Facket: ”Helt åt helvete”

Publicerad 2016-05-27 12:15

Pelle Brandt på Hotell- och restaurangfacket, HRF, blir mycket upprörd när han lyssnar på Erika, Anna och Emmas erfarenheter av sexuella kränkningar på McDonalds.  – Det är fruktansvärt dåligt ledarskap, säger han.

– Det är fruktansvärt dåligt ledarskap, säger han.

 

Hotell- och restaurangfacket är ett av de fackförbund som har slutit kollektivavtal med McDonalds restauranger i Sverige. Det innebär en rad regler som arbetsgivaren och facket kommit överens om ska gälla på arbetsplatsen. Den som börjar arbeta på McDonalds kan ansluta sig till facket och då få hjälp i situationer där man känner att de gemensamma reglerna har överträtts. Men reglerna omfattar naturligtvis alla, oberoende om man är fackmedlem eller inte. 

 

Ombudsmannen Pelle Brandt blir mycket upprörd när han får ta del av tjejernas berättelser. 

 

– Vad ska man säga. Det är helt åt helvete. Ingen ska bli trakasserad på sitt jobb, det är vår grundtes. Det är jättesynd om de här tjejerna som såklart är överlyckliga att ha fått ett jobb, säger han. 

 

Hur vanligt är det med sexuella anspelningar och kränkningar inom hotell och restaurang-branschen?

 

– Det är inget ovanligt. Det förekommer på snabbmatsrestauranger men även på krogar och hotell. Det finns en väldigt tråkig attityd bland kökspersonal generellt, även om det blivit bättre med åren. 

 

Vems ansvar är det och vad kan man göra för att få bort sexistiska attityder från en arbetsplats?

 

– Det gäller att man inte nöjer sig med fina texter om hur man arbetar med jämställdhet utan att det händer något också. Att sopa det under mattan är inte okej utan man måste säga att ”Nu räcker det” och markera på något sätt. Om det inte räcker med skriftliga varningar blir det varsel om uppsägning och tillslut sparken. 

 

Vad säger du om det som Anna berättade, att unga tjejer inte få säga ifrån när de blir sexuellt trakasserade av kunder?

 

– Det är fruktansvärt dåligt ledarskap. Jag tycker inte att den människan ska vara ledare. Man ska så klart tala om för gästen att jag tycker att du ska gå härifrån. Man borde vägrat servera. 

 

Vilken hjälp kan man få från facket i sådana här situationer?

 

– Problemet är att vi kan ju bara arbeta på uppdrag från våra medlemmar. Är man inte medlem så är det jättesvårt att göra någonting. Alternativet då är att ta hjälp av en jurist och det blir ju jättedyrt. 

 

Vad tycker du att unga tjejer som blir utsatta för sexism på arbetsmarknaden ska göra om de nu inte är medlemmar i facket?

 

– Dels säga nej. Om det är en person, arbetskamrat. Det här är inte okej. Är en gäst se till att chefen får reda på det. Sedan ska bli medlemmar så att de kan få hjälp. Händer det något så har de  då hela organisationens resurser bakom sig. Då står man inte helt ensam. Men facket kan inte lösa allt. Det här är ett samhällsproblem och vi behöver hjälp också.  

 

Dela

Elevartikel

31 jul
Elevartikel
31 jul
Elevartikel
26 jun
Elevartikel
15 jun
Elevartikel
29 maj
Elevartikel
Privat
19 maj
Elevartikel
.
16 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
Okänd.
07 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
28 apr
Elevartikel
Wilma Olsson
27 apr
Elevartikel
21 apr
Elevartikel

Redaktionen

17 okt
Professional
13 aug
Professional
05 maj
Professional
20 mar
Professional
26 jan
Professional