Berätta om ungdomar som gör skillnad under coronakrisen

Publicerad 2020-05-05 08:30

Nu har du som arbetar med Mobile Stories chansen att sätta Sverige på kartan. Ett nytt internationellt initiativ lyfter berättelser om hur unga gör skillnad under coronakrisen. I projektet World Teenage Reporting Project kan du bli publicerad vid sidan av andra unga reportrar från nyhetsorganisationer som New York Times, BBC och The Guardian!

 

Ungdomar som festar på stränderna i Miami under amerikanska "Spring Break" och influencern som slickar på en toalett under hashtaggen #CoronaChallenge – de dåliga exemplen på hur tonåringar hanterar coronakrisen har stundtals tagit över i nyhetsrapporteringen. Med projektet World Teenage Reporting Project vill journalisten och medierådgivaren Aralynn McMane göra en insats för att lyfta de positiva exemplen.

– Jag ville göra något för att korrigera de här trista, slentrianmässiga skildringarna av tonåringar, att de inte bryr sig. Vi måste få höra om de senaste rekommendationerna och likaså måste vi konfronteras med de jobbiga och svåra nyheterna om viruset, men vi behöver också de positiva berättelserna, säger hon.

Privat

Artiklarna kan belysa hur tonåringar hjälpt till i stort eller smått – som till exempel att handla åt en äldre granne eller deltagit i mer avancerade projekt som att tillverka handsprit eller minska känslan av isolering bland äldre. De artiklar som passar in i projektet och som publiceras på Mobilestories.se vidarebefordras till och publiceras på World Teenage Reporting Projects plattform. Här kan Mobile Stories ungdomar synas bredvid ungdomsreportrar från stora nyhetsorganisationer runt hela världen, till exempel New York Times, brittiska BBC och Japans största nyhetsbyrå Yomiuri Shimbun, men också från ungdomsorganisationer och andra föreningar. 

Aralynn McMane är nöjd med de bidrag som hittills kommit in. 

– De visar att tonåringar har en hjärna och är villiga att träda in och göra skillnad, vilket är en chock för vissa människor. 

Sajten lanserades den 5 maj, men kommer kontinuerligt att fyllas på med bidrag från medverkande organisationerna. 

– Jag vill ha så mycket delning som möjligt för att påminna människor om att stereotyper bara är just det – orättvisa generaliseringar – och att unga människor är en inspirerande resurs. 

Fram till den 30 maj går det att skicka in bidrag till projektet.

Så gör du för att bli publicerad i World Teenage Reporting Project

1. Hitta och berätta historien (skriven, ljud och/eller video) om minst en person mellan 13 och 19 år som gör en skillnad under coronapandemin. 

2. Publicera din artikel på svenska eller engelska på Mobilestories.se. Det funkar också bra med podd eller video. Poddar bör vara högst 5 minuter långa och på engelska. Videoklipp behöver textas på engelska. 

3. Din berättelse bör tydliggöra om källan är direkt (någon du känner och lätt kan intervjua) eller indirekt (något du såg online). Se i alla fall till att komma i kontakt med källan och få minst en bekräftelse på att storyn stämmer, och ett citat.

4. Artikeln kommer sedan att kunna presenteras som en del av projektet på projektets sajt.

page Slideshow: 
Källor: (1) Aralynn McMane
Skribent

Dela

Elevartikel

Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional