Framtidsspaning för marinbiologen

Publicerad 2020-12-14 09:45

Yrket som marinbiolog är ett jobb som många inte vet om eller gör. Detta arbete kommer jag att gå igenom hur det ser ut idag och vad jag tror kommer att hända i framtiden med detta yrke. Det kommer även handla om vad för utbildning man behöver ta för att kunna arbeta som marinbiolog och flera områden inom branschen.

 

Om 10 år tror jag att det fortfarande är enkelt att få jobb som marinbiolog. Det kanske till och med att det behövs mer arbetskraft. Jag tror att det kommer vara enkelt eftersom havet är en stor miljöfråga och det blir bara större och större. Men det är ett väldigt specialiserat jobb vilket gör att det inte är många som vill jobba med detta. Men det är bra eftersom att då kan folk som är intresserade få jobb istället.

Olika samhällsförändringar som kan påverka framtiden för marinbiologer

Om man tänker på miljön så kan havets ekosystem försämras och då kommer det behövas mer arbetskraft för att gottgöra. Stora barriärrevet t.ex är ju hotat just nu och flera marinbiologer arbetar tillsammans för att rädda det.

Det skulle kunna stiftas nya lagar som hindrar eller hjälper marinbiologen t.ex att man får restriktioner att ingen dykutrustning är tillåten i havet längre eller att man får mer stöd från staten finansiellt genom bidrag.

Nya maskiner, nytt material och nya tekniska verktyg skulle kunna förenkla och förändra livet i havet otroligt mycket, t.ex. om det skulle komma fram en dykutrustning som kan göra så att man kan vara under vatten i flera dagar. Om det kommer nya u-båtar som kan ta sig ner på de allra djupaste punkterna i havet för att kunna utforska de delar som vi ännu inte har upptäckt, skulle det kunna göra så att vi upptäcker nya arter som kan sättas in i den biologiska mångfalden. Om man uppfann ett cyklop som kunde se så smått som djur och växtplankton skulle det var enklare att märka om hur vitfiskar äter och motverka algblomningen.

Om man tänker på kort sikt så har jag svårt att se att yrket som marinbiolog kommer ersättas av robotar och teknik eller minskas generellt men redan idag använder man sig av otroligt mycket teknik men det är fortfarande vi människor som styr dem. På lång sikt så kan jag se framför mig att det skulle kunna finnas ännu mer utvecklad teknik som t.ex drönare som kan utföra jobbet åt oss i de djupaste haven så att vi kan utforska och lära oss mer.

För samhället så kan en utveckling inom marin forskning ge mer utvecklade kunskaper för elever i grundskolan och gymnasiet. Då kan fler lära sig om haven och t.ex varför det är viktigt att värna om dem.

I framtiden skulle man kunna byta bort själva dykarna mot robotar eller andra tekniska hjälpmedel. För att jobba som dykare måste man även gå en relativt lång utbildning så att det skulle kunna vara en risk att plugga till det.

Marinbiologer håller koll på havet och kan då hjälpa oss andra att förstå vad som sker i vattnet. Genom att lära ut hur det ser ut i havet idag, t.ex att det finns mycket plast eller att flera arter utfiskas av oss människor, skulle man med hjälp av marinbiologer bli upplyst om hur man värnar om havet och då hjälpa samhället och hela världen. Man kan värna om havet på så sätt att man tänker på att slänga sitt skräp på rätt ställe.

Eftersom att marinbiologer försöker hjälpa haven kommer det inte att försvinna på länge och är därför hållbart. Det är inte ett alltför populärt yrke men det är inte så att man är i desperat behov av arbetskraft.

Utbildning för en marinbiolog är att man måste ha läst biologi på grundskola och gymnasiet och sedan tagit en marinbiologikurs på universitet. Det är nog viktigt att kunna om vad havet är och hur växter och djur lever i symbios i vattnet. Det är nog förväntat att man ska vara intresserad och vara delaktig. Om 10 år så tror jag att det inte har förändrats mycket men det skulle ha kunna kommit ännu en kurs att ta om t.ex miljöpåverkan och klimatet eftersom det är en stor fråga redan idag.

Som person förväntas inte att man ska ha likadana värderingar eller se ut på ett specifikt sätt. Men vad som är bra att ha är ett intresse dels för sina kollegor och för sig själv, d.v.s. att jobba ergonomiskt och säkert.

En marinbiolog tjänar idag ca. 36 400 kr/mån. I framtiden tror jag att lönen är väldigt lika för att jag ser inte varför det skulle öka eller sänkas avsevärt. Den skulle kanske kunna ökas i framtiden om man som stat ser att marinbiologer är bra för miljön och därför vill stötta ekonomiskt.

 

För att få reda på mer om yrket och dess framtid har jag via mail intervjuat Maria Asplund, som arbetar en marinbiolog.

 

Är det ett svårt yrke att jobba med?

- Nej det är nog inte svårare än andra yrken och det kan nog variera nog väldigt mycket beroende på vad man gör. Marinbiologi är ju ett väldigt vitt fält och man kan jobba med väldigt många olika saker. Man kan ju jobba med organismer från virus till valar, organismsamhällen, ekosystem och komplexa miljöer. Kanske lite svårt att sammanfatta på några rader men en del jobbar väldigt mycket på labb, en del jobbar ute i fält och en del sitter mest framför datorer.

 

Vad finns det för fördelar med detta jobb anser du?

- Det är ett väldigt spännande jobb och för mig har det varit väldigt varierande och man lär sig nya saker hela tiden så det är oerhört utvecklande. Man får också jobba med spännande frågeställningar som kan vara till nytta för havsmiljön och för människor.

 

Vad finns det för nackdelar anser du?

- Att vi har många problem i havet som har orsakats av människan.

 

Hur tror du att marinbiologen skulle kunna se ut i framtiden, är det mycket som kommer förenklas och ersättas av t.ex ny teknik?

- Vi jobbar ju med många spännande tekniker redan idag och jag tror absolut att det kommer komma fler som ännu mer hjälper oss att både kunna hjälpa oss att lösa fler problem men också kommer underlätta vårt arbete.

 

Källor: (1) Wikipedia, (2) Framtid, (3) Maria Asplund
Skribent

Dela

Elevartikel

Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional