt.

 

Antalet ordrar varierar. 

 

– Ibland är det fem, ibland ingen, men jag får alltid betalt för minst fyra så man riskerar inte att bli utan, säger han. 

 

På displayen ser Eric vad varje enskild matkasse ska innehålla. På andra armen har han en scanner som kontrollerar att rätt varor hamnar i kassen.

 

Eric är inte anställd hos Gordon Delivery utan fakturerar företaget, som i sin tur fakturerar Ica för att utföra packningen av varor och hemleveranser åt dem. Tidigare har han i sin tur tagit hjälp av företaget Cool Company, för att fakturera, för att själv slippa starta eget företag. Ett lite komplicerat, men allt vanligare, upplägg i arbetslivet. Men nu har Eric utmanat sig själv lite genom att starta en enskild firma, som är den enklaste typen av företag.

 

– Jag fick ansökan godkänd häromdagen. Det är lite läskigt, men kul att lära sig!

 

Eric fick jobbet genom personliga kontakter. Det är en vanlig väg att gå för dem som söker extrajobb vid sidan av gymnasiet. 

Den som har lite driv har alla möjligheter att få ett extrajobb i dag. Behovet av folk som kan jobba kvällar och helger är stort.

 

Eric Nylander.

– Det finns många möjligheter på arbetsmarknader för ungdomar i dag. Vi har en stark arbetsmarknad inom hushållstjänster, hotell och restaurang, men också inom vård och omsorg. Är man dessutom då intresserad av att jobba kvällar, helger som unga är, så är man väldigt gångbar, säger Håkan Gustafsson, analytiker på Arbetsförmedlingen. 

 

De flesta extrajobb förmedlas genom personliga kontakter. Men det finns också förmedlingar som riktar in sig på just extrajobb med fokus på unga som fortfarande går i skolan. Cassandra Ibrik driverCassandra Ibrik driver tillsammans med sin kompanjon Vanessa Markovska bemanningsföretaget Ung Bemanning Sverige, som riktar sig till unga mellan 15 och 20 år. 

 

– Det kan handla om trädgårdsarbete, barnpassning. Det kan vara tillfälliga jobb här och nu, till exempel om någon har ett event och behöver catering eller serveringspersonal. 

 

Cassandra går själv fortfarande på gymnasiet och vet själv hur det är att vara ung och söka extrajobb. Och som rekryterare vet hon vad som funkar. 

 

Cassandra Ibrik driver rekryteringsfirman Ung Bemanning.

– Ta kontakt med många arbetsgivare och glöm inte att återkoppla efter ett tag. Det är ett sätt att visa att man är driven och verkligen vill jobba. Det tycker jag är viktigt när jag träffar unga. Folk vill ha folk som är drivna, positiva och framåt. 

 

Och om man är lite mer den blyga sorten? Är det kört då?
 

– Jag tror man kan  lära sig att bli mer framåt. När man väl får jobb så stärks självförtroendet. Man kommer ut i arbetslivet och får möta personer. Det öppnar också möjligheter när man söker jobb längre fram. 

 

Cassandras 4 tips : Så får du extrajobbet!

1. Lämna in cv och personligt brev personligen till chefen på stället du söker!

2. Presentera dig i verkligheten istället för via internet.

3. Återkom till stället du söker på för att visa framfötterna. 

4. Begränsa dig inte. Var öppen för allt!

 

Här kan du söka extrajobb:

Ungdomspool.se (Riks)

Extrajobb.se (Riks)

Ungbemanning.net (Skåne)

Dela

Elevartikel

Hodon Dahir
26 jun
Elevartikel
15 jun
Elevartikel
29 maj
Elevartikel
Privat
19 maj
Elevartikel
.
16 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
Okänd.
07 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
28 apr
Elevartikel
Wilma Olsson
27 apr
Elevartikel
21 apr
Elevartikel
16 apr
Elevartikel
16 apr
Elevartikel

Redaktionen

17 okt
Professional
05 maj
Professional
20 mar
Professional
26 jan
Professional
26 jan
Professional