Att arbeta med barn

Publicerad 2019-09-16 20:44
Västerviks Kommun

Under de två praoveckorna var jag på en förskola i Västervik, Småland. Förskolan heter Ekbackens förskola. Jag fick vara med barn i åldern 1-3 år. Under tiden jag var där fick jag ta mig an många utmaningar. Det var två mycket lärorika veckor.

Ekbackens förskola är en kommunal förskola med 22 anställda inklusive en kokerska, en lokalvårdare, en utbildad ateljerista och pedagogista. Det finns även en rektor som har ansvar för Ekbackens förskola samt en annan förskola. Förskolans öppettider är mellan 6.00-18:30 måndag till fredag. Ob tillägg får du om du jobbar efter klockan 16 innan röd dag eller om du jobbar innan klockan 06 efter röd dag. Ekbackens förskola är medlem i lärarförbundet pågrund av rådgivning och stöd vid tvister. För att fackförbunden i Sverige har förhandlat fram tex sjukförsäkringar, semester, föräldraledighet och mycket mer. De arbetar för en bättre arbetsmiljö och är en av dem som förhandlar med kommun och riksdag om löner. Facket gör ett jättejobb vid MBL-förhandlingar. Det är facket som är stöd åt förskolan och håller koll på deras arbetsgivare, kommunen, så att allt blir så bra som möjligt på arbetsplatsen.

På arbetsplatsen är det inga speciella arbetskläder förutom en jacka som varje anställd har fått från Västerviks kommun. Dock får man inte ha några kläder som stödjer rasism eller någon speciell politik. Man måste också tänka på att vara anständigt klädd. För att få arbeta på förskolan krävs förskollärarutbildning eller barnskötarutbildning och på arbetsplatsen finns det olika arbetskategorier. Det finns förskollärare, barnskötare, kock, lokalvårdare och fastighetsskötare. Egenskaperna för yrket som förskollärare är att vara empatisk, flexibel, stresstålig, fantasifull, påhittig, glad och händig. Fördelningen mellan män och kvinnor ser ut på så sätt att det är en fast anställd man och två vikarier som är män. Annars är alla anställda endast kvinnor.

”Jag heter Marie och jobbar på Ekbackens förskola här i Västervik och har gjort det i drygt åtta år nu. Mina arbetsuppgifter här är förskollärare för barn mellan ett och tre år. En vanlig arbetsdag för mig ser olika ut beroende på vilken dag det är. På tisdagar-torsdagar har jag ett fast schema medans jag på måndagar och fredagar har rullande arbetstider. En dag på förskolan skulle kunna se ut såhär: Klockan 7.00 är det frukost och mellan 8.30-9.00 är det utelek. Klockan 9.00 äter vi frukt och har sedan aktivitetsstationer både inne och ute fram tills klockan 11.00 då det är dags för lunch. Barnen får sedan vila och pedagogerna turas om att ha rast i 30 minuter. När barnen har vaknat är det innelek och sedan mellanmål vid klockan 14.00. Barnen blir sedan hämtade, oftast mellan 13.00 och 18.00.

Utbildningen jag har för detta arbete är förskollärarutbildningen. Om jag inte hade jobbat här hade jag antingen jobbat som florist, bibliotekarie, lågstadielärare eller fysioterapeut. Men anledningen till att jag började jobba här är för att barn är helt fantastiska och de är vår framtid. Att vara med och utbilda och undervisa de som ska ta över framtiden är både spännande och utmanande. Det bästa med mitt jobb är glädjen att se och ta del av barnens utveckling och se dom våga nya saker.”

Källor: (1) Västerviks Kommun
Skribent
Tags: 

Dela

Elevartikel

Hodon Dahir
26 jun
Elevartikel
15 jun
Elevartikel
29 maj
Elevartikel
Privat
19 maj
Elevartikel
.
16 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
Okänd.
07 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
28 apr
Elevartikel
Wilma Olsson
27 apr
Elevartikel
21 apr
Elevartikel
16 apr
Elevartikel
16 apr
Elevartikel

Redaktionen

17 okt
Professional
05 maj
Professional
20 mar
Professional
26 jan
Professional
26 jan
Professional