Freja inspirerar på sociala medier

Publicerad 2021-01-25 17:26

Hon bor i en takvåning med utsikt över vackra Paris, pluggar grafisk design och har startat den digitala plattformen Garcon Paper. Freja Settergren är bara 22, men redan en inspiration för många - inklusive mig själv. 

Det är en fredag sent i november och klockan är 17. Jag befinner mig på ett bullrigt kafe - en inte så optimal plats kanske, med tanke på att intervjun kommer att ske över telefon. När jag ringer upp Freja är jag lite nervös, det måste jag erkänna. Jag ska prata med en influencer! Men med undantag för lite brus i mobilen går samtalet bra. Freja är precis lika trevlig som hon verkar! 

Freja Settergren

Hennes tusentals följare på sociala medier är ett tydligt bevis för att hon och livet hon lever väcker intresse hos människor. På sin instagram delar Freja dagligen med sig av snygga outfits, fina miljöer, mysiga kaffepauser och ett drömmigt liv i Paris. Men hon utnyttjar också sin plattform för att sprida viktiga budskap. Framförallt uppmanar hon folk till att handla mer second hand och vintage. Freja hoppas också på att vara en inspiration till att våga, framförallt för sina många följare med en dröm om att någon gång, precis som hon, flytta till Paris. 

- Det är jätteroligt när man får höra att man inspirerar folk, säger Freja.

Förutom det tycker hon att kompisarna hon får möjlighet att träffa, och kontakterna det skapar, är det roligaste med att hålla på med sociala medier. När hon började blogga som tonåring var det inte i syfte att få många följare, Freja ville mest ha ett forum att skriva i - för sin egen skull. Men till den som vill synas mer i sociala medier är hennes främsta tips att uppdatera ofta, berätta om sig själv och vara personlig. Men hon ger också rådet att fråga sig själv varför man vill synas mer.

Freja Settergren

Något som ofta diskuteras när det gäller influencers, eller personer som har ett stort följarantal på sociala medier, är huruvida dessa har ett ansvar gentemot sina följare eller inte. Borde de tänka igenom vad de lägger upp, för att inte påverka någon negativt?

- Det är svårt, svarar Freja, när jag frågar henne hur hon tänker kring detta. 

- Många stora influencers influerar ju inte bra, och borde absolut ta mer ansvar. Alla är inte perfekta. Men man måste också komma ihåg att inte alla startar en instagram med det som syfte. Vissa influencers kan man följa endast som estetisk inspiration. 

Freja Settergren är som sagt en inspiration för många. Men vad inspirerar henne? Framförallt är det instagram, enligt henne själv.

Stella Ågren Erici

- Jag håller inte på med pinterest eller så, utan det är mest instagram. Främst är det franska tjejer, men jag följer också folk från Amsterdam och så vidare. 

Hon kan också hämta inspiration från musikvideos, människor hon ser på gatan eller bara staden hon är i.

- Jag klär mig typ olika beroende på om jag är i Paris eller Stockholm, berättar hon.

Förutom den egna instagramprofilen har Freja även startat en slags digital tidning - Garcon Paper. Från början var tanken att använda den som en del av sin portfolio under sökandet till olika konstskolor. Men syftet var också att skapa en plattform där hennes inspirerande vänner kan skriva och uttrycka sig, och där hon själv kan publicera bilder och texter som inte hör till hennes personliga instagram. Hon använder även plattformen för att sprida kunskap och politiska budskap med en yngre publik som målgrupp. 

I framtiden vill Freja fortsätta jobba med något visuellt och kreativt. Hon läser just nu en kandidat i grafisk design, vilket hon hoppas kunna få användning för. 

- Jag skulle gärna jobba inom mode. Det vore kul att ha något coolt märke eller att göra roliga projekt med fokus på konst och bild.

Eftersom tidningsprojektet jag intervjuar Freja till har temat passion, blir en given fråga: “vad är passion för Freja?” Som svar får jag att passion för Freja är något som inte behöver vara konstant, utan kan komma och gå. Det är ett intresse man alltid har med sig, trots att man kanske inte alltid ägnar sig åt det.

- När jag var liten höll jag på med konståkning. Jag förstod det inte då, men nu i efterhand har jag fattat att det verkligen är en passion för mig. Jag får alltid en så härlig känsla i kroppen när jag är på isen! 

En annan given fråga, i och med att jag personligen drömmer om att precis som Freja flytta till Paris, blir: “hur är livet i den franska huvudstaden?”

- Det bästa med Paris är att man så enkelt kan njuta av livet. Även det allra minsta du gör, som att gå en promenad, ta ett glas vin eller en kopp kaffe, känns så mycket mer fantastiskt här. Det är en sån härlig stämning! Och jag älskar människorna, det är absolut en myt att fransmän är otrevliga. 

Källor: (1) @frejasettergren
Bildtexter till Reportagebilder: (1) , (2)
Skribent

Dela

Elevartikel

16 jun
Elevartikel
14 jun
Elevartikel
Leo Rönnlund
08 jun
Elevartikel
BILD: Andrzej Rembowski/Pixabay
08 jun
Elevartikel
07 jun
Elevartikel
07 jun
Elevartikel
06 jun
Elevartikel
06 jun
Elevartikel
06 jun
Elevartikel
02 jun
Elevartikel
02 jun
Elevartikel
01 jun
Elevartikel
01 jun
Elevartikel
01 jun
Elevartikel
01 jun
Elevartikel
01 jun
Elevartikel
Minna Häggkvist
01 jun
Elevartikel
31 maj
Elevartikel
31 maj
Elevartikel
Väktarboken, Bya
30 maj
Elevartikel

Mobile Stories poll

Redaktionen

04 apr
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional
08 apr
Professional
07 apr
Professional
06 apr
Professional
04 apr
Professional