Arkitekt

Publicerad 2019-12-12 13:00

Jag har alltid drömt om att bli en arkitekt för att jag älskar att rita och designa byggnader. Jag tog mig en titt på nätet och hittade ett telefonnummer till en person som jobbar som arkitekt. Jag ringer henne och vi kommer överens att träffas utanför Lidl för att prata om hur det är att vara arkitekt. Jag fick bland annat reda på att arkitekter ritar olika byggnader och tar fram idéer och förslag på allt från rum och byggnader till parker och städer.

 

Arkitektens roll i byggprocessen

Arkitekter ritar byggnader av olika slag, allt från villor till industrifastigheter. De tar även fram idéer och förslag på allt från rum och byggnader till parker och städer. På arbetsförmedling säger de att “arkitekter har oftast en frihet i den estetiska utformningen, men arbetar alltid utifrån beställarens olika behov och krav. Under processen krävs samarbets- och organisationsförmåga, samt en förståelse för ekonomiska, miljömässiga och tekniska krav”.

Asmah Altamimi

Utbildningstiden för arkitekter är fem år på heltid och finns endast på de tekniska högskolorna i Stockholm, Göteborg, Lund och Umeå. Idag, 2019 så är det balans på arbetsmarknaden när det gäller arkitekter, det finns lika många utbildningsplatser som jobb.

Det finns olika typer av arkitekter, och dessa arkitekter är planeringsarkitekter, landskapsarkitekter och inredningsarkitekter, samt byggnadsarkitekter.
 

Utanför Lidl

Här står jag bland alla bilar och byggnader och väntar på Camilla Bengtsson. Bakom mig går folk in och ut från Lidl, gråtande barn i vagnar vrålar om att få mer mjölk och bilar kör så det ryker. Vet inte vad jag ska titta på, det är så mycket som händer på en och samma gång. Men här står jag i det varierande vädret som både är kallt men ändå varmt. Solens strålar skiner i ansiktet på mig och den starka vinden blåser så hårt att det känns som om jag flyger. På långt håll kan jag se Camilla med sitt blonda korta hår, gröna ögon lika stora som tennisbollar och med sitt ovala ansikte komma gående mot mig, med en påse i handen som ser ut att vara från hennes företag.
 

Intervjun

Camilla Bengtsson tar över mikrofonen för att prata om sitt yrke och samtidigt svara på de fyra frågor jag har ställt.

— Att vara arkitekt är både jätteroligt men också väldigt tufft ibland. Det gäller att man kan sin grej och förstår vad det går ut på med och vara det, för det är så att man jobbar mycket självständigt och man måste tänka mycket för att sedan komma fram till ett slut. Mitt yrke innebär inte bara att komma på ideer till hur en byggnad ska se ut eller vad den ska stå, ibland måste man också anpassa byggnaden både konstnärligt och funktionellt till den omgivning den är placerad i. Din fråga angående hur min utbildning såg ut och vad jag gör som arkitekt är att jag gick den femåriga arkitektutbildningen i Grund Tekniska högskolan. Det jag gör mest är att rita småbostadshus, lite blandat men till mesta del det.

Efter en stund svarar Camilla på min sista fråga som var om hon skulle rekommendera ungdomar att utbilda sig till arkitekter.

— Ja, det skulle jag absolut göra. Alla är välkomna och såklart finns det både nackdelar och fördelar i alla yrken men en bra fördel är till exempel att man får mycket betalt men har långa arbetsdagar. Betalningen kan variera beroende på om man arbetar för ett landskapsföretag eller egenföretagande.
 

Slutet på konservationen

Camilla berättar tydligt med sin ljusa, pipiga röst att hon rekommenderar ungdomar till att utbilda sig till arkitekter. Hon säger att det går bättre nu för yrket och att det är fler ungdomar i dagens samhälle som har intresset för arkitektur. Under vårt samtal märks det väldigt tydligt hur mycket hon trivs med jobbet och hur roligt det är. Och hur även jag blir mer och mer intresserad för yrket. Nu vet jag verkligen vad jag vill bli.

Med ett glatt leende tar jag farväl av henne och vi går skilda vägar.

Källor: (1) Eniro, (2) Framtid, (3) Arbetsförmedlingen
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

Hodon Dahir
26 jun
Elevartikel
15 jun
Elevartikel
29 maj
Elevartikel
Privat
19 maj
Elevartikel
.
16 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
Okänd.
07 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
28 apr
Elevartikel
Wilma Olsson
27 apr
Elevartikel
21 apr
Elevartikel
16 apr
Elevartikel
16 apr
Elevartikel

Redaktionen

17 okt
Professional
05 maj
Professional
20 mar
Professional
26 jan
Professional
26 jan
Professional