Författarskapet - Ett jobb eller en passion?

Publicerad 2021-01-24 18:58

För många verkar tanken att jobba med sin passion bara en barndomsdröm som aldrig skulle kunna ske på riktigt. Men för Marcus Tallberg, VD på Tallbergs förlag och författaren bakom bland annat Bögjävel och Splittrat Glas, blev den drömmen verklighet.

När jag för första gången träffade Marcus Tallberg på en av hans föreläsningar för några år sedan, minns jag hur förvånad jag blev när jag såg honom. Jag hade förväntat mig att träffa en äldre man ståendes uppe på en stor scen i en aula. Istället möttes jag av en man i sen 25 ålder sittandes på en soffa i ett litet rum med ett stort leende på läpparna ivrig och entusiastisk över att få dela sina erfarenheter med andra. Nu när vi träffas igen för intervjun väljer vi att göra det via videosamtal på grund av de rådande omständigheterna i världen. Trots tekniska problem i början av intervjun är han lika entusiastisk över att berätta om sina verk som när jag träffade honom första gången. 

Moa Hermansson

Författarskapet och skrivandet har alltid varit en aktiv del av Marcus liv. Från att konstant skriva ner olika historier och skapa små böcker så fort han fick lära sig att skriva. Till att nu vid 31 års ålder jobba heltid som författare och äga ett eget bokförlag med fokus på HBTQIA+ och minoritetsgrupper. 

- Jag har skrivit sedan jag har kunnat skriva. Jag minns min första bok handlade om en drake och jag skapade ett eget omslag format som en drake till den, jag tror kanske jag var runt 4-5 år gammal då.

Däremot var det inte författarskapet ett självklart yrkesval när han var yngre, utan mer en hobby eller fritidsaktivitet. Han läste bild och form programmet på den estetiska linjen med målet att bli bildlärare på grund av sin kärlek till konst, men när utbildningen gjorde skapandet till ett tvång istället för något roligt tappade han intresset. Det var runt den här perioden som Marcus tillsammans med sin nära vän Emma Björk tillsammans skrev deras första gemensamma bok Bögjävel baserade på deras egna upplevelser som unga. Dock var det inte förens långt efter denna händelse om han började se sig själv som en författare

Moa Hermansson

- Inte ens när jag publicerade Bögjävel såg jag mig själv som författare. Det var inte att jag skrev en bok och bara började tänka att “oj nu är jag författare”. Jag har alltid skrivit för att jag tycker att det är kul och att jag får ut något av det, det har varit något mer för mig själv. Det var inte förens Att vara Alice, eller till och med Kraften som jag förstod att jag var en författare och att andra också tyckte om mitt arbete.

Efter att han började officiellt arbeta som författare fick skrivandet en ny plats i hans liv. Han känner fortfarande en stor kärlek och passion till skrivandet, men samtidigt måste han komma ihåg att det är ett jobb som kräver hårt arbete. Författare ska inte längre bara kunna skriva böcker utan de ska även kunna marknadsföra sig själva, vilket kräver mycket engagemang och tid.

Emil Spennare

- Många tror att vara författare bara är att skriva en bok och sen sköter sig resten själv. Men så är det inte riktigt, särskilt nu i dagens samhälle med våra sociala medier och bokförlag som erbjuder olika sorters utgivningar. Vem som helst kan bli en författare, men om man vill bli en lyckad författare så krävs det hårt arbete. 

Marknadsföring är något som Marcus har sett själv genom egna erfarenheter och Tallbergs förlag har stor påverkan på en författares succes. Om man inte aktivt marknadsför sig själv och ens verk kommer det att påverka ens försäljning och möjligheter negativt.

- Jag ser själv här på Tallbergs förlag. Vi erbjuder även hybridutgivning där vi delar på den ekonomiska risken med författaren. De författare som marknadsför böckerna säljer mer än de som inte marknadsför sina böcker. Att vara aktiv på sociala medier, boksigneringar och intervjuer är viktigt. Vi har vissa böcker som inte säljer alls och vissa som säljer jättebra, det beror helt på författarens marknadsföring. Detsamma gäller på andra större förlag exempelvis Norstedts och Sjöbergs.

Trots det hårda arbetet ser inte Marcus att hans passion för skrivande har minskat. Istället tycker han att den har blivit starkare. Något som till stor del är på grund av de människor han möter och erfarenheter han får genom författarskapet. Däremot finns det även nackdelar med att arbeta med det tycker han.

- När det gäller mig personligen tycker jag fortfarande att skrivandet är min passion trots det hårda arbetet. Mycket av arbetet handlar om att ha en social närvaro, och jag älskar att prata med människor. Att se hur mitt arbete har påverkat andra människor föder bara mer energi. Men det är ett dubbeleggat svärd. Jag personligen klarar inte av tvång och att man måste göra någonting. Många säger att man måste skriva lite varje dag, men jag skulle säga att för mig är det motsatsen. Jag kan inte skriva lite varje dag, jag måste ha en viss känsla och mindset för att kunna skriva.

När det kommer till arbetet med Tallberg förlag skiljer sig åsikterna smått från resterande arbete.

- När det kommer till förlaget så är det en helt annan grej, jag har en annan roll där. Det är inte riktig min passion, men det jag tycker om med förlaget är jag får träffa och hjälpa andra författare på deras resa. Det är både intressant och inspirerande. Det är något jag älskar, men det är inte min passion. Jag tror det går en hårfin gräns mellan det.

Även fast han jobbar som författare önskar Marcus att han hade mer tid för att skriva. Ansvaret från att äga ett förlag och jobba som en förläggare och föreläsare tar upp mycket av hans tid, och det blir inte så mycket tid kvar till skrivandet. Detta problem har Marcus löst genom att några veckor per år åka till en stuga där han enbart fokuserar på sitt skrivande.

- För att få tid för att skriva och vila tar jag och stänger in mig i en stuga i några veckor per år tillsammans med min bästa vän Emma Björck. Jag väljer de tillfällen som jag vet att de flesta har semestertider, exempelvis under sommaren och under högtider, för att jag vet att antalet mejl och samtal minskar under de perioderna.

Angående framtiden har Marcus en positivt syn på vad som väntas, tillsammans med många planer och projekt på gång. I januari släpps hans bok Bögjävel på engelska med den nya titeln My Queer Teen Life. Och det är inte den enda av hans böcker som håller på att översättas. Hans verk Kraften håller på att översättas till engelska och kommer säljas i USA, något som han ser mycket fram emot. Dessutom finns det planer på att hans barnbok Dinosaurien Ty också ska översättas, men inte bara till engelska utan även till spanska och tyska.

Källor: (1) Marcus Tallberg
Bildtexter till Reportagebilder: (1)
Skribent

Dela

Elevartikel

Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional