Framtidens arbetsmarknad - digitalisering och dansekonomer?

Publicerad 2019-03-06 09:00

Kommer det att finnas kassörer i framtiden och vad kommer egentligen människor att arbeta med? I samband med Jobb- och utbildningsmässan på Strömstad Gymnasium passar vi på att fråga några ungdomar vad de tror om framtidens arbetsmarknad.

 

 Tisdag den 5:e mars 2019 anordnades Jobb- och utbildningsmässa på Strömstad Gymnasium. Mässan arrangerades av Strömstad Gymnasium i samarbete med arbetsförmedlingen och näringslivet Strömstad/Tanum.

För gymnasieeleverna inleddes dagen med ett föredrag där Anette Ohlsson (Swedbank Strömstad) och Bilal El-Ghariri (Swedbank Göteborg) talade om Ung Ekonomi. Tillsammans pratade de om sparande, budget, lån och olika typer av lån. Anette Ohlsson berättade för sin kollega Bilal El-Ghariri varför Strömstads ungdomar sticker ut från andra ungdomar i Sverige.

Alice Nylander

- Här finns möjligheten att helgjobba, förklarar Anette Ohlsson och menar även att ungdomarna i Strömstad har bra förutsättningar för att börja spara långsiktigt redan i ung ålder.

Att Strömstad har jobb att erbjuda sina ungdomar blir tydligt när vi går omkring inne på mässan, som hålls i idrottshallen. Här har totalt ett sjuttiotal olika företag, ungdoms företag och utbildare samlats. Av dessa är det många lokala företag som har kommit för att tala om sina verksamheter, men även för att rekrytera sommarpersonal och annan framtida personal. För ungdomarna är det just framtiden som ligger i fokus inne på mässan, både sommarjobb samt framtida jobb och utbildningar efter gymnasiet.

Matilda Myrvold, elev på ekonomiprogrammet vid Strömstad Gymnasium, och Wilma Källvik, elev på teknikprogrammet vid Bromangymnasiet i Hudiksvall, har varit i kontakt med potentiella arbetsgivare inför den kommande sommaren. Båda eleverna går sitt andra gymnasieår på sina respektive skolor.

- I framtiden vill jag gå en juristutbildning för att kunna bli advokat, berättar Matilda Myrvold.

Vi spinner vidare på tema framtiden och passar på att fråga Matilda vad hon tror att människor kommer att jobba med i framtiden?

Alice Nylander

- Jag tror att samhället kommer bli mer digitaliserat, mer appar. Programmerare kommer nog bli ett vanligt jobb, säger Matilda Myrvold. Hon tror även att kassörer i matbutikerna kommer att försvinna och berättar att hon hört om butiker som redan fungerar utan att man behöver gå igenom en kassa för att betala sina varor.

- Fler kommer bli arbetslösa. Fast å andra sidan så dyker det ju upp nya jobb hela tiden, jobb som vi inte känner till än, menar Matilda Myrvold.

Wilma Källvik ser en problematik i det digitaliserade samhälle som Matilda pratar om. Hon menar att det skulle skada vår sociala förmåga. Själv drömmer hon om att jobba som arkitekt eller samhällsplanerare.

Även Noraddin Ahmed, som går i nionde klass på Strömstiernaskolan, tror att framtidens arbetsmarknad kommer att innehålla många digitala arbeten.

- Jag tror att man kommer jobba mycket med IT, säger Noraddin Ahmed och fortsätter sedan, det är mycket sånt idag och det finns överallt. Det är en stor del av vår vardag och det kommer att utvecklas och när det utvecklas och växer så kommer det behövas mer personal.

Stig Svanberg, studie- och yrkesvägledare vid Strömstad Gymnasium, tror däremot att arbetsmarknaden om 50 år kommer se ut ungefär som den gör idag. Han menar att några yrken försvinner och andra tillkommer, men han tror inte att det kommer gå så fort som många tror att det kommer göra.

- Busschaufförerna kommer vara kvar och så länge kassörernas löner är billigare än de nya systemen så kommer även de få vara kvar, menar Stig Svanberg.

Stig Svanberg berättar att man på högskolorna söker sig till samma utbildningar som tidigare.

- Folk vill fortfarande bli läkare, jurister, veterinärer och ekonomer, berättar Stig Svanberg, däremot menar han att nya yrken självklart kan uppstå.

- Om 50 år kanske vi jobbar som dansekonomer, säger Stig Svanberg.

Till skillnad från eleverna vi talat med så tror inte Stig Svanberg att framtidens arbetsmarknad nödvändigtvis måste vara digital. Han menar istället att vi befinner oss i en digital epok som även den kommer att ta slut.

- Det är mycket möjligt att det kan komma en motreaktion på digitaliseringen som istället förespråkar att vi vänder tillbaka till det mer fysiska. Det finns forskning på att skärmtid är dåligt för oss och att människor generellt kommer må bättre utan den, berättar Stig Svanberg.

 

page Slideshow: 
Källor: (1) Facebook, (2) Stig Svanberg, (3) Matilda Myrvold, (4) Wilma Källvik, (5) Noraddin Ahmed, (6) Anette Ohlsson, (7) Bilal El-Ghariri
Skribent
Fotograf

Dela

Elevartikel

Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional