Doppa tårna i ett hav av beatbox

Publicerad 2021-02-11 10:45

Att forma ljud med mun, läppar och tunga är ingen musik vi hör när vi sätter på radion, men beatboxen blir allt större, framförallt i Göteborg. Johannes “Gneben” Aira, 28 år, upplyser om den beatbox-kultur som växt fram i samhället. 

 

En sväng genom brunnsparken erbjuder melodier från flera instrument med drag av olika genrer. Göteborg är en stad fylld av musik och musiken är fylld av konstarter. Det som började växa fram i Göteborg under det senaste decennierna är hiphop. Hiphop är mer än en genre, det är en kultur och konströrelse med en betydelsefull historia. Det skapades av afroamerikaner, latinamerikaner och karibiska amerikaner i Bronx, New York City och har spridit sig globalt. Den svenska hiphop rörelsen hade sitt start under 1980-talet och drog med sig konstformer som breakdance och graffiti. Hiphopkulturen och rörelsen uppmärksammar och används som ett kraftfullt medium för att protestera mot juridiska institutionens inverkan på minoriteter. Detsamma gäller rap, som är en reflektion av samhället. 

 

Sanna Rezai

Ännu en gren inom hiphopen är Beatbox och någon som har bra koll på detta är Johannes Aira, även kallad Gneben inom beatbox-världen. Namnet “Gneben” har hängt med från tonåren, och det har även beatboxen. Inne på ett kontor sitter Aira, väggarna är fyllda av graffititavlor och på en av väggarna står det ”passion” med stora, färgglada bokstäver. Johannes uttrycker att passion är en del av en människas identitet. Utöver att passion är något som gör en hel, är det även något som det ständigt går att utveckla. Aira säger:

- Passion är något som alltid finns, oberoende av de relationer som finns i ens krets och det bidrar med lycka. 

Johannes Aira förklarar att beatbox är en av hans stora passioner och inte musik i allmänhet. Han fortsätter med att berätta att musik är en sort samlingsord som är väldigt brett där flera genrer ingår men även att det inte är helt inkluderade. Musik kan handla om en ekonomisk-, klass-, eller socialfråga då alla inte har råd med att köpa ett instrument, gå på en Håkan Hellström konsert eller njuta av en kväll ute på krogen, dansandes till ens favoritlåt. Det är just därför Aira har en brinnande passion för beatbox. Kroppen är det enda instrumentet som behövs, eftersom det kan användas som en form av vokalt slagverk. Det involverar främst konsten av att efterlikna trummaskiner, med hjälp av mun, läppar, tunga och röst. Det kan också innebära vokal imitation av skivspelare och andra musikinstrument. Det är just detta Aira menar är inkluderande, då det bidrar med tillgänglighet för alla, oavsett klass, kön, etnicitet, religion eller ekonomiskt tillstånd. 

 

I det färgfyllda kontoret hörs musiken i bakgrunden och stämningen är på topp, samtalet byter riktning från den internationella och allmänna beatboxen till det göteborgska utbudet. För i hela Sverige är beatbox communityn som störst i Göteborg, detta tack vare Aira’s engagemang och drift angående intresset som fortsätter växa, framförallt hos de unga. 

- Den största förändringen jag har sett är att det finns jättemånga som beatboxar, många unga i Göteborg och det fick mig att inse att det finns många som länge har varit intresserade av beatbox, bara att det inte funnits någon plattform för det. Det är det jag försöker skapa.

Denna plattform som skapats under de senaste åren har bidragit till att fler vågar dyka ner i beatboxens värld och ta det av de möjligheter som idag finns. Airas största hjälpmedel var youtube men han nämner även att det kunde kännas ensamt, då det inte fanns beatboxare i Sverige som han kunde kommunicera med. Dagens förutsättningar erbjuder fler möjligheter, större plattform och ett community att tillhöra. Detta är en positiv faktor för beatboxare av den orsaken att beatbox konstant utvecklas och nya idéer behöver delas, vilket även är en av de viktigare delarna av beatboxing, att träffa andra, socialisera sig och beatboxa tillsammans.  

 

Johannes Aira berättar att utöver de respektfulla tävlingsmoment som intresserar många, finns det även en mängd som vänder sig till beatbox i ett terapeutiskt syfte. Många viktiga aspekter som behövs inom beatbox för att kunna utvecklas är att lära känna sin kropp och kontrollera den, syftet är att bli självsäker men även öka sitt självförtroende. För andra kan beatbox vara värdefullt på grund av den inkluderig som finns inom communityn. Den välkomnande andan som inte stänger dörren för någon och som bara begär dig och ditt instrument, vilket är din kropp. De öppna dörrarna ger en känsla av tillhörighet, som även kan hjälpa, inte bara unga, utan alla till att följa sina drömmar och utveckla sina passioner. Strävan är olika från person till person. 

 

Beatbox är ett språk, det är ett sätt att kommunicera och dess utveckling har varit enorm i Göteborg och har haft en stor påverkan på de göteborgska ungdomarna, om ett tag kanske det är de som står och beatboxar och bjuder på kreativa beats när du tar en sväng genom brunnsparken. 

 

Sanna Rezai

 

Källor: (1) Johannes Aira
Bildtexter till Reportagebilder: (1) , (2)
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

Johan Sköld
28 jun
Elevartikel
23 jun
Elevartikel
Johan Sköld
22 jun
Elevartikel
11 jun
Elevartikel
Hatice EROL
10 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
09 jun
Elevartikel
Simon/Pixabay
09 jun
Elevartikel
Wokandpix
09 jun
Elevartikel
08 jun
Elevartikel
08 jun
Elevartikel
08 jun
Elevartikel
08 jun
Elevartikel
07 jun
Elevartikel
07 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
Emilia Westerberg
03 jun
Elevartikel
31 maj
Elevartikel
Alvin Landström
31 maj
Elevartikel

Redaktionen

04 feb
Professional
17 okt
Professional
05 jul
Professional
06 maj
Professional
02 feb
Professional