Framtid inom jaktyrket för Esaias på ForshagaAkademin

Publicerad 2021-01-11 23:01
BILD: Esaias Lundgren

I denna intervju får ni ta del av Esaias Lundgrens framtidsförhoppningar inom jakt och vad han vill göra efter sin student. Esaias är 17 år och en elev i årskurs 2 på Viltvårdsgymnasiet på ForshagaAkademin Han är ifrån Munkedal på Västkusten. Han har jagat sedan barnsben och jagar främst rådjur men också vildsvin och älg. Men vi ska inte bara prata om framtiden utan mycket mer så häng med!

Vi börjar med hur det är att vara elev på Viltvårdsgymnasiet?

- Det är mycket roligt. Jakt har varit en stor del av min uppväxt och därför valde jag ForshagaAkademin detta eftersom man får kombinera det praktiska och teoretiska. Detta sker inom jakten men man sitter också många timmar i skolbänken och läser många teoretiska ämnen. Detta för att man ska få en chans att läsa vidare efter gymnasiet. Jag tror att det praktiska har hjälpt mig att finna den glädje jag aldrig haft för att gå till skolan. Varje dag skiftar mellan teoretiska och praktiska ämnen och det gör skoldagarna roliga.

BILD: Esaias Lundgren

Hur har dina första ett och ett halvt år sett ut på skolan?

- Första året var det mycket teoretisk kunskap inom jakten eftersom att alla såklart är på olika nivåer när de börjar på skolan. Vissa har precis fått upp ögonen för jakten och andra är lite mer erfarna men det är inget som hindrar. Alla börjar med att ta jägarexamen även om man redan har den. Detta eftersom man ska kunna lika mycket. Första året var det också mycket motor- och röjsågsmotorsåg och man tar ATV-kortet, eftersom det är mycket bra kunskap för de kommande åren men också för resten av livet. Början på 2:an är det mycket jakt redan från första dagen då vi först åkte till skjutbanan och sedan drog ut på bockjakt. Därefter fortsätter jakterna hela terminen och vi jagar de som är lovligt.

Vad vill du göra efter studenten?

- Är inte riktigt bestämd på det men jag vill prova på hur det är att vara jaktelev på ett gods. Sedan får jag bestämma om det är något att fortsätta med. Detta är en av anledningarna till varför jag valde att gå studiespåret, eftersom jag får högskolebehörighet och kan plugga vidare. Men först blir det att prova på några av de yrken som man har att välja på inom jakt, alltså till en början som jaktelev.

Vilket är ditt bästa jaktminne?

- Mitt bästa jaktminne var när jag la min första älg i backen. Det var väldigt häftigt och jag blev överlycklig när jag såg den lägga sig. Det var ett ögonblick som jag kommer bära med mig resten av livet.

Vill du plugga vidare efter gymnasiet?

- Efter gymnasiet är jag sugen på att plugga vidare till polis eftersom jag vill ha ett jobb där den är mesta delen av jobbet sker praktiskt, men om det inte blir polis så blir det att fortsätta utbilda mig inom jakt och kanske försöka bli viltmästare eller fortsätta som jaktelev. Detta är det bästa med Forshagaakademin eftersom skolgången är mångsidig och bra vilket gör att man får ett brett urval av valmöjligheter efter tiden på Forshagaakademin.

Källor: (1) Esaias Lundgren
Skribent
Fotograf

Dela

Elevartikel

BILD: PRIVAT
27 jan
Elevartikel
Elin Strandberg
26 jan
Elevartikel
26 jan
Elevartikel
26 jan
Elevartikel
Klara Larsson
26 jan
Elevartikel
Freja Settergren
25 jan
Elevartikel
BILD: Polly Wasshede Rosander
25 jan
Elevartikel
Emil Spennare
24 jan
Elevartikel
21 jan
Elevartikel
Christoffer Franzén
20 jan
Elevartikel
Anna Svensson
20 jan
Elevartikel
19 jan
Elevartikel
19 jan
Elevartikel
19 jan
Elevartikel
15 jan
Elevartikel
BILD: Erik Jansson
14 jan
Elevartikel
Sadaq Faisal
13 jan
Elevartikel
12 jan
Elevartikel
BILD: Esaias Lundgren
12 jan
Elevartikel
06 jan
Elevartikel

Redaktionen

17 okt
Professional
15 dec
Professional
07 okt
Professional
24 aug
Professional
13 aug
Professional