Dawit Isaak- 20 år utan frihet

Publicerad 2022-01-13 10:06
Ichigo121212/Pixabay

I år har landet Eritrea gått 20 år utan fria medier. Lika länge har svensk-eritreanska författaren och journalisten, Dawit Isaak, suttit fängslad, utan kontakt med omvärlden eller fått att ha rättegång. Han är den journalist som är längst fängslad i världen. Massor av organisationer jobbar för att frigöra Dawit och andra journalister som är gripna där, men Eritreas president vägrar släppa dem. 

Eritrea ligger längst ned på Reportrar utan gränsers lista för pressfrihet. Ända sedan år 2011 har alla oberoende medier varit förbjudna och flertalet journalister blivit gripna. Av de 12 som blev arresterade lever endast 3, som utsätts för tortyr och extrem hetta. De hålls på en hemlig plats utan kontakt med omvärlden. Journalisterna har inte frigivits eller fått ha en rättegång. Regimen har blivit anklagad av FN att ha begått allvarliga brott mot de mänskliga rättigheterna. En av dessa journalister som just nu är fängslad i Eritrea är Dawit Isaak. Ända sedan landet blev en diktatur år 2001 har han varit tillfångatagen.

Allt började år 1987 då Dawit bestämde sig att fly till Sverige efter krig mellan Eritrea och Etiopien, och senare fick han svenskt medborgarskap. Ända fram till år 2001 reste han fram och tillbaka mellan Sverige och Eritrea. Under den tiden jobbade han både som författare och journalist för Eritreas första oberoende tidning, Setit. Men när Dawit reste tillbaka till Eritrea år 2001, visste han inte att det skulle vara hans sista resa, och sista år i frihet. Under den perioden var det oro i landet och kriget mellan Eritrea och Etiopien hade väckt en intensiv politisk debatt. Före detta ministrar, ambassadörer, högt uppsatta medlemmar av det styrande partiet och generaler bildade en grupp som kom att kallas G-15. De skrev ett öppet brev till Isaias Afewerki, Eritreas president, och uppmanade regimen till att respektera de mänskliga rättigheterna och genomföra demokratiska reformer. Senare blev de anklagade att försöka göra landet politiskt instabilt, och deras svar på detta blev publicerat i tidningen Setit. När 9/11 händelsen skedde bestämde regeringen för att slå tillbaka. De stängde ner alla fria medier och grep hundratals människor. Bland dem var Dawit Isaak, andra journalister och medlemmarna av G-15 gruppen. Ända sen dess har ingen haft rättegång, blivit åtalad eller haft tillgång till advokat. Senaste livstecken från Dawit Isaak kom år 2020. ”Jag fick uppgifter för ett par månader sedan om att Dawit lever, från en kontakt i Eritrea som jag litar på. Sedan har vi säkrat uppgifterna för att få dem bekräftade så säkert som möjligt”, sa Leif Öbrink, ordförande för Free Dawit rörelsen, till Expressen. 

När eller om Dawit någonsin blir frigiven vet vi inte i skrivande stund, men fortsätter vi uppmärksamma och följa händelsen kanske chansen ökar. Vi fortsätter uppmana Eritrea regimen att frige honom, och hoppas att det sker inom en snar framtid. 

Källor: (1) Reportrar utan gränser , (2) Landguiden/utrikesinstitutet, (3) Amnesty, (4) Sveriges television AB, (5) Free Dawit Isaak, (6) Reportrar utan gränser
Skribent
Research

Dela

Elevartikel

Aya Najib
14 jan
Elevartikel
Ichigo121212/Pixabay
13 jan
Elevartikel
Pexels.com
22 dec
Elevartikel
21 dec
Elevartikel
Cornelia Saidi
20 dec
Elevartikel
17 dec
Elevartikel
Nils Clase
17 dec
Elevartikel
17 dec
Elevartikel
17 dec
Elevartikel
16 dec
Elevartikel
16 dec
Elevartikel
by U. S. Fish and Wildlife Service
16 dec
Elevartikel
15 dec
Elevartikel
"Yngeredsfors, vattenkraftverk i Ätran." by Fotograf okänd, / Järnvägsmuseet is marked with CC PDM 1.0
15 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
Axel Harkén
14 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
"Grand Theft Auto IV - Stylized (3)" by William Hook is licensed under CC BY-SA 2.0
14 dec
Elevartikel
Erik Backman
14 dec
Elevartikel
Linus Granat
14 dec
Elevartikel

Redaktionen

21 dec
Professional
25 okt
Professional
13 okt
Professional
24 sep
Professional
05 jul
Professional

Mobilestories Poll