Finaste priset i vetenskap, hur lyckas man?

Publicerad 2020-11-08 18:11

Forskning har så länge jag kan minnas varit med i mitt liv. Jag har åkt på konferenser med mina föräldrar som är forskare och till och med lyssnat på föredrag om fysik. Nu är det en onsdagseftermiddag och har jag fått en intervju på Chalmers högskola med professor Tord Claeson. Tord har varit ledamot i nobelpriskommitén inom fysik i många år. Men vad är det som är viktigt? Hur går man från att vara en forskare till att bli en nobelpristagare.

Jag slår mig ned vid bordet bredvid Tord för att hålla distansen. Vi befinner oss på hans kontor på Chalmers högskola i Göteborg. Det har precis slutat regna och det är nästan knäpptyst på femte våningen, där han jobbat i över 50 år.

Snart ska Kungliga Vetenskapsakademin premiera årets nobelpristagare i fysik Andrea M. Ghez, Reinhard Genzel och Roger Penrose för deras upptäckt i astrofysik om svarta hål.

Ända sedan jag var liten och fick träffa en riktig nobelpristagare i Sydkorea, har jag frågat mina föräldrar som är forskare om de kunde vinna nobelpriset.

Vad krävs för att komma in i nobelpriskommitén?

När jag ställer min fråga svarar Tord utan att tveka:

- Nobelpris i fysik är det finaste priset man kan få inom jobbet och är därmed också svårt att dela ut. Det behövs många personer med olika åsikter som jobbar i olika områden inom fysik för att förslaget ska kunna få en rättvis bedömning. För att komma in räcker det att man tror att man är bevandrad och har koll på nobelpriset. Det längsta man kan sitta är i nio år. I praktiken är det kungliga vetenskapsakademin som är ansvarig för att utse nobelpristagaren och nobelstiftelsen har hand om pengarna.

“ Mer kvinnor och personer med mörk hy “

Det är svårt att välja mellan många bra förslag eftersom fysik innehåller så många områden som dessutom kan vara helt olika. Vissa nobelpris förslag kan ju handla om människokroppen, och andra om astronomi. Det blir därför svårt att ge de olika upptäckterna/uppfinningarna en rättvis bedömning. Just nu försöker vi också att inte bara få med vita män, men också mer kvinnor och personer med mörk hy.

“ Vi försöker att vara överens men alla har sina åsikter “

Inom kommittén finns det olika åsikter för att det finns några som förstår ett område bättre och andra, som förstår ett annat. Oftast kommer vi överens, det finns alltid olika åsikter men i slutändan är det någon övertygar sig. Vi försöker främst diskutera oss fram och vara överens men om vi inte är det får vi rösta oss fram. När vi diskuterat färdigt vårt förslag går det vidare till fysik klassen. Ibland kan det också bli att klassen inte håller med kommiténs beslut och tar bort eller lägger till namn.

En dag på jobbet ser annorlunda ut för alla, men hur ser din dag ut när ni ska leta efter nästa pristagare?

Vi börjar med att kolla på förslagen långt innan ungefär 1,5 år. Det kommer in ca

450 - 500 förslag och ungefär 300 personer går igenom förslagen. Sedan diskuterar man med fysik klassen. Alla som är med i nobelpriskommitén kommer ihop från 6 till 8 gånger om året där vi sitter i en konferens som varar 4-5 timmar. I år har vi dock behövt ändra planer eftersom många personer inte kan vistas på samma plats. Vi har därför gjort konferenser online. Totalt arbetar man ca en månad om året vilket motsvarar 10% av sin vanliga arbetstid.

“ Var envis “

Att vara forskare är inte ett nio till fem jobb; det är en livsstil. Var envis. Många personer har jobbat hållit på i upp till 30 år. Det finns ingen åldersgräns man kan vara 90 år gammal när man får det eller 30. Glöm inte bort din barnsliga sida, om det inte är kul blir du inte motiverad!

Forskare som vinner nobelpriset, vinner för att de upptäckt nya saker. Varje upptäckt och forskare är unik, men en sak har de gemensamt. De vet aldrig på vad de håller på att upptäcka och att det kommer att förändra världen.

Källor: (1) Tord Claeson, (2) The Nobel Prize
Bildtexter till Reportagebilder: (1) , (2)
Skribent
Fotograf

Dela

Elevartikel

BILD: Ellinor Danielsson
25 feb
Elevartikel
Alva Svedberg
25 feb
Elevartikel
Doàa Najib
24 feb
Elevartikel
24 feb
Elevartikel
Alexander Gåsfors
24 feb
Elevartikel
24 feb
Elevartikel
Doàa Najib
16 feb
Elevartikel
15 feb
Elevartikel
Doáa Najib
12 feb
Elevartikel
Doáa Najib
12 feb
Elevartikel
11 feb
Elevartikel
11 feb
Elevartikel
pixabay
08 feb
Elevartikel
Saed Alhasan
08 feb
Elevartikel
Fredrik Lind
06 feb
Elevartikel
בר 100, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
04 feb
Elevartikel
Molly Skattberg
02 feb
Elevartikel
BILD: Tim Jyborn
01 feb
Elevartikel
Emilia Westerberg
01 feb
Elevartikel
Rainforest Action Network
28 jan
Elevartikel

Redaktionen

04 feb
Professional
17 okt
Professional
02 feb
Professional
29 jan
Professional
29 jan
Professional