Därför bör fler bedriva friluftsaktiviteter

Publicerad 2021-12-06 10:11
Therese Nystrand

Friluftslivet i Sverige är ovanligt unikt och ger oss möjligheter som inte är tillgängliga i andra länder. Med det förmedlat ger allemansrätten oss i Sverige möjligheten att röra oss på andras mark och skogsområden så länge man inte stör eller förstör området. Dessa förutsättningar ger oss möjligheten att njuta och bedriva aktiviteter i skogen ganska obevakat vilket i slutändan bidrar till god hälsa och gott psykiskt mående. Friluftsaktiviteters positiva effekter är otroligt nödvändiga då det visats underlätta och bidra med otroligt mycket positivt hos människor. Jag anser att fler borde bedriva friluftsaktiviteter.

För det första leder detta även till att vi människor kan lära oss mer om kunskapen inom djur och naturliv samt vilka möjligheter allemansrätten ger oss invånare i Sverige. Med kunskapen du skaffar genom att vara ute i natur och friluftsliv får du en större förståelse över hur ekosystem och biologisk mångfald hänger ihop och hur stor påverkan vi människor kan ha på skogen, samt hur vi ska ta hand om och bevara skogarna i bästa möjliga skick i Sverige.

För det andra så bedriver nog många friluftsaktiviteter på grund av trivsel biten då många upplever turer i skogen som lugnande och framför allt en vacker syn med alla färger av skogens flora och natur.

Therese Nystrand

Men en del kanske tycker att friluftsliv och naturliv är någonting väldigt ansträngande då olika temperatur och väderskiftningar sker vilket leder till att man kan bli kall och blöt. Detta är någonting jag verkligen inte uppfattar som ett problem då upplevelsen och möjligheten att se naturen och skogen i alla sina skeden är fint. Om du som person även har kläder som är anpassade för varierande väderförhållanden hjälper det dig att hålla dig varm och torr vilket ökar upplevelsen av naturvistelsen till det positiva.

Men för det tredje och viktigaste, effekterna som naturliv och friluftsliv ger oss människor är alla positiva effekter utifrån hälsosynpunkt. Forskning från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) (Svenska Dagbladet från 2008-12-30) skriven av Kristina Ohlsson och Jenny Kallin, har påvisat att utelivet och friluftsaktiviteter minskar produktionen av stresshormon vilket gör människor lugnare i sinnet ute i naturen. Därför anser jag att det är viktigt samt att mitt eget mående blivit så mycket bättre av friluftsaktivitet och fysisk rörelse överlag.

Då både sömn och stress har otroligt positiva resultat hos dem som tillbringar mer tid i skogen. Skogen bidrar alltså till minskad stress då produktionen av stresshormon i hjärnan minskar samt att fysisk aktivitet bidrar till uttröttande av kropp och hjärna vilket gör det lättare att somna på kvällstimmarna för många.

Avslutningsvis vill jag verkligen uppmana människor att bedriva och testa på någon av alla äventyrliga friluftsaktiviteter vi har för dem är verkligen värda att uppleva och lära sig av.

Källor: (1) Naturvårdsverket , (2) Svenska Dagbladet - Naturen minskar stressen, (3) Therese Nystrand
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

Aya Najib
14 jan
Elevartikel
Ichigo121212/Pixabay
13 jan
Elevartikel
Pexels.com
22 dec
Elevartikel
21 dec
Elevartikel
Cornelia Saidi
20 dec
Elevartikel
17 dec
Elevartikel
Nils Clase
17 dec
Elevartikel
17 dec
Elevartikel
17 dec
Elevartikel
16 dec
Elevartikel
16 dec
Elevartikel
by U. S. Fish and Wildlife Service
16 dec
Elevartikel
15 dec
Elevartikel
"Yngeredsfors, vattenkraftverk i Ätran." by Fotograf okänd, / Järnvägsmuseet is marked with CC PDM 1.0
15 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
Axel Harkén
14 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
"Grand Theft Auto IV - Stylized (3)" by William Hook is licensed under CC BY-SA 2.0
14 dec
Elevartikel
Erik Backman
14 dec
Elevartikel
Linus Granat
14 dec
Elevartikel

Redaktionen

21 dec
Professional
25 okt
Professional
13 okt
Professional
24 sep
Professional
05 jul
Professional

Mobilestories Poll