Experten: Därför hatar Trump medierna

Publicerad 2017-01-19 20:45

Han har kallat dem falska, korrupta och vänstervridna. Ligger det något i Trumps kritik mot medierna? Och varför hatar han dem? Mobile Stories expert förklarar. 

 

Trump har fått skarp kritik för hur han har bemött medier och reportrar. Under en presskonferens kallade han en av USAs största nyhetskanaler CNN för ”fake news” och han har  utsett nyhetssajten Buzzfeed till sin fiende. Han  har  bojkottat nyhetsbyråer och själv valt vilka frågor han vill svara på och inte. I stället för att prata med de medier som skrivit kritiska artiklar om honom väljer han att använda sina egna kanaler, som Twitter, för att föra ut sina budskap. Här har medierna ofta attackerats och kallats ”ohederliga”, ”vänstervridna”, ”misslyckade” och ”falska”. Medierna i sin tur varnar för att demokratin hotas om de inte tillåts granska och ställa vilka frågor de vill.

 

Andreas Utterström är frilans och kommenterade det amerikanska valet i SVT och Sveriges Radio, SR. Han har träffat många amerikanska journalister som drabbats av Trumps ilska. 

 

Varför är Trump så arg på medierna?

 

– Det är ett smart drag av honom att sparka uppåt och medierna uppfattas som en del av eliten i USA. De beskriver Trumps väljare, den kristna amerikanska högern, som idioter som bara är intresserade av vapen, av huruvida man ska ha bön i skolorna eller inte och om abort ska tillåtas. Folk är trötta på att beskrivas som dumma. Därför får han med sig väljarna när han kritiserar medierna.

 

Ligger det något i Trumps kritik?

 

– Mycket av kritiken tycker jag är trams, som att medierna styrs av en ideologi, men det finns ju ett storstadsperspektiv. Journalisterna bor i storstäderna och tillhör medelklassen. De får såklart sina uppslag från människor de träffar i sin egen vardag. Det gör att många som inte bor i storstäderna inte känner igen sig. 

 

Den avgående presidenten Barack Obama tackade journaliesterna under sin sista presskonferens och sa att det är vitkigt att de fortsätter att ställa obekväma frågor. Varför sa han så?

 

– Det är ett sätt att trycka till Trump, som undviker medierna och i stället använder sig av egna kanaler, som Twitter. Men det är lite provocerande eftersom även Obama gjort det svårare för journalister att få tillgång till medarbetarna i Vita Huset och pumpat ut propagandebilder som ger en positiv bild av honom. 

 

Har amerikanska medier granskat Demokraternas kandidat Hillary Clinton lika hårt som de granskat Donald Trump?

 

Andreas Utterström.

– Problemet är väl att medierna först inte tog Donald Trump på allvar. Ingen journalist trodde att  han skulle bli Republikanernas presidentkandidat. Därför ställdes inte han till svars i början av sin kampanj. Han sågs som ett skämt. När journalisterna sedan insåg  att han skulle bli Republikanernas kandidat var det som att de överkompenserade och granskade honom så jäkla hårt, i stället för att granska Clinton, där också finns väldigt mycket att rota i. 

 

Kan du se samma utveckling i Sverige som vi sett i USA?

 

– Svenska medier har även de ett storstadsperspektiv. Det beror på att de har allt mindre resurser och då inte kan bevaka alla delar av Sverige. Om du lever någonstans i Norrlands inland så är det inte så ofta medierna beskriver just din verklighet. Vi kan också se samma polarisering här. Det stora problemet i USA är att det blir allt svårare att hitta objektiva fakta som båda lägren erkänner. Därför hamnar man i att kritisera varandras bild av verkligheten. Det är så SD gör när de skapar egna kanaler på nätet där de ständigt ifrågasätter faktauppgifter. Så det finns även här. 

 

Flera studier (SOM-institutet, Handelshögskolan i Stockholm) tyder på en misstro mot medier även i Sverige. Hur kan vi göra för att vända den trenden?

 

– Det är viktigt att vi beskriver verkligheten så att folk känner igen sig. Om man, som vissa medier, är så verklighetsfrånvända att man beskriver Pokémon Go som ett hot mot mänskligheten är det kanske inte så konstigt om folk väljer att lägga sin tid på Facebook och Instagram i stället. Vi måste också låta fler röster komma fram. Det finns en upplevd åsiktskorridor som gör att vissa grupper kan spela ut favoritkortet att de tigs ihjäl av medierna. Samtidigt måste alla räkna med att bli ifrågasatta, även de som kallar sig Sverigevänner och realister och annat.

 

Vad är Mobile Stories?

Till våra föreläsningspaket

Dela

Elevartikel

19 jun
Elevartikel
11 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
05 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
03 jun
Elevartikel
27 maj
Elevartikel
16 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel

 

Redaktionen

15 maj
Professional
23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional