Fotbollsstjärnan Emin

Publicerad 2019-12-12 13:00

En intervju med Emin Grozdanic visar att du kan lära dig mycket genom fotbollen. Mycket information om hur du ska träna , hur många gånger du ska träna och du kan utvecklas. Du kommer få lära dig om vad du ska äta som en fotbollsspelare. Du ska kunna gå ut på plan med glädje och komma ut med stolthet efter matchen.

 

Om du ska bli en fotbollsspelare måste du ha självklart bra kondition. Du måste ha styrka och snabbhet. Kunna ta emot en boll, kunna passa och va säker med bollen. Du ska trivas i det laget du spelar i. Du ska kunna nicka bort bollarna. Du måste kunna självklart ta löpningar på plan. Du ska kunna orka spela 90 minuter, säger Mikael Lewerth, licensierad Kost- och Träningskonsult, Puls & Träning.

 

Komettorgets HM

Jag står här vid affären på Komettorget och ser en liten loppis med kläder och väntar på Emin Grozdanic. Medans jag väntar på honom känner jag att det är lite kyligt och fuktigt ute. Helt plötsligt ser jag Emin komma gående från spårvagnen mot mig. Vi hälsar på varandra och börjar komma in i konversationen. När vi står där och pratar kommer frågan upp:

 

Varför valde han just fotboll? Emin svarar att han hade drömt om det sen han var liten. Men för han började det mer som en hobby och att gå ut och spela med storebrorsan och vännerna.

– Vi var 15-20 personer som lirade på gården nästan varje dag. Det var ren glädje och passion, säger Emin Grozdanic.

Sedan kommer frågan upp om att hur han är så stor spelare nu och spelar i superettan?

– Ja som som jag sa det började som en hobby och blev mer seriöst ju äldre jag blev och bestämde mig för att gå ALL IN i de. Men sedan sa min storebror till mig

– Vill du hellre sitta i ett kontor mellan 08.00 till 16.00 varje dag elle spela fotboll och leva livet varje dag?

Detta gav emin en tankeställare och bestämde mig för att gå ALL IN med fotbollen.

Men hur såg din utbildning ut med fotbollen?

– Det började redan när jag var 5 år och spelade i IFK Göteborg . Det började när jag var ganska liten och fokuserade mer på att ha kul. Men åren gick och det blev bara mer seriöst och utbildningen blev allt mer effektivare.Vi följde en bok som IFK har och utgick efter “Moment” . Det fanns jättemånga olika moment som vi la fokus på varje vecka. Passnigmoment, Försvarsmoment , inläggsmoment, skottmoment osv. Sen när man kom till 15 års åldern vart det mer fokus på hjärnan, snabbheten och styrkan men samtidigt jobba på tekniska och taktiska. Senare kom jag till GAIS och utvecklades ännu mer . Jag blev uppflyttad till A-Laget i GAIS och där märkte jag att det är stor skillnad på juniorfotboll och seniorfotboll. Det blev mycket mer fysiskt och mycket mer snabbare spel efter som jag tränade mer där och började gå mer till gymmet där jag lyfte vikter. Det taktiska fick jag hjälp från min tränare och spelarna runt omkring, jag var yngst i laget så dem tog hand om mig extra och utvecklades jätte mycket.

 

Men om jag får fråga hur ser ditt arbete ut nu i fotbollen och vad gör du nu?

– Jag spelar fotboll. Tränar 5-6 gånger i veckan med laget och tränar själv på eftermiddagen. Har träning varje dag kl 10.30 och vi samlas 09.30. Spelar just nu i Syrianska Fc och vi spelar i näst högsta ligan in sverige. Vi har en liga där vi spelar 30 matcher från 1 april till 3 november. Vi har ungefär en match i veckan. Jag är vänsterback och mitt jobb är att försvara målet och samtidigt fylla på i anfallet, hålla mig på kanten för att kunna göra inlägg till spelarna i boxen.

Har ett kontrakt och jag lever på detta och den lönen jag får från klubben kan jag leva på och behöver inte ha något jobb vid sidan om.

 

Skulle du kunna rekommendera ungdomar att utbilda sig till fotbollsspelare?

– Absolut, ifall dem tycker det är kul att spela fotboll så varför inte. Det är en hobby som senare kan bli ditt levebröd. För mig är detta livet! Att gå ut på plan är ren glädje och min vilja till att bli ännu bättre är något som driver mig framåt varje dag.

Genom att intervjua Emin Grozdanic har jag lärt mig att du måste trivas i fotbollsklubben och att man måste träna oftare om man vill verkligen satsa på fotbollen. Kunna prestera i laget så man kan förflyttas till A-Laget och bli ännu bättre. Att gå ut på plan med ren glädje och vara stolt efter allt man gjort på plan. Det räcker inte att träna 2-3 gånger i veckan för det krävs ännu mer.

Källor: (1) puls och träning
Bildtexter till Reportagebilder: (1)
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

29 nov
Elevartikel
Tradera
29 nov
Elevartikel
Michelle Maria/Pixaby
29 nov
Elevartikel
Stella eklund
29 nov
Elevartikel
Alice Hammarlund
29 nov
Elevartikel
Bonniercarlsen.se
29 nov
Elevartikel
Theo Dahlgren
29 nov
Elevartikel
Julia Lokind
29 nov
Elevartikel
09 nov
Elevartikel
09 nov
Elevartikel
08 nov
Elevartikel
08 nov
Elevartikel
Wikipedia
28 okt
Elevartikel
16 okt
Elevartikel
BILD: Jonathan Jonsson
16 okt
Elevartikel
12 okt
Elevartikel
12 sep
Elevartikel
Märta Sandfeldt
12 sep
Elevartikel
.
12 sep
Elevartikel
Vänsterpartiet
12 sep
Elevartikel

 

Redaktionen

12 sep
Professional
13 aug
Professional
04 apr
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional
04 apr
Professional
08 apr
Professional