Det finns ingen girlpower på nätet.

Publicerad 2019-09-26 10:53

Näthat är ett samlingsbegrepp som beskriver trakasserier på nätet och är något som förekommer dagligen på olika plattformar. Näthat i sig är inget brott men det brukar oftast mynna ut i olika former utav trakasserier. Vanliga trakasserier inom näthat är olaga hot, förtal, sexuellt ofredande och hets mot folkgrupp. Tjejer är den grupp framför killar som ger och tar emot mer näthat på grund av att tjejer tillbringar mer tid på nätet jämfört med killar som spenderar mer tid på spel menar Ida Lithell, kommunikatör och projektledare för No hate speech Movement.

Årets bokmässa är inne på sin första dag utav fyra, förväntansfulla besökare springer livligt runt mellan de olika montrarna. Statens medieråd är en utav många montrar som valt att ställa sig på bokmässan i år. Årets bokmässa är inne på sin första dag utav fyra, förväntansfulla besökare rör sig runt mellan de olika montrarna. Ida Lithell är en utav många föreläsare i statens medieråds monter där hon under torsdagsförmiddagen pratade om näthat.

- Näthat är ett samlingsbegrepp som är väldigt svårt att definiera. Jag råder alla som känner sig utsatta på nätet att anmäla det till polisen så att de kan avgöra om det är ett brott, eftersom gråzonen mellan vad som är olagligt och vad som bara är otrevligt på nätet är stor.

Ida definierar näthat som att man begår någon form utav trakasserier på nätet. 

- Det kan vara enklare att ge hat på nätet jämfört med i verkligheten då det är svårare att känna empati på nätet då man inte har personen som drabbas utav hatet framför sig. Detta resulterar i en större spridning än mobbning som inte sker online. Som tidigare nämnt syns en stor klyfta mellan mängden hat som tas emot och delas ut av tjejer jämfört med killar. 

I en rapport av statens medieråd så kan tydliga skillnader mellan killar och tjejer hur mycket tid som läggs ner på spel samt sociala medier. Resultaten på undersökningen visar att i åldern 17 – 18 år så spenderar dubbelt så många tjejer som killar tid på sociala medier.

Det finns även skillnader bland killar och tjejer i användningen av sociala medier då hela 20% fler tjejer än killar använder det sociala mediet ”Snapchat”. Vi kan även se en drastisk skillnad redan från en tidig ålder. Åldrarna 9–12 år säger 20% fler tjejer än killar att de använder Snapchat. Denna stora skillnaden i användning av sociala medier i redan tidig ålder tills 18 år bidrar till att fler tjejer utsätts och sprider näthat. Både mellan kompiskretsar men även mot främlingar.

I undersökningen uppger 42% tjejer att de använder sociala medier dagligen och killarna endast 26% i åldrarna 9–12 år. När denna klyfta skapas i en så pass ung ålder blir en konsekvens i framtiden. När tjejerna är den majoritet som är dagligen är på sociala medier blir en självklar följd att tjejer blir ett lättare offer och även sprider mer näthat.

Källor: (1) Ida Lithell
Skribent
Fotograf

Dela

Elevartikel

Privat
09 sep
Elevartikel
31 jul
Elevartikel
31 jul
Elevartikel
26 jun
Elevartikel
15 jun
Elevartikel
29 maj
Elevartikel
Privat
19 maj
Elevartikel
.
16 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
Okänd.
07 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
28 apr
Elevartikel
Wilma Olsson
27 apr
Elevartikel

Redaktionen

17 okt
Professional
24 aug
Professional
13 aug
Professional
05 maj
Professional
20 mar
Professional