Ensamma pensionärer

Publicerad 2021-04-09 17:45

Detta är ett reportage om ensamma pensionärer samt hur dem påverkats av Covid - 19. I reportaget finns det en intervju med pensionären Ewa och där pratar hon ut om ensamheten på grund av Corona viruset. 

 

Den ensamma pensionären Ewa yttrar sig kring livet innan och under det pågående Coronaviruset. Hon är tacksam för sin hund Simon men vardagslivet är inte alls som förr. Vi tar reda på om Ewa känner sig begränsad, hon svarar: “ Ja, lite grann eftersom jag har ont i benen samt har lungsjukdomen kol så kan inte jag göra så mycket till skillnad från när jag var frisk. “

Ensamhet kan se ut på många olika sätt, att vara ensam när man vet om att det finns människor att ta kontakt med om man vill tycker många är en trygghet. För många kan det vara skönt att känna tystnaden och ensamheten för en stund, men för den som inte har någon att prata med kommer ensamheten bli något annorlunda, en rädsla eller ensamma dagar som aldrig vill ta slut. Det kan vara värre för den människan som har levt med en sambo i längre tid men plötsligt blivit ensam. Den ofrivilliga ensamheten som uppstår kommer till att bli något helt annat än att bara få vara ifred en stund.

Det finns många lösningar på denna ensamhet, men det är inte en garanti för alla. Det finns dem som känner sig ensamma socialt där dem saknar sin familj eller vänner, och det går att lösa med lite vilja från ens eget håll. Medan det finns andra som känner sig ensamma överlag och att det är tungt för en själv även fastän man är omringad av människor. Tyvärr finns det ingen medicin som kan bota ensamhet utan det är något man själv måste ta tag i. Man får inte glömma att man inte är ensam om detta utan det finns många andra som också känner detta tryck och mår dåligt av att ständigt ensam.

Just nu under den pågående epidemin är Sveriges pensionärer ovanligt ensamma, det visar en undersökning från pensionärsorganisationen PRO som skickade ut till 10 000, att 23 000 personer som svarade på enkäten så säger drygt hälften alltså 45% att dem känner sig mer ensamma nu under pandemin än innan pandemin. En femtedel av de har isolerat sig nästan helt och dem som är 80 år eller äldre så cirka 24% har isolerat sig helt och hållet.

PRO säger att ofrivillig ensamhet leder till ohälsa, och att PRO arbetar för att minska på denna ensamhet och dem uppmanar dem äldre att hålla kontakten med sina nära via telefon.

En källa från Karolinska institutet har Peter Strang som är professor. Han säger att den existentiella ensamheten ger ett stort lidande och att den sorgen går att lindra med gemenskap. Han säger att ensamhet är något som många äldre lider av och att det oftast känner sig mer ensamma när man känner sig nära döden.

Var tredje äldre bor ensam idag, som inte har någon partner, enligt Statistiska Centralbyrån. Upp till 60 års årsåldern är det mer vanligt att män bor ensamma, och efter 60 års åldern sker det en förändring att det blir fler ensamma kvinnor. Bland dem som är över 60 år bor ungefär 40% av kvinnorna i ett ensamhushåll, jämfört med 23% av vad männen gör.

Vi valde att intervjua en pensionär inför detta reportage, för att ta reda på hur pensionärslivet kan se ut en vanlig dag under Covid - 19. Pensionären Ewa Gustafsson, 76 år öppnar upp sig om ensamheten och ger även lite generella tips för att minska ensamheten.

Hur kände du dig innan pandemin? Kände du dig ensam?

- Jag har nästan aldrig känt mig ensam, varken innan pandemin eller nu pågående. Jag har inte känt av Covid - 19 super mycket förutom att jag inte längre kan hänga i centrum och gå i butiker. Jag har inte varit där sen mars 2020 och det är riktigt tråkigt. När jag gick i pension hade jag mycket kollegor kvar som jag ofta hängde med, men eftersom detta virus kom så har jag inte kunnat träffa varken dom eller mina barnbarn.

Hur känner du dig nu?

- Som sagt har jag inte påverkats så mycket, förutom att jag inte kan gå till centrum eller hänga med mina släktingar och vänner.

Hur gör du för att inte känna dig ensam?

- Jag umgås mycket med min hund Simon, han tar mycket tid. Det tycker jag är trevligt men skulle jag inte haft Simon skulle det vara tråkigt. Min man sitter mycket inne på sitt rum och pysslar med sina saker så det är tur att vi har vår underbara hund Simon. Sen älskar jag även att sitta och titta på tv, skulle den gå sönder skulle jag bli tokig.

Känner du dig begränsad? Att du inte kan göra det som får dig att må bra?

- Ja, litegrann eftersom jag har ont i benen samt har lungsjukdomen kol så kan inte jag göra så mycket till skillnad från när jag var frisk. Min största begränsning är som sagt att jag inte kan umgås med väninnor, släkt eller besöka centrum. Dessutom törs jag inte åka varken buss eller taxi nuförtiden eftersom man inte vet vem som är smittad eller inte.

Skulle du uppskatta en digital verksamhet för äldre? Som innehåller exempelvis bingo, lekar eller gemenskap.

- Ja! Det finns säkert jättemånga som skulle uppskatta det. Tänk de pensionärer som varken har barn eller kompisar, det hade varit trevligt och mysigt för dem att få nån annan slags gemenskap. Jag skulle även tipsa pensionärer eller personer som känner sig ensamma att köp hund, eller djur framförallt!

Vår intervju visade att Ewa har känt sig ensam men inte mer än vanligt, det som kan ha varit jobbigt är att inte kunnat umgås med sin familj eller vänner som vanligt. Att man ska behöva tänka sig för vad man än gör.

Många pensionärer känner sig mer ensamma under pandemin än vad man gjorde innan, dels på grund av de restriktioner som kommit under de senaste året.

Vi har funderat lite på hur man skulle kunna få dem ensamma pensionärerna att känna sig lite mindre ensamma. Efter den forskning vi hittat såg vi att många blir deprimerade eller lever i hjärtesorg. Vi har kommit på olika lösningar för att motverka dessa olika sjukfaktorer. En ide som vi funderat över och som var uppskattat av Ewa var en digital verksamhet för äldre, där man skulle kunna mötas på distans 1 - 2 gånger i veckan där man spelar exempelvis bingo eller almänna pratstunder. Vi tänkte att denna ide kunde vara bra för att underhålla äldre pensionärer som har eller känner sig ensamma, detta kan motverka hjärtesorg eller ensamheten någorlunda. Vi tänkte då att man kunde skapa en meet länk som alla kunde få ta del av, sedan kanske man bestämmer en speciell dag och tid som denna digitala verksamhet kommer att vara på.

Källor: (1) Den förbannade esamheten, (2) Många pensionärer är ensamma under pandemin, (3) Tillsammans mot ensamheten, (4) Ensamhet- ett hot mot vår hälsa, (5) Digital teknik kan minska ensamhet bland äldre
Bildtexter till Reportagebilder: (1)
Skribent

Dela

Elevartikel

Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional