"Det är en upplevelse som kanske bara händer på Bokmässan"

Publicerad 2019-06-10 06:23
Alice Nylander

Boktips, hissäventyr och ilningar i själen. Annica Andersson berättar mer om arbetet med Bokmässan och meningen med livet.

Annica Andersson har bakgrund som både lärare och journalist, men jobbar sedan ett och ett halvt år tillbaka som redaktör för skola och bibliotek på Bokmässan. Innan hon blev en av de femton som jobbar året runt med att skapa innehåll till Bokmässan i Göteborg var hon en trogen och erfaren besökare. 

- Då tänkte jag inte så mycket på vad som rörde sig bakom, medger Annica Andersson. 

Alice Nylander

Annica berättar att arbetet till stor del går ut på att bjuda in gäster, skapa nya temafrågor varje år och att bygga innehåll kring dessa frågor. Årets teman är Jämställdhet,
Medievetenhet och Sydkorea, som är årets gästland med fokus på skola. 

- Jag skulle vilja att Bokmässan verkligen blev Nordens största scen för skola, för att kunna dela erfarenheter och lyfta blicken även internationellt, förklarar Annica Andersson. 

Under sin egen skolgång hade Annica svårt för att se meningen med skolan. Idag har hon däremot kommit fram till att det är just lärandet som är meningen med livet, vilket är någonting hon vill förmedla vidare. 

- Mitt stora mål är att lyfta den svenska skolan och göra den till en relevant och meningsfull plats för alla som arbetar där, elever och lärare, säger Annica Andersson. 

Förutom att skapa innehåll så handlar mycket av arbetet kring Bokmässan även om att forma alla områden och vad man skall uppleva på mässgolvet. Annica Andersson förklarar att målsättningen är att skapa en upplevelse som ger ilningar i själen. 

Det handlar även om att göra Bokmässan till en attraktiv mötesplats. En plats där du kan träffa din drömförfattare, en nobelpristagare eller kulturministern. 

- Det är de osannolika mötena som är så häftiga med Bokmässan, förklarar Annica Andersson. 

Har du varit med om något sådant möte?

- Jag har väldigt många gånger åkt hiss med väldigt kända författare. Man blir lite starstruck när man tagit intryck av en bok och helt plötsligt står den här människan där i hissen på väg ner till frukosten. Ett sånt exempel var förra året när det var två jättekända författare på mässan, både Jacqueline Woodson och Jojo Moyes. Jag hamnade i hissen med dem båda två, vid olika tillfällen. Gothia Towers är så höga så man hinner åka några våningar. Då står man där och säger ’god morgon’ till en författare vars bok man blivit så berörd av. Det blir plötsligt verkligt, att det finns en människa bakom den boken. Man vet ju om det, men det är ändå så häftigt att få vara med om ett sådant möte. Det är ju såklart en människa som vem som helst, men som har burit på en berättelse som har tagit formen av en bok och sedan förmedlats till så många miljoner läsare. Plötsligt får man chansen att se den här personen, möta den och säga god morgon. Det är en upplevelse som kanske bara händer på Bokmässan, berättar Annica Andersson. 

Mer om Annica Andersson: "För första gången i Bokmässans historia"
(
https://orbit.mobilestories.se/?open=http://mobilestories.se/f%C3%B6r-f%C3%B6rsta-g%C3%A5ngen-i-bokm%C3%A4ssans-historia )

Boktips från Annica Andersson:

'Nora eller brinn Oslo brinn' skriven av Johanna Frid. En roman med nordiskt tema som handlar om svartsjuka och instagram, där huvudkaraktären Nora blir besatt av sin pojkväns ex-flickvän på sociala medier.

'Sant falskt eller mittemellan?' av Emma Frans, är en bok där läsaren tas med i granskandet av klassiska myter och påståenden. På ett pedagogiskt, men underhållande, sätt används vetenskapen för att få klarhet i vilka myter som stämmer och vilka som omedelbart bör avfärdas. "Går det att bota bakfylla och är frukosten dagens viktigaste måltid?"

'Det omätbaras renässans: En uppgörelse med pedanternas världherravälde' är en samhällkritik mot vår tids vana att mäta i siffror och lägga det subjektiva åt sidan, av filosofen Jonna Bornemark.

Annica delar även med sig av tre tips på temat feminism:

1. 'Kring denna kropp' av Stina Volter.

2. 'Konsten att vara kvinna' en självbiografi av Caitlin Moran, som kommer till Bokmässan i höst.

3. 'Feministfällan' av Nina Åkestam. Boken för sig som kallar dig feminst, inte vågar eller har slutat. 

   

Källor: (1) Annica Andersson
Skribent
Fotograf

Dela

Elevartikel

Hodon Dahir
26 jun
Elevartikel
15 jun
Elevartikel
29 maj
Elevartikel
Privat
19 maj
Elevartikel
.
16 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
Okänd.
07 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
28 apr
Elevartikel
Wilma Olsson
27 apr
Elevartikel
21 apr
Elevartikel
16 apr
Elevartikel
16 apr
Elevartikel

Redaktionen

17 okt
Professional
05 maj
Professional
20 mar
Professional
26 jan
Professional
26 jan
Professional