Energidryck innan träning, energiboost eller rena dödsfällan?

Publicerad 2018-05-02 06:53

Många reklaminslag visar hur bra det är att dricka energidryck innan träning för att uppnå sitt högsta resultat, samtidigt kan de stå på burken att drycken inte ska användas i fysisk ansträngande sammanhang, hur går detta ihop sig?

Jag bestämde mig för att testa detta genom att själv dricka en 473 ml red bull innan jag gick och gymmade, bara för att själv sedan kunna jämföra mina resultat och upplevelser med dem som finns på nätet. Jag rekommenderar inte att göra detta eftersom de kan leda till hjärtklappning, illamående, yrsel, överdrivet mycket svettningar och försämrad syn och hörsel.

Jag tyckte att de var en bra ide att testa detta eftersom så många olika källor säger så olika så de kan vara svårt att veta vilken man ska tro på. Självklart finns det källor man kan lita på mer än andra men jag tror ändå att många skulle känna sig säkrare ifall man fick ett utlåtande från någon som varken är för eller emot energidryck.

Jag har frågat ett urval av människor om dem någonsin har testat att dricka energidryck innan/under träning. Många har blivit avrådda att göra detta och de som hade gjort de hade blivit utmattade snabbare konstigt nog med tanke på hur man annonserar om dryckens effekter. Många hade även upplevt yrsel.

Testet som jag utförde fick intressanta resultat, jag upplevde många av de biverkningarna som jag såg när jag gjorde min efterforskning på nätet men även en annan sak, hörsel och synnedsättning. Ingen av biverkningarna var långvariga men de varade ändå ett bra tag, 2-3 timmar tills den försvann. Den biverkningen jag ansåg var jobbigast var den som hade med synen att gör. Jag såg suddigt och ögonen kunde inte fokusera. Detta var även den biverkningen som höll i sig längst.

Slutsatsen skulle jag säga är att man ska lyssna mer på hälsoråden som ges av läkare och utbildade och inte lägga så stor vikt i det som företagen skriver i sin reklam och det som de skriver på sina burkar. Det är ett försäljningsknep och funkar inte. Enda gången jag rekommenderar att dricka energidryck är när du behöver en energikick vid skolarbete på en sen kväll, jag tycker absolut inte det borde blandas med träning. Jag avråder även starkt att barn använder sig av dryckerna då det lätt kan starta ett beroende vid tidig ålder.

Källor: (1) Hugo Hoff
Bildtexter till Reportagebilder: (1) , (2)
Skribent
Research

Dela

Elevartikel

"Sport" by Francois Peeters is licensed under CC BY-ND 2.0
06 dec
Elevartikel
Therese Nystrand
06 dec
Elevartikel
"Relinquished | The execution room" by James Kerwin Photographic is licensed under CC BY 2.0
02 dec
Elevartikel
01 dec
Elevartikel
"0925Rockford 1211" by gmilldrum is licensed under CC BY 2.0
30 nov
Elevartikel
"View of the port side of Douglas SBD-2 Dauntless (BuNo 2106) showing battle damage inflicted during the Battle of Midway. This photograph was taken on the Midway Atoll." by aeroman3 is marked with CC0 1.0
30 nov
Elevartikel
29 nov
Elevartikel
29 nov
Elevartikel
29 nov
Elevartikel
25 nov
Elevartikel
25 nov
Elevartikel
25 nov
Elevartikel
25 nov
Elevartikel
25 nov
Elevartikel
25 nov
Elevartikel
25 nov
Elevartikel
15 nov
Elevartikel
12 nov
Elevartikel
Jenny Persson
02 nov
Elevartikel
11 okt
Elevartikel

Redaktionen

25 okt
Professional
13 okt
Professional
24 sep
Professional
05 jul
Professional
06 maj
Professional