Detta är lösningen på gängkriminaliteten

Publicerad 2022-09-10 06:55
Elias Gripler

För väldigt många gymnasieelever blir årets politiska val deras allra första. Det kan vara väldigt svårt för eleverna att bestämma sig för vad de vill rösta på. Som hjälp på traven anordnades en valdebatt på Upplands-Bro gymnasiet för årskurs tre. Där fick eleverna lyssna på representanter från samtliga riksdagspartier och de fick även möjligheten att ställa frågor efteråt. Vi valde att fråga nästan samtliga partier om hur de konkret vill lösa gängkriminaliteten. Svaren vi fick var inte så olika som man kunnat tro.

Hur vill ditt parti konkret motarbeta gängkriminaliteten? Det var frågan vi ställde till sex olika representanter från Sveriges riksdagspartier. 

Det förvånar nog ingen att Kristdemokraterna och Moderaternas ungdomsförbund har likande tankar kring hur gängkriminaliteten ska bekämpas. Marcus Sjöblom (KDU) berättar att de viktigaste åtgärderna för att motverka den grova brottsligheten är fler poliser, mer avlyssning av gängkriminella, visitationszooner, skrota straffrabatter och införa anonyma vittnen. För MUF representanten John Granqvist kommer partiets tre viktigaste åtgärder direkt som ett rinnande vatten. Fördubbla straffen, fler poliser med bättre lön och flytta gängkriminella till fängelser långt ifrån där de är verksamma. Han berättar att hans parti står bakom Kd:s förslag, men till en viss grad vid vissa omständigheter. 

Ett annat liberalt parti som delar åsikter med KD är Centerpartiet. Vi talade nämligen med Jan Erik Björk, ledamot för KD i kommunstyrelsen, där vi får reda på att han tycker att det även är väldigt viktigt med regler. Det behövs stöd för föräldrar. Hur ska en förälder gå till väga för att kunna få stöd i hur de ska sätta gränser? Vid bra och tydliga regler kan man få barn och ungdomar att hålla sig undan från gäng och annan kriminell verksamhet. Det är alltså en konkret lösning samtidigt som det är en förebyggande faktor. När vi talar med Lisa Edwards från Centerpartiet delar hon denna åsikt. Hon är aktiv inom Upplands-Bro kommun där hon och andra politiker har engagerat sig i just detta. De har tillsammans organiserat träffar för föräldrar i samband med föräldramöten på de lokala skolorna. Där har de pratat om hur man ska sätta upp regler och hjälpa sina barn bort från en brottslig miljö. 

På den andra sidan av den politiska skalan kan man tro att svaren ska skilja sig. Ett parti som miljöpartiet kan väl inte ha några stora likheter med ett parti som Kd? Svaret är att jo, det har dem faktiskt. Miljöpartier ser gärna att ungdomsrabatten slopas helt, detta enligt Sara Ridderstedt. SSU, socialdemokraternas ungdomsförbund, vill även de slopa straffrabatterna. De vill anställa fler poliser, helst femtiotusen nya innan år 2032. Något som SSU:s representant Christopher Lindvall talar om är att de även vill införa straff på rekryterande. Detta nämnde inget annat parti vi talade med. De vill helt enkelt göra det olagligt för till exempel äldre syskon att rekrytera sina småsyskon in i gängen. 

Vi kan dra slutsatsen att många partier vill samma sak. De har alla samma mål, de vill minska gängkriminaliteten. De har alla konkreta åtgärder för att ta sig till sina mål, åtgärder som är väldigt lika varandra. Trots att alla partier drivs av olika ideologier, vissa mer eller mindre lika varandra, så vill de alla att gängen ska försvinna från våra gator.

Är du ung och vill vara med och påverka i samhället? Brinner du för människors rättigheter, miljön, ekonomi eller kanske just för att stoppa gängkriminaliteten? Vi pratade med John Granqvist (MUF) om hur man borde gå till väga för att få sin röst hörd och hans svar var självklart, gå med i ett ungdomsparti! I ett ungdomsparti kan man få allt ifrån utbildning till nya vänner som delar samma tankar och intresse som du själv. I MUF, berättar John, så får man genom att betala deras medlemsavgift på fyrtio kronor tillgång till utbildningar, middagar, parti stämmor och mycket mer. Alla åtta riksdagspartier har enskilda ungdomspartier som fungerar väldigt liknande. För att gå med i ett ungdomsparti rekommenderar vi att du googlar på det partiet du är intresserad av plus "ungdomsparti". Därifrån kan du läsa dig till hur det fungerar för just ditt parti. Lycka till!

Källor: (1) Jan Erik Björk, (2) Marcus Sjöblom, (3) John Granqvist, (4) Sara Ridderstedt, (5) Christopher Lindvall, (6) Lisa Edwards
Skribent
Fotograf

Dela

Elevartikel

14 aug
Elevartikel
28 jun
Elevartikel
27 jun
Elevartikel
21 jun
Elevartikel
21 jun
Elevartikel
15 jun
Elevartikel
14 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
Viaplay Clipsource AB
10 jun
Elevartikel
-
09 jun
Elevartikel
Bilden är tagen av Medina Rashid från Lindängenskolan.
09 jun
Elevartikel
Foto: Itgel
09 jun
Elevartikel
08 jun
Elevartikel
07 jun
Elevartikel
02 jun
Elevartikel
Foto: Tolin Alaqrabawi
02 jun
Elevartikel
Adam Suleiman
02 jun
Elevartikel
Vadim Ghairda
02 jun
Elevartikel
Jag.
02 jun
Elevartikel
Malak Azizi och Valeria Gjoka.
02 jun
Elevartikel

 

Redaktionen

14 mar
Professional
06 feb
Professional
12 sep
Professional
15 mar
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional