Det hemska med djurförsök

Publicerad 2021-04-29 09:46
Ängla Andersson

Människan har använt djur i forskning i mer än 2000 år. Vi spänner fast djuren, ger dem olika virus, förändrar deras DNA, dödar dräktiga djur för att studera deras foster, syr igen deras ögon, förlamar dem och många fler hemska saker. I Sverige finns det ett stort antal djurförsökslaboratorier och under de senaste åren har de gått från mindre djuravdelningar till stora, centrala anläggningar där djuren lever på en väldigt begränsad yta. De flesta försöksdjur avlivas när försöken avslutas, om de inte redan dött eller avlivas som en del av försöket. Ett fåtal djur placeras om i ett hem eller djurparker när de inte längre behövs i försök om de har tur. Jag tycker att djurförsök är hemskt när jag vet att man kan testa på andra saker än djuren, eller i alla fall inte göra det på det sättet som forskarna gör djurförsök idag. Jag anser att djurförsök är hemskt och borde förbjudas på en gång.

För det första tycker jag inte att djuren ska utsättas för det här på något sätt. De känner lika mycket smärta som vi människor, skillnaden är att de inte kan uttrycka sig lika bra. De kan inte säga att det gör ont eller att vi ska sluta. Det är det olagligt att ha människor som ” försökskaniner” och inlåsta så varför ska det vara lagligt att prova nya saker på djur?

För det andra, försöksdjur är precis som vilka djur som helst, precis som din hund, katt, hamster. Försöksdjur vill också kunna gräva, leka, bygga bo osv men försöksdjur dör i en liten bur utan att ens veta hur gräs eller friskt vatten ser ut och det tycker vi i Sverige är okej för att vi ska kunna få den bästa maskaran eller deodoranten.

” Men hur ska vi veta vad vi människor tål eller inte om vi inte får testa på djur?” kanske en del frågar sig. Det finns butiker i hela världen som inte har produkter som är testade på djur och butikerna lyckas bra ändå. The body shop, H&M, NYX och ett flertal andra märken testar inte på djur och det går hur bra som helst för de märkena och vi människor blir nöjda med resultatet. Det senaste året har det kommit flera företag som går i samma fotspår, detta innebär att det finns efterfrågan på dessa produkter annars hade de sminkmärkena inte blivit stora. Min fråga är varför ska vi då fortsätta testa på djur om vi ändå blir nöjda av inte testat smink?

För det tredje kan djurförsök innebära arbetsmiljöproblem. Att ta hand om försöksdjurens burar kan innebära tunga lyft, risk att bli biten eller skadas på ett annat sätt. Det finns även en risk att utveckla pälsdjursallergi. Eftersom man använder cellmodeller i testerna är det inte bara djuren som skadas det är också människorna. Att arbeta med försöksdjuren kan också vara påfrestande på andra sätt. Många som arbetar med försöksdjur tycker att det är jobbigt eftersom de har skapat en relation till djuret som sen måste avlivas.

Avslutningsvis vill jag säga att året är 2021 och det är fortfarande okej med djurförsök alltså är det fortfarande okej att plåga och skada djur tills dem dör, därför undrar jag är det verkligen värt att förstöra våran miljö, är det verkligen värt att döda tusentals djur för att kunna få en maskara eller eyeliner? Det tycker inte jag!

Källor: (1) Djurens rätt
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

8 sidor.se
12 maj
Elevartikel
OrnaW
12 maj
Elevartikel
Pexels.com
10 maj
Elevartikel
10 maj
Elevartikel
Nedzad Dzonlic
06 maj
Elevartikel
Anisa Farah
06 maj
Elevartikel
"CC-32" by Trausti Evans is licensed under CC BY 2.0
06 maj
Elevartikel
06 maj
Elevartikel
05 maj
Elevartikel
05 maj
Elevartikel
bild: sara fallenius
03 maj
Elevartikel
BILD: www.pexels.com
30 apr
Elevartikel
BILD: Joshua
29 apr
Elevartikel
29 apr
Elevartikel
29 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel

Redaktionen

04 feb
Professional
17 okt
Professional
06 maj
Professional
02 feb
Professional
29 jan
Professional