Fotbollens mörka sida

Publicerad 2022-05-16 13:30

 

Fotboll är världens mest populära sport, med ungefär 3,5 miljarder människor inblandade på något sätt, som supporter, spelare osv. Sporten spelas över hela världen. De som har varit på fotbollsmatcher vet att passion är något som flödar genom läktarna, att visa stöd för sitt lag är det viktigaste, men ibland kommer ilskan och hatet emellan. Våld inom fotbollen är något som ökat under de senaste åren, poliser lägger mer och mer resurser på att förhindra slagsmål mellan lagen. I Sverige handlar det mest om derbyn i Stockholm och Göteborg.  Men vad är det som startar all hat? Varför känner folk så stark anknytning för 22 man på en grässplan som sparkar på en boll?

Fotbollshuliganism ökar i anslutning till att fler unga fans "rekryteras", av lagens olika supporter organisationer och grupper. Ungdomarna påstås vara mer våldsamma än de äldre supportrarna, då de ofta blandas in i slagsmål med andra fans. Dessa strider förekommer oftast utanför arenorna, och hyfsat sällan på läktarna, även om flaskor och till och med bengaler kan flyga emellan supportrarna då och då. År 2007 kunde polisen bedöma ungefär 1000 personer som risksupportrar, (alltså en supporter som vid flera tillfällen visat sig vara våldsamma under en fotbollmatch).

Huliganism inom främst fotboll har blivit som en trend, där det inte längre bara handlar om lagets prestation, men nu även supportrarnas stolthet. Firmorna, eller organisationerna, som ofta skapar dessa grupper av huliganer, har utvecklat något som kallas för "babyfirmor". Det är samma som de andra firmorna, men de rekryterar yngre supportrar, och mer på grund av deras förmågor i slagsmål, än deras anknytning till sporten. 

Är detta verkligen anledningen till att huliganismen "populariserats"? Ungdomar som önskar slagsmål, och uppnår den önskan bland sina egna supportervänner? För att få ett annat perspektiv på den punkten frågade jag min morbror Mats, som har gått på många fotbollsmatcher under sin tid som supporter. 

"Vad tror du gör att folk blir mer aggressiva under fotbolls och andra sportevenemang?"

"Blir folk mer aggressiva? De som uppträder aggressivt kan vara [lika] aggressiva även i andra sammanhang. Men oavsett det kan det nog handla om

Bengaler tända under en match mellan IFK Norrköping och GIF Sundsvall. BILD: Robin Gunnarsson

att få utlopp för frustration och att på tex en fotbollsmatch är man ju engagerad och delar det engagemanget med de övriga på sektionen. Då bidrar väl aggressivitet till nån sorts gemenskap, och ger möjlighet att leva ut lite frustration, just i det läget triggat av nåt orättvist domslut eller nån utmanande motståndarmanöver...men kanske är det en helt annan frustration från vardagen."

Det finns mycket pengar inblandat i sporten, spelare köps från andra klubbar, för ofantliga summor. Ta till exempel en av 2021 största värvningar, Romelu Lukaku, den Belgiske forwarden som köptes av den Engelska klubben Chelsea FC. Denna värvning kostade Chelsea 100 miljoner pund.

Med dessa faktorer förstår man att fansen har stark anslutning till sporten, och sina favoritklubbar. Det är en högt respekterad sport, med en extremt lukrativ industri. Klubbarna investerar stora mängder pengar, och tar risker för att värva spelare. Det är viktigt att det blir en succe, och att de behåller supportrarnas stöd. 

Källor: (1) Polis myndigheten i Sverige
Bildtexter till Reportagebilder: (1)
Skribent
Research

Dela

Elevartikel

29 nov
Elevartikel
Tradera
29 nov
Elevartikel
Michelle Maria/Pixaby
29 nov
Elevartikel
Stella eklund
29 nov
Elevartikel
Alice Hammarlund
29 nov
Elevartikel
Bonniercarlsen.se
29 nov
Elevartikel
Theo Dahlgren
29 nov
Elevartikel
Julia Lokind
29 nov
Elevartikel
09 nov
Elevartikel
09 nov
Elevartikel
08 nov
Elevartikel
08 nov
Elevartikel
Wikipedia
28 okt
Elevartikel
16 okt
Elevartikel
BILD: Jonathan Jonsson
16 okt
Elevartikel
12 okt
Elevartikel
12 sep
Elevartikel
Märta Sandfeldt
12 sep
Elevartikel
.
12 sep
Elevartikel
Vänsterpartiet
12 sep
Elevartikel

 

Redaktionen

12 sep
Professional
13 aug
Professional
04 apr
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional
04 apr
Professional
08 apr
Professional