En entreprenörs resa över tre kontinenter

Publicerad 2022-06-01 11:02

Att våga ta nya vägar, att ta chansen när den kommer fast du inte riktigt vet om du kommer klara det är medskick jag fick när jag intervjuade Tina Masatu, Youtubern, entreprenören och ekonomen som fyller 30 år i vår. Här berättar hon om spännande resa.

Dags att välja gymnasieprogram och jag tänkte att ett  samtal med Tina Masatu, entreprenörer och civilekonomen med erfarenhet från FN  i bagaget skulle vara inspirerande.
Tina som fyller 30 år om någon månad och precis flyttat till St Louis i USA har rötterna i både Europa och Afrika. Hon är född i Sverige av tanzaniska föräldrar , i Sverige har hon gått i skolan och talar flera språk bla swahili.

Maria Skoglund

Vi inledde vårt samtal kring vilka drömmar Tina hade när hon gick i högstadiet. Hon berättar att hon hade flera drömjobb i siktet,bland annat skådespelare och program ledare men också diplomat med möjlighet att arbeta i olika länder och lära sig flera språk.

-Allra helst ville jag bli författare och det är en dröm som lever vidare, berättar Tina. Jag har fortfarande ett starkt minne från högstadiet när vår svenska lärare (en av de strängaste lärarna i skolan ska jag tillägga) tog mig till sidan och frågade om jag gillar att skriva. Och när jag svarade "ja" så sa hon "det syns, du borde fortsätta".

Att Tina älskar att berätta en historia är någon hon haft nytta av i sina senare val av yrke bland annat som youtuber. En annan sak som framkommer är Tinas mod, att våga säga ja när nya möjligheter dyker upp och att våga prova trots att hon inte riktigt visste om hon skulle klara uppgiften. 

- Även de gånger när jag inte riktigt visste hur en ny uppgift skulle göras så litade jag på min förmåga att kunna lära mig och växa in en roll, berättar hon vidare.

När Tina efter avslutade högskolestudier valde att resa till Tanzania för att utforska sina rötter fick hon möjliheten att arbeta på FN genom ett internship, något som gjorde mig nyfiken. 

Maria Skoglund

Hon berättar att hon upplevde det både svårt, roligt, utmanande och lärorikt på en och samma gång. FN kontoret i Tanzania var första jobbet där ingen berättade för henne vad hon skulle göra, det förväntades att hon skulle vara självgående direkt. Hennes argument för att få jobbet var som expert i media, design och kommunikation.

-Jag hade kunskap inom de ämnena men jag var så van vid att ha extremt tydliga processer att följa och FN jobbet var annorlunda för där skulle jag vara ledaren inom media och kommunikation. Det tog ett tag att komma in i arbetet och ärligt talat så var praktiken över precis när jag hade börjat bli bra, men jag lärde mig massor om hur det är generellt att jobba i en global hjälporganisation, berättar hon. 

När jag frågar Tina om hennes tips till dagens högstadieelever och deras vad av karriär i framtiden, är hon noga med att betona att vi ska komma ihåg att det är ok att inte veta exakt vilken karriär vi ska välja. 

-Det är inte många som vet det i högstadiet och inte ens när man nästan är 30 år, skrattar hon

Hennes tips är att våga testa olika saker i livet, skaffa ett sommarjobb eller deltidsjobb så att vi kan testa hur det är att jobba. Våga att höra av oss till ett företag som verkar intressant och fråga om praktik. LinkedIn är en bra plattform att sträcka ut en hand till ett företag. Hon uppmanar oss också att aktivera oss i föreningsarbete för att lära om hur man arbetar med andra och/eller träna på ledarskap. 

Idag är Tina tjänstledig från sitt arbete i Nordea för att testa sina vingar i USA. Hon har precis startat sin andra webshop, Mavazi craft. Hon är övertygad om att hon i framtiden kommer fortsätta inom finansbranchen, men också lika övertygad om att hon kommer att skriva en book i framtiden. 

Jag tackar Tina för ett inspirerande samtal som kom att handla om kreativetet, mod, att starta företag över tre kontenenter.

Bildtexter till Reportagebilder: (1)
Skribent

Dela

Elevartikel

14 aug
Elevartikel
28 jun
Elevartikel
27 jun
Elevartikel
21 jun
Elevartikel
21 jun
Elevartikel
15 jun
Elevartikel
14 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
Viaplay Clipsource AB
10 jun
Elevartikel
-
09 jun
Elevartikel
Bilden är tagen av Medina Rashid från Lindängenskolan.
09 jun
Elevartikel
Foto: Itgel
09 jun
Elevartikel
08 jun
Elevartikel
07 jun
Elevartikel
02 jun
Elevartikel
Foto: Tolin Alaqrabawi
02 jun
Elevartikel
Adam Suleiman
02 jun
Elevartikel
Vadim Ghairda
02 jun
Elevartikel
Jag.
02 jun
Elevartikel
Malak Azizi och Valeria Gjoka.
02 jun
Elevartikel

 

Redaktionen

14 mar
Professional
06 feb
Professional
12 sep
Professional
15 mar
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional