Att bo själv som tonåring

Publicerad 2020-11-08 16:32

Mer och mer tonåringar flyttar hemifrån när de börjar gå på gymnasiet. Med hjälp av 3 ungdomar från Rymdgymnasiet, Kiruna, kan vi se hur ansvaret med ett eget hem kan påverka studierna.

Det är inte ofta tonåringar flyttar hemifrån och bo själva för att plugga på gymnasium. 

Kan detta då påverka hur de studerar? Blir de bättre på att ta eget ansvar både utanför och i skolan?

Jag valde att intervjua tre av mina kompisar:

Jonas, för att han var exalterad på att få bo själv och flytta hemifrån. Noah, för att han jobbar för att betala för sin lägenhet som han har fixat, med hjälp av skolan, själv och stabiliserar sig då ekonomiskt själv vilket ingen annan i vår klass gör. Hanna, för att hon bor med andra som inte är från skolan, en ganska bra bit ifrån den också.

Kan du balansera ansvaret i skolan samt som i hemmet?

- Ja kan nog balansera det helt ok, säger Jonas. Men för det mesta hamnar fokuset mindre på skolan och mer på kompisar och hemmet och sådant.

Hanna berättar att det går helt okej med skolarbetet hemma och tillägger: 

- De enda är ju att man blir nog mer ofokuserad och vill göra annat.

Noah är mer i mitten av Jonas och Hannas svar.

- Jag har lyckats hitta en ”balans” mellan skolarbetet och hemmet. Självklart så prioriterar jag skolarbetet men jag har också en planering som jag följer.

Likheten mellan svaren är att det går ok att balansera ansvaret men att det kan bli lättare att tappa fokuset på skolan. Samt att man lätt vill göra andra grejer som att vara med kompisar istället.

Det kan dock bli lätt blir ofokus på skolan när man inte längre bor med sina föräldrar. Det har att göra med att man är ensam direkt efter skolan utan att någon riktigt kollar till en, så som föräldrar gör. Ansvaret blir fullt på en själv och eftersom tonåringar rent statistiskt har svårt med fokus blir det oftast att man hänger med kompisar istället. Det är då man använder den tiden till att plugga tillsammans. Vilket visar att tonåringar alltid gör det bästa ur en situation.

Får du ekonomisk hjälp av dina föräldrar eller tar du hand om din inkomst själv? I så fall, gör du det genom att jobba och kan det då ta upp för mycket tid från skolan?

- Mina föräldrar betalar för grundkostnader, berättar Jonas, som typ hyra, mat osv. Han fortsätter sedan med att förklara att han ändå för mycket själv samt får studiebidrag. 

Hanna å andra sidan bor inte själv. Hon har andra människor vilket göra att kostnaderna inte blir stora. För det mesta hjälper hennes föräldrar henne också. Hon känner sig lite delad ur det sociala sammanhanget när hon måste balansera skolan och kompisar där med det sociala i familjen som hon bor med.

- Jag finner dom bara som ett störningsmoment ärligt talat, mest kanske för att jag har som två olika liv och måste hålla koll på livet utanför skolan mer än livet i skolan.

Både Jonas och Hanna får hjälp av sina föräldrar i de stora kostnaderna som hyra och mat. Ingen av dom behöver jobba på fritiden så om det skulle finnas något störningsmoment från skolan skulle det vara den sociala biten som måste upprätthållas.

Noah, han har istället skaffat ett jobb på Burger King för att kunna stanna kvar och gå i skolan. Han svarade så här.

- Att ha ett jobb samtidigt som man pluggar är den värsta kombination man kan ha enligt mig. 

Stressen mellan jobb och fritid kan alltså vara väldigt krävande och han vet konsekvenserna och har själv vägt sina pros and cons:

- Visst man tjänar pengar och slipper fråga föräldrar om pengar och kan köpa det man vill men med tanke på hur mycket jag jobbar så har det lett till att jag är både psykiskt och fysiskt helt utmattad. Han skriver att ansvaret över jobbet hindrar honom från att faktiskt vara i skolan om man säger så. Det blir lektioner, jobb och sen plugga. Det blir väldigt krävande för honom och han känner själv att han presterar sämre. Samt att ansvaret i det sociala som hänger över honom.

- Det får mig att känna mig som en främling bland alla andra. Det finns vissa kväller man bara sitter och undrar är det värt det. Jag jobbar medan andra är ute och festar och har roligt, är det rätt? Han avslutar sedan med en enkel sammanfattning av att han må ifrågasätta det ibland men han glömmer aldrig bort varför han gör det.

Känner du dig mer stressad än om du hade bott hemma?

Jonas börjar med att berätta om hur stressnivån sjunker när ens egen frihet ökar då han bor själv. Men tillägger:

- Men jag hade nog också fokuserat mer på skolan. Friheten hjälper mot stressen men inte för plugget.

Eftersom Noah har ett jobb utanför skolan så är hans syn inte densamma.

- Ja, jag känner mig stressad med tanke på att jag jobbar och att jag måste göra allt själv.

Hanna är mer i mitten av deras svar, hon pratar mer om hur spännande det kan vara.

- Njaa, de är ju såklart att vänja sig med en ny miljö, men samtidigt är de ganska kul med utmaningar.

När de allra flesta tänker på stress så tänker de på att man inte hinner med det man vill, men stress uppfattas alltid olika från person till person. Jonas pratar om att hans föräldrar är mycket på honom och därför blir han stressad av det, medan Hanna berättar att hon är bekväm i Kiruna och det enda hon stressar över är att hinna socialisera med sina klasskamrater. Medan Noah har ungefär samma stress som Hanna men istället för att bo så långt ifrån de andra så har han sitt jobb.

Tycker du om att bo själv? Om ja, vad är då bäst? Om nej, vad skulle du då ändra?

Jonas svarade direkt med:

- Ja absolut 100% 10/10 would do it again.

Medan Hanna istället säger

- Alltså, att inte bo hemma men att bo med andra människor är ganska stressande ärligt talat.

Noah tycker dock såhär:

- Jag har fortfarande lite svårt att bestämma mig om att flytta ut är det bästa eller det värsta beslutet jag gjort.

Jonas tillägger senare om hur självständigheten med dess frihet kan vara det bästa som finns. Man blir sin egen person.

Hanna ser det dock ur ett annat perspektiv. Hon beskriver svårigheten med att bo med andra människor som inte har med skolan att göra.

- De känns som att man måste hålla koll på 2 liv samtidigt och inte hänga med klassen som jag kanske vill göra.

Noah njuter dock med att själv även om konsekvenserna inte var något han hade tänkt på innan.

- Att laga mat och tvätta kläder och städa är inget nytt för mig men att jag ska behöva handla själv, hantera mina egna pengar. Var inte något jag var beredd på. Han säger att experimentera och ta risker är något han gillar. Att kunna göra vad han vill när han vill.

- Det händer ju att man tappar kontroll då och då.

Hanna fortsätter sedan med balansen över skolarbetet.

- Sen kan jag inte riktigt fokusera på skolan som jag kanske vill då jag har andra saker att göra.

Medan Noah fortsätter på ansvaret som kommer med att bo själv.

- Att flytta ut har lärt mig en hel del saker och jag har automatiskt tvingats ta ansvar över mitt eget liv eftersom det inte finns någon annan som kommer göra det år mig. Så svaret på din fråga är ja, jag tycker om att bo själv.

Detta bevisar då att även om vi går på samma skola och bor i samma stad upplever vi saker olika. Det är en stor faktor om man klarar av att balansera skolarbete, hem och kompisar. Allt beror på vem man är som person, vilka förutsättningar man har och personens sociala vanor. Men för det mesta kan man säga att ungdomar tycker det är bland annat spännande att bo ensam och ta de ansvaret. 

Jag tror att eftersom man får välja egen skola med inriktningar utifrån sina intressen, samt träffa nya människor med liknande, kan det bli mycket lättare och roligare i skolan. Därav blir det automatiskt lättare med andra vanor som att ta hand om ett eget hem.

Bildtexter till Reportagebilder: (1)
Skribent

Dela

Elevartikel

8 sidor.se
12 maj
Elevartikel
OrnaW
12 maj
Elevartikel
Pexels.com
10 maj
Elevartikel
10 maj
Elevartikel
Nedzad Dzonlic
06 maj
Elevartikel
Anisa Farah
06 maj
Elevartikel
"CC-32" by Trausti Evans is licensed under CC BY 2.0
06 maj
Elevartikel
06 maj
Elevartikel
05 maj
Elevartikel
05 maj
Elevartikel
bild: sara fallenius
03 maj
Elevartikel
BILD: www.pexels.com
30 apr
Elevartikel
BILD: Joshua
29 apr
Elevartikel
29 apr
Elevartikel
29 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel

Redaktionen

04 feb
Professional
17 okt
Professional
06 maj
Professional
02 feb
Professional
29 jan
Professional