En entreprenörs resa över tre kontinenter

Publicerad 2022-06-01 11:02

Att våga ta nya vägar, att ta chansen när den kommer fast du inte riktigt vet om du kommer klara det är medskick jag fick när jag intervjuade Tina Masatu, Youtubern, entreprenören och ekonomen som fyller 30 år i vår. Här berättar hon om spännande resa.

Dags att välja gymnasieprogram och jag tänkte att ett  samtal med Tina Masatu, entreprenörer och civilekonomen med erfarenhet från FN  i bagaget skulle vara inspirerande.
Tina som fyller 30 år om någon månad och precis flyttat till St Louis i USA har rötterna i både Europa och Afrika. Hon är född i Sverige av tanzaniska föräldrar , i Sverige har hon gått i skolan och talar flera språk bla swahili.

Maria Skoglund

Vi inledde vårt samtal kring vilka drömmar Tina hade när hon gick i högstadiet. Hon berättar att hon hade flera drömjobb i siktet,bland annat skådespelare och program ledare men också diplomat med möjlighet att arbeta i olika länder och lära sig flera språk.

-Allra helst ville jag bli författare och det är en dröm som lever vidare, berättar Tina. Jag har fortfarande ett starkt minne från högstadiet när vår svenska lärare (en av de strängaste lärarna i skolan ska jag tillägga) tog mig till sidan och frågade om jag gillar att skriva. Och när jag svarade "ja" så sa hon "det syns, du borde fortsätta".

Att Tina älskar att berätta en historia är någon hon haft nytta av i sina senare val av yrke bland annat som youtuber. En annan sak som framkommer är Tinas mod, att våga säga ja när nya möjligheter dyker upp och att våga prova trots att hon inte riktigt visste om hon skulle klara uppgiften. 

- Även de gånger när jag inte riktigt visste hur en ny uppgift skulle göras så litade jag på min förmåga att kunna lära mig och växa in en roll, berättar hon vidare.

När Tina efter avslutade högskolestudier valde att resa till Tanzania för att utforska sina rötter fick hon möjliheten att arbeta på FN genom ett internship, något som gjorde mig nyfiken. 

Maria Skoglund

Hon berättar att hon upplevde det både svårt, roligt, utmanande och lärorikt på en och samma gång. FN kontoret i Tanzania var första jobbet där ingen berättade för henne vad hon skulle göra, det förväntades att hon skulle vara självgående direkt. Hennes argument för att få jobbet var som expert i media, design och kommunikation.

-Jag hade kunskap inom de ämnena men jag var så van vid att ha extremt tydliga processer att följa och FN jobbet var annorlunda för där skulle jag vara ledaren inom media och kommunikation. Det tog ett tag att komma in i arbetet och ärligt talat så var praktiken över precis när jag hade börjat bli bra, men jag lärde mig massor om hur det är generellt att jobba i en global hjälporganisation, berättar hon. 

När jag frågar Tina om hennes tips till dagens högstadieelever och deras vad av karriär i framtiden, är hon noga med att betona att vi ska komma ihåg att det är ok att inte veta exakt vilken karriär vi ska välja. 

-Det är inte många som vet det i högstadiet och inte ens när man nästan är 30 år, skrattar hon

Hennes tips är att våga testa olika saker i livet, skaffa ett sommarjobb eller deltidsjobb så att vi kan testa hur det är att jobba. Våga att höra av oss till ett företag som verkar intressant och fråga om praktik. LinkedIn är en bra plattform att sträcka ut en hand till ett företag. Hon uppmanar oss också att aktivera oss i föreningsarbete för att lära om hur man arbetar med andra och/eller träna på ledarskap. 

Idag är Tina tjänstledig från sitt arbete i Nordea för att testa sina vingar i USA. Hon har precis startat sin andra webshop, Mavazi craft. Hon är övertygad om att hon i framtiden kommer fortsätta inom finansbranchen, men också lika övertygad om att hon kommer att skriva en book i framtiden. 

Jag tackar Tina för ett inspirerande samtal som kom att handla om kreativetet, mod, att starta företag över tre kontenenter.

Bildtexter till Reportagebilder: (1)
Skribent

Dela

Elevartikel

29 nov
Elevartikel
Tradera
29 nov
Elevartikel
Michelle Maria/Pixaby
29 nov
Elevartikel
Stella eklund
29 nov
Elevartikel
Alice Hammarlund
29 nov
Elevartikel
Bonniercarlsen.se
29 nov
Elevartikel
Theo Dahlgren
29 nov
Elevartikel
Julia Lokind
29 nov
Elevartikel
09 nov
Elevartikel
09 nov
Elevartikel
08 nov
Elevartikel
08 nov
Elevartikel
Wikipedia
28 okt
Elevartikel
16 okt
Elevartikel
BILD: Jonathan Jonsson
16 okt
Elevartikel
12 okt
Elevartikel
12 sep
Elevartikel
Märta Sandfeldt
12 sep
Elevartikel
.
12 sep
Elevartikel
Vänsterpartiet
12 sep
Elevartikel

 

Redaktionen

12 sep
Professional
13 aug
Professional
04 apr
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional
04 apr
Professional
08 apr
Professional