Fler en 10.000 flickor könsstympas varje dag!

Publicerad 2023-05-16 20:00
Läkarmissionen

När jag fick höra av min dåvarande konfirmationsledare att 10000 flickor blir könsstympad får mig att känna en klump i magen samtidigt som jag känner vilken tur jag har som inte lever i en sån kultur där man blir könsstympad. Att 10000 flickor dagligen blir könsstympade är sjukt och ska inte ske i dagens samhälle. När jag fick höra om det för första gången så mådde jag illa, jag vart arg, sur och ledsen. Att tjejer i min ålder blir sydd i underlivet fast 10000 stycken som mig blir könsstympad varje varje varje dag. 1 år, 12 månader, 365 dagar, 8765 timmar, 525600 minuter, 31536000 sekunder om året sker det 3650000 könsstympningar och jag är inte en av dom och det är jag otroligt glad för.

Jag har valt att skriva om det här ämnet för att könsstympning ska inte finnas i dagens samhälle eftersom det inte gör någon nytta. När jag fick höra om det här fick jag dåliga känslor i hela kroppen. Först vart jag arg för att detta händer i världen den andra känslan jag fick var oro. Att det könsstympas varje dag att idag och imorgon och flera år framåt så kommer detta att hända vilket ger mig en dålig magkänsla. Är kvinnor värda mindre eftersom dom blir könsstympade? Jag trodde att den här världen hade kommit längre inom allas lika värde!

Att det finns en tradition att könsstympas för att flickorna ska bli “rena och vackra” eller att dom blir “en riktig kvinna” Traditionen om att könsstympa kvinnor har pågått i över 2000 år, människor som vill bevara traditionen säger att det är ett religiöst påbud. Men det finns inget stöd i någon religion för könsstympning.

Amnesty

Fast än att könsstympningen är vanligare i Afrika och olika delar av Mellanöstern så har det ökat i Europa, Nordamerika och Australien. En växande trend är att allt fler flickor blir könsstympade inom sjukvården, trots att de flesta lärarorganisationerna fördömer det. Det motiveras ofta med att kvinnan då slipper dålig och amatörmässig behandling. Idag har en av fyra kvinnor som genomgått ingreppet blivit stympade av sjukvårdspersonal. Siffran är dubbel så hög bland unga (34 %) än bland äldre kvinnor (16 %). Trots att ingreppet genomförs av sjukvårdspersonal medför det stora risker och är en kränkning av flickor och kvinnors rättigheter.

Traditionerna kring könsstympning måste få ett avslut, att man som liten tjej ska bli könsstympad bara för att det är en tradition. Ska det få vara så i dagens samhälle tycker ni? Att man som flicka, tjej eller kvinna inte ska få bestämma över sin egen kropp är det vidrigaste jag någonsin har hört. Man kan sitta och tänka att vad kan jag göra som är så långt borta från allt det här? Du är inte längre bort än vad du tror utan du är ganska nära vart du än befinner dig.

För 4kr kan du rädda en kvinna som kommer bli könsstympad eller är och kan ta sig från den traditionen. För 250kr kan du hjälpa 63 tjejer det är ungefär lika mycket som 3 st klasser. På plan international kan du ge en gåva till någon att du har skänkt för att stoppa könsstympning för 270 kr eller valfritt belopp.

STOPPA KÖNSSTYMPNING NU!

Skribent

Dela

Elevartikel

14 aug
Elevartikel
28 jun
Elevartikel
27 jun
Elevartikel
21 jun
Elevartikel
21 jun
Elevartikel
15 jun
Elevartikel
14 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
Viaplay Clipsource AB
10 jun
Elevartikel
-
09 jun
Elevartikel
Bilden är tagen av Medina Rashid från Lindängenskolan.
09 jun
Elevartikel
Foto: Itgel
09 jun
Elevartikel
08 jun
Elevartikel
07 jun
Elevartikel
02 jun
Elevartikel
Foto: Tolin Alaqrabawi
02 jun
Elevartikel
Adam Suleiman
02 jun
Elevartikel
Vadim Ghairda
02 jun
Elevartikel
Jag.
02 jun
Elevartikel
Malak Azizi och Valeria Gjoka.
02 jun
Elevartikel

 

Redaktionen

14 mar
Professional
06 feb
Professional
12 sep
Professional
15 mar
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional