Corona och dess hemska följd

Publicerad 2022-10-12 11:21
BILD: Ciara Kvick

I december 2019 upptäckte man det dödliga viruset covid-19. Viruset gjorde att alla fick sitta hemma dag ut och dag in och barn fick inte gå till skolan. Detta virus förändrade hela världen.

Corona upptäcktes

Enligt Annette Alaeus på hemsidan kry.se 19 maj 2020 så upptäckte man coronaviruset i december 2019. Viruset upptäcktes i staden Wuhan i centrala Kina. Viruset heter SARS-CoV-2. SARS står för “Severe Acute Respiratory Syndrome”, vilket översätts till “Svår Akut Respiratorisk Sjukdom”.

BILD: Ciara Kvick

Det här är coronavirus

Annette Alaeus skriver i kry.se att coronaviruset är en familj av olika virus, det finns flera olika coronavirus, de flesta finns hos olika djurarter. totalt sju typer av coronavirus kan drabba människor. De flesta av dom ger bara en enklare förkylning. På hemsidan folkhälsomyndigheten.se skriver dom att smittspridningen tros ha ursprungligen från djur till människor på en marknad, men började sedan smitta från människa till människa.

Risken att bli smittad

Annette Alaeus påstår att i Sverige är risken mycket stor att bli smittad av corona men risken är mindre om du redan har haft corona. Om man är över 70 år så är risken högre att bli smittad och bli alvarligt sjuk eller dö, men yngre kan också dö och bli svårt sjuka av corona. Man blir smittad om man är nära en redan smittad person eller om man tar med orena händer i ögon eller på slemhinnor i näsa och mun. Allvarlig sjukdom drabbar främst de med bakomliggande sjukdomar och äldre människor.

Symtom

Who.int skriver att de vanligaste symtomen man kan få av corona är: Feber, hosta, trötthet och förlust av smak och lukt. Mindre vanliga symtom av corona är: öm hals, huvudvärk, utslag på huden och röda och irriterade ögon. Och sedan kan man få lite allvarligare symtom som tex andningssvårigheter eller andnöd, förvirring, förlust av tal och bröstsmärtor. Om man får allvarligare symtom är det viktigt att man får hjälp snabbt.

Vaccin

Coronavaccinet skyddar människor från att bli alvarligt sjuk eller dö av coronaviruset. Vaccinet bygger upp immunförsvaret mot corona. Det finns fyra doser av vaccinet och man måste vara 18 år eller mer för att ta det tredje och fjärde. Inget vaccin skyddar till 100% men det skyddar mot alvarlig sjukdom, hänvisar folkhälsomyndigheten.se.

Undvika corona

På who.int kanna man läsa att för att undvika eller smitta andra så är det väldigt noga med att hålla avstånd till andra och viktigt att tvätta händerna ofta eller använda handsprit. Det är också viktigt att stanna hemma om du har några symtom. Hosta och nys i armvecket för att undvika att hosta på någon annan eller på något som någon ska ta i. Och vid det här laget borde alla veta att man ska tvätta händerna innan och efter man har varit på en affär eller en offentlig plats för att slippa sprida viruset eller få viruset själv.

Anfall och dödsfall

Emanuel Karlsten skriver att totala anfall av corona i Sverige är: 2,58 miljoner och i världen är det 614 miljoner. I Sverige är det är totalt 20 178 personer som har dött av corona och i världen är det 6,53 miljoner som har dött av det. Över 90% av dödsfallen är 70 år eller mer. Män har nästan dubbelt så hög dödlighet än vad kvinnor har.

Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel
Diabetes Wellness Sverige
19 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
12 dec
Elevartikel
Simon Araya
12 dec
Elevartikel
Hafso
04 dec
Elevartikel
Mariam Saar, Melissa Banaie, Hafso Beyle
04 dec
Elevartikel
Mary saar
04 dec
Elevartikel
Bild: Hivi Rashid
04 dec
Elevartikel
20 nov
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional