Förskolepedagog - kanske ett framtida yrke för mig

Publicerad 2019-09-17 07:45

Efter två veckor av prao så har jag nu nya kunskaper om arbetslivet. Min prao var på förskolan Svanen i Älta, en montessoriförskola. Mina dagar bestod av olika aktiviteter som exempelvis läsa bok eller vara i skogen. Jag var på förskolan mellan nio och tre. Tiden gick supersnabbt och jag vill inte alltid gå därifrån.

 

Svanen är en montessoriförskola. Det är en privat arbetsplats och drivs som en ekonomisk förening av föräldrar, alltså är det ett föräldrakooperativ. Barn i åldrarna 1 till 6 är välkomna till förskolan. Att en förskola har Montessoripedagogik innebär att man har en tanke om att barn har en medfödd strävan att lära och utvecklas. Pedagogerna blir som handledare som stöttar barnen att självständigt pröva sig fram med olika vardagssysslor och arbetsmaterial där man tränar på olika förmågor beroende på ålder och utveckling.

På arbetsplatsen är det 8 anställda varav 4 på avdelningen Näckrosen (större barnen), 3 på Grodan (små barnen) och en i köket. De egenskaper som krävs för personalen är att man ska tycka om att vara med barn, gilla att inte riktigt veta hur dagen ska se ut samt tycka om att vara utomhus. På Svanen finns flera olika yrken, barnskötare, montessorilärare samt förskollärare. Något av dessa yrken krävs för att få jobba på arbetsplatsen men inte alla. Inga speciella kläder behövs men ytterkläder för personalen betalar förskolan.

Kerstin

En vanlig dag på förskolan ser ut såhär: Man kommer på morgonen och de öppnar nästan alltid ute. Då lämnas barnen ute med personalen. Klockan 9 blir det olika aktiviteter såsom skolbarns grupp, mulle/knytte/knopp eller någonting annat. Sedan så äter de lunch 11:15 och efter har de en samling eller läser bok i tre grupper. Efter det blir det fri lek ute eller så är barnen uppdelade i olika grupper där de gör olika saker. Sedan blir det dags att äta mellanmål, klockan är då ca 14:15. Klockan 15 så brukar de röra sig utåt så alla får frisk luft. Sedan stänger förskolan oftast ute.

Enligt min handledare är det bästa med hennes jobb att det är flexibelt och att man har mycket barn omkring sig. Eftersom jag verkligen tycker om att vara med barn skulle det passa mig. Min handledare tyckte också om att det är schyssta arbetskamrater. Detta kan jag verkligen hålla med om. Jag ser förskollärare som ett yrke som jag gärna skulle vilja jobba med när jag blir stor.

Jag fick lära mig mycket om barn och deras utveckling men även om yrket som pedagog och att det t ex inte är så enkelt som att bara ta hand om barn. Utan yrket består av många delar som bidrar till barnens utveckling, lärande och mående/betende.

Jag fick flera olika uppdrag där jag skulle hjälpa till med olika aktiviteter kring barnen. Exempelvis på mulle, knytte, knopp där vi var uten i skogen och gjorde olika uppdrag. En dag fick barnen bygga fågelbon och en annan var det fri lek i skogen. Detta tyckte barnen var superroligt och det var en av de mest uppskattade aktiviteterna.De fick även hjälpa till och såga, spika ihop en fågelholk. Utöver de speciella aktiviteterna så lekte de ute på gården, exempelvis bandy, lek i sandlådan, lek i de olika ställningarna men också såklart valfri lek på hela gården.
 

Jag intervjuade även en pedagog på förskolan och det här var hennes svar:

 

Vad är det bästa med ditt jobb?

- Att det är flexibelt och att man har mycket barn omkring sig för jag tycker om att vara med barn. Samt att det är schyssta arbetskamrater.

 

Är det ett framtidsyrke? I så fall varför/varför inte?

- Ja det är ett framtidsyrke för det kommer alltid behövas barnomsorg.

 

Är du medlem i något fackförbund? Varför i så fall?

- Ja jag är fackligt ansluteten till kommunal. Det ser jag som en trygghet speciellt när man jobbar på en så liten enhet som detta, då är det skönt att ha facket bakom sig.

 

Vad har du för arbetsuppgifter?

- Jag är i barngruppen, är med och planerar samt att jag är den som är montessoriläraren på min avdelning vilket gör att jag håller i skolbarns grupp. Plus att vi har ansvarsbarn, 7 barn per anställd.

 

Hur länge har du arbetat här?

- Jag har arbetat här i 12 år först sedan var jag borta i 4 år och kom efter det tillbaka och då jobbat 9 år till.

 

Min tid på praon var rolig och lärorik. Jag är nöjd att jag praoade just där och personalen var underbara och omhändertagande. De hjälpte mig och gjorde att jag kunde vara så delaktig så möjligt. Barnen var även helt fantastiska. Jag tyckte det kändes konstigt att lämna förskolan för jag skulle sakna allihopa.

Källor: (1) Interjuv
Skribent
Tags: 

Dela

Elevartikel

Hodon Dahir
26 jun
Elevartikel
15 jun
Elevartikel
29 maj
Elevartikel
Privat
19 maj
Elevartikel
.
16 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
Okänd.
07 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
28 apr
Elevartikel
Wilma Olsson
27 apr
Elevartikel
21 apr
Elevartikel
16 apr
Elevartikel
16 apr
Elevartikel

Redaktionen

17 okt
Professional
05 maj
Professional
20 mar
Professional
26 jan
Professional
26 jan
Professional