Billiga tågbiljetter kan rädda miljön och samhället

Publicerad 2020-11-05 13:21
Erich Westendarp

Varje dag väljer 150 000 människor att resa med tåg i Sverige (SJ, 2020). I snitt kostar en tågbiljett ungefär 13-14 kr per mil så tågbiljetter är inte billiga. Många människor är beroende av tågresor för att kunna leva sina liv och försörja sig, därför anser jag att tågbiljetter borde bli billigare.

I dagens situation upplever jag ofta att jag inte vill åka tåg för att det är så dyrt. Det är också många andra människor som upplever samma sak, att de inte har råd att spendera sina pengar på tågresor. Människor som pendlar till sina jobb kanske dessutom inte har råd att köpa vissa saker eftersom de spenderar mycket av sina pengar på tågresor. Om tågbiljetter blev billigare så skulle fler ha haft råd och de kan spendera mer pengar på annat.

Om priset på tågbiljetter sänks så kommer dessutom fler människor välja att pendla med tåg. När fler väljer tåg så väljer de troligtvis bort sämre transportalternativ som är mer farliga för miljön som till exempel att resa med bil och flyga med flygplan. Tåg är det mest miljövänliga transportmedlet och står för mindre än 1% av utsläppen från alla transportmedel tillsammans. Det är är eftersom att tåg nu för tiden i princip bara drivs av elektricitet och inte fossila bränslen som de gjorde förr, dock så finns det fortfarande några tåg som drivs av diesel (Trafikverket, 2017). Därför kommer det verkligen gynna miljön om fler människor skulle resa med tåg och det är mycket viktigt i dagens situation med klimatförändringarna som är ett stort problem just nu. 

Dock så kan man påstå att billigare biljetter innebär att tågföretagen får mindre intäkter. Mycket av de pengarna går dessutom till skatt som staten får eftersom att det är staten som äger SJ (SJ, 2020). De pengarna används för att betala för bland annat skolor, sjukvård och mycket andra viktiga saker som driver samhället. Så om tågföretagen tjänar mindre pengar så kommer staten inte heller få mycket pengar som de kan använda. Detta kan verkligen anses vara mycket dåligt för samhället.

Men som tur är så stämmer det inte att tågföretagen tjänar mindre om de sänker priset på biljetterna, istället kommer fler människor definitivt välja att åka tåg om tågbiljetterna blir billigare. Det kan betyda att tågföretagen tjänar ännu mer pengar än vad de har gjort förut. Istället för att folk betalar privata företag för bilar, bensin eller flygresor så går pengarna direkt till staten eftersom att staten i princip äger alla SJ-tåg (SJ, 2020). Mer pengar går alltså till staten vilket innebär att mer pengar kan användas av staten för att förbättra samhället.

Sammanfattningsvis om priset på tågbiljetter sänks så skulle fler kunna resa som inte har haft råd tidigare och sedan betyder det dessutom att de väljer bort andra mindre miljövänliga transportmedel som till exempel att köra bil. Detta innebär att det gynnar miljön väldigt mycket också eftersom att tåg skapar väldigt lite avgaser. Staten får in mer pengar eftersom fler åker tåg och köper biljetter. Med alla dessa argument så skulle jag påstå att det verkligen skulle löna sig för alla om priset på tågbiljetter sänktes.

Källor: (1) SJ, (2) Trafikverket, (3) SJ
Skribent
Research

Dela

Elevartikel

8 sidor.se
12 maj
Elevartikel
OrnaW
12 maj
Elevartikel
Pexels.com
10 maj
Elevartikel
10 maj
Elevartikel
Nedzad Dzonlic
06 maj
Elevartikel
Anisa Farah
06 maj
Elevartikel
"CC-32" by Trausti Evans is licensed under CC BY 2.0
06 maj
Elevartikel
06 maj
Elevartikel
05 maj
Elevartikel
05 maj
Elevartikel
bild: sara fallenius
03 maj
Elevartikel
BILD: www.pexels.com
30 apr
Elevartikel
BILD: Joshua
29 apr
Elevartikel
29 apr
Elevartikel
29 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel

Redaktionen

04 feb
Professional
17 okt
Professional
06 maj
Professional
02 feb
Professional
29 jan
Professional